Av for pokker - alle kender brændenælden. Mest fordi vi alle har brændt os på den, men brændenælden kan så meget andet end at brænde.

Brændenælder finder du hvor der er meget gødning i jorden og du kan også bruge den til gødning i haven, hvis du lader brændenælder ligge i en spand vand og bruger vandet til dine blomster.

Brændenældes smager rigtig godt og det er der, mange der gerne vil, så derfor har brændenælden, for at beskytte sig, blade med giftfyldte hår langs kanterne, der knækker i det øjeblik, de bliver berørt. Giften flyder ud og giver blærer i huden, som svirer og snurrer. Skulle du brænde dig, så tag evt en kniv eller et kort og skrab op ad det brændte sted, så de giftfyldte hår fjernes.

TØR DU DET? - Du kan godt røre brændenælder uden at de brænder. Klip en brændenældestilk af ved roden og vend den om så toppen vender nedad. Fold din hånd rundt om stilken ved roden, som nu er øverst, og lad hånden glide ned ad brændenælden. Brændte du dig?

Der er også mange dyr, der har fundet ud af, at hvis man gemmer sig på brændenælden, så har potentielle fjender sværere ved at fange dem. Tit kan du finde spindelvæv med edderkopper og sommerfuglen nældenstakvinge lægger også sine æg på brændenælden.

Brændenælder kan spises

Mange har smagt brændenælder. Det er i hvert fald tit brændenældesuppe, der nævnes når jeg spørger ind til om der er nogen der har smagt på ukrudt før. Men prøv også denne lækre smoothie.

Brændenælden til tøj og snore

Nordeuropas ældste tøjstykke har vist sig at være fremstillet af plantefibre bl.a. fra brændenælden. I stenalderen brugte man også brændenælden til at fremstille snor det kan du selv prøve i Ertebølle stenaldercenter.

Du kan også se hvordan man gør på denne video.