Vælg en side

Forår:

Plantefarvet æg

Plantefarvning af påskeæg

Påsken står for døren så nu er det tid til at få fabrikeret påskepynt til de gule forsythiagrene, som vil blomstre til påske, hvis de tages ind nu. Plantefarvning af hønseæg er rigtig skægt, fordi man aldrig helt ved, hvordan æggene kommer til at se ud. Man kan næsten ikke vente med at tage æggene op af det kogende vand, og spændingen er stor når både stanniol og køkkenrulle kommer væk og ægget skal skylles, for hvordan ser det ud. Ægget på billedet er farvet med the og planter plukket i haven. Bl.a. lyng, gul krokus, rød julestjerne

Kyllinger lavet af sten malet gul

Stenkyllinger

Flade sten males gule. Rulleøjne, næb og løkke til ophæng limes på.

Idé modtaget fra dagplejer Lis Hemdrup Midtskogen i Simested.

koglepåskeæg

Påskekogler

Kogler males gule og en løkke til ophæng limes på.

Idé modtaget fra dagplejer Lis Hemdrup Midtskogen i Simested.

Sommer:

Muslingefugl lavet af muslinger

Muslingefugl

Strandskalle males og limes sammen til en fugl. Her er anvendt hjertemuslinger til hoved og krop og små blåmuslinger til vinger

Lys lavet i sand og pyntet med muslinger

Strandlys

I en lille skål fyldes lidt gips i. I midten placeres et fyrfadslys. Rundt om lyset dekoreres med forskellige strandmaterialer.

Malede sten i kurv

Dekorative strandsten

En badetur ved vandet kan suppleres med maling af strandsten. I divers hobbyforretninger fås stenmaling med flot glans, så stenen kommer til at skinne flot.

Postkort lavet med strandting

Sommerpostkort

Et stykke dobbeltklæbende tape sættes på et stykke papir.

Sand, blomster, tang, bær m.m. drysses over tapen.
Kort pyntet med tang

Tangbilleder

Fyld vand i en fotobakke. Læg forskellige farver tang ned i vandet. Skub et stykke papir ned i vandet , men under tangen. Hæld bakken på skrå og træk forsigtigt papiret op af vandet. Tangstykkerne vil hænge past på papiret. Ret eft. efterfølgende lidt på tangen så billedet fremstår flot. Læg papiret til tørre. Nå tangen tærre vil den klistre til papiret og tangbilledet er færdigt.

Hankrabben
Tangnåle som svømmer
Slikkrebs

Livet i havet

Under havets overflade findes et dyreliv, der er skjult for de fleste af os, Med bølgerne skyller ting og sager op på stranden, og en tur langs havet røber lidt om livet ude i havet. Men hvad er det lige vi stikker fødderne ned i, når vi bader en varm sommerdag? Med et fiskenet kan man få indsigt i det fantastiske liv under overfladen. Rejer, fladfisk, ulk, slikkrebs, tangnål, søstjerner og krabber findes under 50 meter fra land. På billederne ses bl.a. en hankrabbe, hvor den bagerste del af skjoldet er åbnet, så man kan se krabbens kønsorganer. En krabbe har to “tissemænd”, men den bruger dem ikke til at tisse med, for det kommer ud mellem øjnene. Der er også et billed af en hunkrabbe, fyldt med orange æg. En hunkrabbe kan have op til 200.000 æg som hun bærer rundt på.

Mange spændende snegle- og muslingeskaller fortæller om bløddyr, der lever på havbunden. På sten eller træ, der er skyllet i land, finder man undertiden små skarpe skaller, som stammer fra rurer – små krebsdyr, der bygger hus. I kan finde rygskjolde efter krabber, der har skiftet deres gamle skjold ud med et nyt. I opskyllet ligger ofte kranier af fisk og havfugle, og der kan være ovale skaller, der har siddet inde i en blæksprutte. Med lidt held finder I forsteninger eller måske rav, som stammer fra træer, der groede for mange millioner år siden.

