Sex i sneglefart

Så kom regnen endelig og naturen myldrer med snegle.

Sneglene kommer frem i regnvejr, da de har brug for at holde huden fugtig – og så skal de også skaffe vand for at fremstille slim. Sidst i maj og ind i juni, er der også andre ting, der kalder sneglene frem – det er nemlig tid til at parre sig, og det sker i sneglefart.

Læs naturvejleder Karin Winthers fortælling fra en regnfuld dag i haven.

Vinbjergsneglene i min have

2 snegle som parrer sig

I min have har jeg vinbjergsnegle, som jeg oprindeligt har hentet i et naturområde med meget kalk sammen med mine piger for 12-13 år siden. Dengang skrev vi Johanne, Nanna og mor på sneglehusene og i flere år holdt vi øje med sneglene med vores navne på.

De vinbjergsnegle, jeg finder i min have i dag, har ingen navn på huset og er formodentlig oldebørn eller tip-tip et eller andet efter de vinbjergsnegle, vi hentede dengang. Det tager 3 år fra æg til voksen snegl, så mange nye vinbjergsnegle er kommet til siden da, og de gamle er nok ikke i live mere.

Vinbjergsnegle er tvekønnede. Det vil sige, at de er både en slags hun og han på samme tid. Det er smart for vinbjergsneglene at være tvekønnede: De flytter sig meget langsomt, men ved at være tvekønnede kan de parre sig med den første vinbjergsnegl, de møder – og dermed skal de ikke bruge unødige kræfter på at snegle sig videre til det modsatte køn.

Sneglenes kønsorganer er ”vendt lidt på hovedet”, således de både har en kønsåbning og en tarmåbning lige bag højre øje, under åndehullet.

Parring i sneglefart

2 snegle som parer sig

Sneglenes parring finder sted i midten af maj og ind i juni. En parring tager tit hele dagen og sker ved, at de to vinbjergsnegle rejser sig mod hinanden og trykker fodsålen mod hinanden, mens de vipper lidt frem og tilbage som en slags parringsdans.

I dag opdagede jeg de to vinbjergsnegle på billedet. Billedet er taget kl. 9.00 og først lidt over middag så jeg for første gang parringsorganerne.

Parringen går i gang

snegle i parring

Når parringen går i gang, skydes der først en kalkstav – også kaldet en kærlighedspil – ud fra begge snegle. Kærlighedspilen dannes i kønsorganerne og indeholder hormoner. For at den virker, skal den ramme modpartens kønsorganer.

Herefter overfører begge snegle sæd til befrugtning af æggene til hinanden ved hjælp af et parringslem.

Selve parringsakten tager kun ganske få sekunder. I disse sekunder kan du se begge snegles hanlige kønsorganer være indført i de hunlige kønsorganer.

Parringen er slut

2 snegle i parring

Denne regnvåde lørdag sluttede parringen kl. 17.45 – ca. 9 timer efter det første sneglekys. Så er det da vist OK at lade sig falde om på ryggen!