Sommerfugle

Sommerfugle er fascinerende, når de med deres smukke farver flyver yndefuldt fra blomst til blomst. Lær nogle af de sommerfugle, som du kan støde på i naturen, bedre at kende, og bliv klogere på det fascinerende dyr.

Sommerfuglen Nældenstakvinge

Nældens Takvinge

Du har helt sikkert stødt på Nældens Takvinge, når du har gået rundt i haven derhjemme eller været på tur i naturen – sommerfuglen er nemlig den mest almindelige i Danmark.

Som navnet antyder, lægger sommerfuglen sine æg på brændenælder. Her lever også sommerfuglelarven, som ofte sidder mange sammen.

Nældens Takvinge overvintrer i udhuse og hule træer.

Tidselsommerfugl på en tidsel

Tidselsommerfugl

Tidselsommerfuglen lægger sine æg på tidsler. Når æggene udvikler sig til pupper, kan pupperne have mange forskellige farver og mønstre.

Dagpåfuglsommerfugl

Dagpåfugleøje

Dagpåfugleøje er kendetegnet ved at have ”øjne” på vingerne, som skal narre dens fjender. Skulle en fugl forsøge at hakke den i øjnene, så sker det helt yderst på vingerne, hvormed sommerfuglen stadig kan flyve videre.

Sommerfuglen Hedepletvinge

Hedepletvinge

Hedepletvinge er en meget sjælden sommerfugl, som kun lever i Nordjylland. Du kan bl.a. være heldig at støde på den på De Himmerlandske Heder. Den flyver kun i få uger i maj og juni. Den flyver kun i solskin og forholdsvis vindstille vejr, og den flyver aldrig særligt langt væk fra dens levested.

Sommerfuglens larver lever på planten Djævelsbid, der er ret almindelig i overgangszonen mellem hede og mose. I solskinsvejr kravler larverne rundt og æder af planten, og når den er ædt, kravler de videre og laver et nyt fælles spind på den næste. Larverne æder kun Djævelsbid, men du kan godt finde spindet op ad andre planter.

Du kan adskille Hedepletvingelarver fra den mere almindelige Okkergule Pletvingelarve på dens hovedskjold. Hedepletvingelarver har et sort hovedskjold, mens Okkergul Pletvingelarver har et brunt hovedskjold. Okkergul Pletvingelarver lever desuden på lancetbladet vejbred.

Citronsommerfugle på blomst

Citronsommerfuglen

Citronsommerfuglen trives bedst i lyse skove, haver og blomstrede grøftekanter. Den flyver rundt i solen i det tidlige forår og lægger sine æg. Pupperne klækkes i juni og juli måned, hvorefter de i slutningen af juli går i sommerdvale.

I september er det igen muligt at se sommerfuglen flyve rundt, inden den går i vinterdvale i skovbundens visne løv og græs.

Der findes ikke så mange Citronsommerfugle i Nord- og Vestjylland.

Sommerfuglen hvidvinger

Hvidvinge

Sommerfuglen kendes på dens sarte og lyse farver. Der findes forskellige arter, hvoraf de fleste af os sikkert har stødt på Kålsommerfuglen, der har fået sit navn, fordi den elsker kålplanter i køkkenhaven.

Følg sommerfuglens udvikling

Sommerfugle lægger æg, som derefter bliver til pupper, larver og sidst sommerfugle. Vil du gerne følge udvikling fra æg til sommerfugl, kan du indsamle sommerfugleæg i naturen.

Kig efter æg på undersiden af brændenælder, tidsler eller lancetbladet vejbred, hvor nogle af sommerfuglene lægger deres æg.

4 hurtige om sommerfugle

  1. Når sommerfuglen hviler sig, klapper den vingerne sammen. På den måde kommer undersiden af vingerne frem med sit mørke mønster, og det mindsker risikoen for, at sommerfuglen bliver spist.
  2. Sommerfuglen lever af nektar og plantesaft fra blomsterne. På den måde er den med til at bestøve blomsterne.
  3. Sommerfuglen er vigtig næring for mange dyr, og den har derfor mange fjender. Heldigvis har sommerfuglen udviklet fantasifulde tricks til at snyde sine fjender.
  4. Sommerfugle med flest strålende og stærke farver flyver om dagen, hvorimod sommerfugle, som har mere dæmpede farver og mønstre, flyver om natten.