Billed 1 Hankrabbe

Billed 2 Tangnål, ulk, fladfisk. reje, krabbe

Billed 3 Slikkrebs

hunkrabbe

Hunkrabben

Inden parringen vandrer strandkrabbeparret rundt bug mod bug i nogle dage. Parringen kan først ske, når hunnen skifter skal. De ca. 200.000 æg sidder klæbet til hår på lemmerne inde under den brede bagkrop, indtil larverne klækkesi sommermånederne.

grise

Frilandsgrise

Bærrene fra Hunderosen bliver på ingen tid til flotte frilandsgrise. Knæk fire barktorne af og sæt dem ind som ben på et bær.

Naturvæve

Trækunst

Find en flot pind med flere grene på. Afbark grenen, og spænd vævetråde ud mellem to grene. Væv eftrfølgende med flotte farver og et kunstværk ses hurtigt. Har pinden flere grene, kan der væves flere steder.

Kunstværket på billedet er set i børnehaven Spiloppen i Hvalpsund.
Lerperle og fjer på snor
Lerperler

Lerperler

Tril en kugle af ler og rids mønstre i perlen. Huske også at stikke hul gennem. Leret kan købes eller findes i flere klinter langs med Limfjorden. Fyld lidt savsmuld i en blikdåse så der er savsmuld både under og over perlen. Sæt dåsen ind i gløderne. Perlen er færdig når savsmulden er brændt væk.

En hvæsegase

Hvæsegase

Snit en fordybning i på midten af en ca. 2 cm tyk gren. Bor to rulle midt i fordybningen med ca. 1 cm´s afstand. Træk l m. lang snor igennem og bind den sammen. Bind håndtag fast i hver ende.

Sving hvæsegasen rundt og rundt og stram efterfølgende langtsomt snoren. Slap snoren langsomt igen og træk ud i snoren igen. Fortsæt med dette og hvæsegasen vil snart brumme.
Naturmaling med blomster og planter

Mal med naturfarver

Naturen er fyldt med spændende farver. Med blomster og blade kan man male de flotteste motiver, og tit bliver man overrasket for f.eks. gule blomster maler ikke altid kun gult. Prøv at finde en perikon, hvilken farver bliver det?

2 drenge kikker på myre dans

Myredans

Prøv at placere et spejl foran myren. Når myren se sig selv i spejlet tror den at spejlbilledet er en fjende. Myren rejser sig op på bagben og begyndet at danse.

Myreforsøg med blomster

Myreforsøg

Find en blå blomst og slå forsigtigt oven på en myretue. Myrerne vil angibe blomsten med myresyre og den blå farve på blomsten skifter til lyserød.

Prøv også at slå med et lille spejl. Myrerne vil angribe spejlet og myresyren kan ses som små dråber på spejlet. Prøv at smage – det er meget syrligt.

Efteråret er farvernes fest:

Bladenes grønne farve forsvinder og erstattes af gule, røde og brune farver. Temperaturen falder, men godt fodtøj og en lun jakke, så er der ingen problemer i at gå en tur og finde ting til naturaktiviteter.

Find flere aktivitetsideer i Inspirationshæftet eller “Trolde” i menubjælken.

God fornøjelse.

Svamoespore på papir

Svampespore

Efterår er svampetid. Ud over mange kan spises, så kan man også fremstille de flotteste billeder af svampespore. Knæk stilken af svampen. Læg den med lamellerne ned mod et stykke papir. Sæt et glas hen over svampen.

Næste dag vil I se det flotteste svampemønster.
Perlekæder lavet med pileperler og blomster

Smykker af naturmaterialer

Grene fra hyldebærbuske, majs og rosenknopper fra hyben, kan blive til de fineste smykker. Klip meden grensaks friske grene fra hyldebærbusken. Skrælbarken af, og klip genen i små stykker. Med en strikkepind eller syl presses marven ud, og den flotteste perle er klar til at komme på snoren.
Mellem perlerne kan man sætte knopper af hyld, eller majs fra dåse. Når majsener tør ligner de til forveksling rav.

