I generationer har vi samlet urter i naturen og gemt væk i forrådskammeret, så vi havde bl.a. krydderier til maden hele året.

I dag henter vi mest vores krydderier i butikkerne, men mange planter, som blev brugt tidligere, findes stadig i naturen og med de seneste års store interesse for Ny Nordisk Mad og Vild Mad, så er der flere, der anvender planter fra naturens krydderihylder.

Planterne kan anvendes friske, men tørrer du dem og gemmer dem lufttæt og mørkt, så kan de holde sig i op til et år.

Naturens krydderihylde

Gråbynke

Gråbynke er en udbredt ukrudtsplante, som de fleste kender fra grøftekanten og markvejen.  Gråbynke kaldes også for fattigmandspeber, er med sin krydrede aroma en af de urter, der kan bruges meget bredt i køkkenet.

Du kan bruge både blomster og blade.

OBS! Gråbynke-pollen fremkalder allergi, hvis man er bynkeallergiker, men det er ikke allergifremkaldende at spise tilberedt gråbynke.

Røllike

Du kan bruge både blomster og blade til bl.a fiskeretter, i frikadeller og i madbrød.

Find opskriften på madbrød her.

Find Opskriften på røget ørrede med røllike her

Løgkarse

Løgkarse er en toårig plante, der ser ret forskellig ud i sit første og andet leveår. I år ét er den en lille mat-grøn buket af karakteristiske hjerteformede blade med grove takker hele vejen rundt. Bladene er glatte og har tydelige årer langs overfladen. I år to skyder den op til en meter i vejret for at sætte blomst og sprede frø. Bladene bliver mere spidse og brændenælde-lignende i formen. Den får grønne frøkapsler og små, hvide blomster, der sidder i kuglerunde buketter.

Når du sanker løgkarse, kan du bruge hele planten med frø, blomster og det hele. Bladene er bedst, når de er spæde og lysegrønne - og helst inden planten blomstrer. Stænglen på den to-årige plante er bedst i toppen, hvor den ikke er for grov i strukturen. Ligesom bunden af asparges har den et naturligt sted, hvor den knækker rent af, når du bukker den tilbage. Prøv at finde det sted, når du plukker stænglen. Frøene kan være svære at samle i gode mængder, så besøg flere planter.

Find opskriften på løgkarsefrikadeller HER

Sødskærm

Sødskærm  kaldes også for spansk kørvel. Den er  50-120 cm høj krydderurt, der er kendt fra de gamle landbohaver, men som i dag også findes vildtvoksende i løvskove og langs veje. Blade og frø anvendes som krydderi i madlavning og brændevin. Smagen minder om lakrids eller anis.

Find opskrift på mandler med lakridssukker HER

Skovmærke

Skovmærke har været brugt i det meste af Nordeuropa til madlavning og til at fremstille snaps og kryddervin. Den har et højt indhold af kumarin, som er en af de bærende smagsgivere i kanel. I mange deserter smager skovmærke også af vanilje.

Smager fantastisk i f.eks frisk æblekage - Se mere HER

Find inspiration til madretter her og tjek også denne side vildmad.dk