Aldrig sur på tur – 100% glædesmedicin garanti på naturtur

Tag med mig på ugle og havørnetur i vinterferien og test selv, hvordan kroppen fyldes med glæde og god energi, og som bonus får du viden om ugler, ørne og naturens oplevelsesværdier fortæller Karin Winther, fra Naturekspeditionen, der Vesthimmerlands Kommunes naturformidlingstilbud.

naturvejleder Karin Winther

Og jeg ved det virker, derfor glæder det mig også, hver gang jeg inviterer andre til at følge med på guidede naturture, for det er bare 100% bedre at opleve naturen i virkeligheden. Og det siger jeg, på trods af, at jeg udgiver podcasts og har 5200 følgere på Facebook, som jeg dagligt fodre med inspiration og viden om naturen. Men disse medier bruger jeg for at få folk ud i naturen og gerne med på tur, for det primære mål med mit job som formidler.

Det er ikke ny viden, at det er svært at være sur ude i naturen. Forskning fra bl.a Helseskoven Octovia har vist, at områder, der har oplevelsesværdierne artsrig og vild natur og fristeder hvor der er lidt eller slet ingen tilstedeværelse af underholdning og service, er de mest givende områder, hvis man skal nedbringe sit stressniveau eller helt enkelt få hjertet ned, hvor det ligger bedst i kroppen.

Det er netop sådan steder jeg tager deltagerne med på tur. Torsdag d. 22. februar fra kl. 16-19 tager vi på en aftentur i Uhrehøje Plantage, Hvor man året rundt kan høre den karakteristiske, og måske lidt uhyggelige, tuden fra Natuglerne. Uglernes tuden er særlig aktiv mellem december og februar, da natuglerne tuder for at forsvare deres territorium og rede. Bagefter tilbereder Nature Rangerne varm kakao, som vi hygger med omkring bålet.

Søndag d. 25. februar tager vi på en 12 km lange vandring ved Vilsted Sø, hvor vi sætter fokus på benyttelse og beskyttelse, fugle, friluftsliv om meget andet. Naturen er utroligt gavmild med store oplevelser – men ikke på bestilling, så vi må holde godt øje med havørneparret, som holder til ved Vilsted Sø. Fra fugletårnet kan man med en kikkert betragte den rede, som de megastore rovfugle bygger på og her møder vi også Flemming Fragtrup, der næsten dagligt kommer ved søen for at spotte fugle mm.

Vilsted Sø er et af de største naturgenopretningsprojekter i Nordjylland, som blev indviet i 2006, hvor man lukkede det gamle åløb, og vandet begyndte at stige i søen, som i dag breder sig over 450 hektarer.
Det har resulteret i et kæmpe område med plads til utallige fuglearter – en ren lækkerbisken for ornitologer og andet godt folk– og også selvom man ikke får set en havørn på vingerne, så garanterer jeg for, at du ikke ”går sur” slutter naturvejlederen med et glimt i øjet.