Naturen i september

Bliv klogere på naturen og få inspiration til sjove og lærerige aktiviteter for hele familien.

Havntorn i kurv

Mad med havtorn

I september er naturens spisekammer fyldt op med havtorn, og i Vesthimmerland kan du bl.a. plukke den skønne citrusfrugt på de offentlige arealer ved Rønbjerg. Tag hen til badevandsflaget og find havtorn så langt øjet rækker.

Få opskriften på havtornsirup

Frisk æble og en rigtig tørret æbletrold

Gem æbler til dårligere tider

Det er i september, at æblerne modnes – og derfor er det også nu, du skal spise eller gemme dem til ”dårligere” tider.

Æbler kan med stor succes skrælles og skæres i skiver, hvorefter de hænges til tørre. På den måde får du en lækker snack eller en ingrediens til forskellige retter.

Du kan også lave dit eget æblehoved, som det på billedet. Skræl hele æblet og stik kernehuset ud. Skær herefter øjne og mund ud, og skær området omkring næsen væk. Lad æblehovedet tørre i ca. 1 uge på et varmerør eller lignende. Efter en dag skal du placere rulleøjne i øjenhullerne, som så tørres fast i takt med, at æblet skrumper.

2 Vinbjergsnegle parret sig

Snegle i haven

I september er sneglene i fuld gang med at lægge deres æg, for at sikre sig næste års generation.

Snegle lægger æggene i jorden, og du kan tit finde dem i kanten af græsplænen, i komposten eller under krukker.

Læs mere om sneglene i haven

Oplev flagermusene i tusmørket

Stille aftener giver gode muligheder for at opleve flagermus helt tæt på – og med en batdetektor, er det også muligt at høre dem.

Flagermus jager om natten. Her fanger de insekter, som er aktive i mørket – f.eks. natsværmere, biller og myg. For at finde rundt i mørket, bruger flagermusen sin stemme og stemmens ekko. Flagermusens stemme er så høj, at vi mennesker ikke kan høre den. Når lyden rammer noget, bliver den kastet tilbage igen som et ekko – og så ved flagermusen, at der måske er noget lækkert i sigte.

Flagermusen har nogle meget store og forfinede ører, så den ud fra ekkoet kan finde ud af, hvor langt byttedyret er væk. På samme måde finder flagermusen ud af, om der står et træ eller en mur i mørket, som den skal flyve udenom.

Du kan prøve at kaste små sten op i luften – så vil du se flagermusen dykke efter stenen i håb om, at det er en lækker natsværmer.

Se videoklippet af en brunflagermus

Vi ved, at det er en brunflagermus, fordi lydfrekvensen ligger på 21-24 MHz – den lydfrekvens, lyden fra brunflagermusen ligger på.