Galler

Blæk af egegaller

Jern-gallus-blæk er fremstillet af de runde galler, der sidder på getræets blade. Køb jernvitriol hos materialisten. Jernvitriol er et lyst salt. Hæld det op i en skål. Tag et par fine runde egegaller, og pres saften ud af dem. Når dråberne rammer saltet, bliver det sort som blæk. Det er galhvepsen der laver gallerne. Når den lægger æg på et blad, sprøjter den samtidig en væske ind i bladet. Æg og væske får bladet til at danne en galle. Hvis du skærer en galle over kan du se den lille larve ligge inden i.

Hellikoptertræ

Helikoptertræ

Efteråret er også lig med dage med blæsevejr. Hårdt hvis man skal cykle, men fantastisk, hvis man vil flyve med ahorn helikoptere. Frugten eller frøet fra træet ahorn, har vinger som ligner rotoren på en helikopter. De to blade skal skilles ad, så der kun er et frø med en vinge. Hvis man smider den op i luften, hvivler den ned i en susende fart.

Mosbamse

Mosbamse

Fra skovbunden indsamles det flotteste grønne mos. Rul kugler til hoved, mave, ben, arme, næs, øre. Kuglerne vikles med stålstråd. Sæt træpinde i, (trægrillpinde er gode), de forskellige kugler og sæt dem fast de rigtige steder. Til øjne og næse kan anvendes blomster eller bær..

Gren med kastanjer

Årstidstræ

En træstamme med mange grene placeres i en krukke.Træet pyntes med årstidens “frugter” På billedet er træet pynter med kastanjer.

 
Idé indsendt af dagplejer Kirsten Michaelsen i Gedsted.
Bladmaling

Tryk med visne blade

Mal med maling på bladet og tryk det let ned på et stykke papir eller stof. Flotte bladstrukture vil efterfølgende kunne ses.

Små udklippede æbler hængt på en gren

Ophæng med visne blade

På en ståltråd fæstnes en perle eller lignende stom “bladstopper”. Visne blade stikkes på ståltråden.

 
Idé modtaget fra dagplejer Dorte Drejer i Aars.
bladkræmmerhus

Blad-kræmmerhus

Form et kræmmerhus af karton.

Lim visne, men ikke tørre blade på.
Lys med friske blade viklet rundt om

Efterårslys

Flotte gyldne blade placeres i lag rundt om et glas. Bladene holdes på plads med et gummibånd. Til pynt kan man efterfølgende vælge at skjule gummibåndet med sejlgarn eller lign.

bladkrans

Efterårskrans af visne blade

Visne blade stikkes på en ståltråd og samles i en krans.

Idé modtaget fra dagplejer Susanne Vestergård i Gedsted.
Blad som er lammineret

Lamineret blad

Blade lamineres og efterfølgende klippes rundt i kanten af bladet. Sæt evt. tråd i og hæng dem på en gren som uro.

Idé modtaget fra dagplejer Susanne Vestergård i Gedsted

et glas med natur i

Efterårsolieglas

Bær, nødder, frøkapsler m.m. indsamles i et glas. Madolie fyldes i glasset og der sættes låg på. Pynt med stof og bånd.

Idé indsendt af dagplejer Susanne Vestergård fra Gedsted
Hybenkrans

Hybenkrans

Træk hyben på en kraftig ståltråd og dan en krans. Bind silkebånd i til ophæng.

Barktegninger

Tegn på birkebark

Bark fra birketræer kan forsigtigt rives af og tegnes på som papir. På billedet har børn på 3 – 4 år tegnet finemotiver

Knager lavet af grene

Knager

Find et stykke træ med en eller flere grene på. Flæk træstykket, så der kommer en flad side, som skal vende ind mod det, knagen skal hænges op på. Træstykken kan nu afbarkes og males med sjove ansigter eller lign.

Smykke hænger lavet af en gren

Juletræssløjd

Toppen af juletræet eller grantræet kan, hvis man snitterbarken af, hurtig blive til den flotteste smykkeholder.

På billedet er smykkeholderen også blevet malet.
Fuglebræt lavet i pil

Fuglebrædt

 1. Skær en træskive.
 2. Hammer søm rundt i kanten.
 3. Flet med pilekviste.
 4. Bind 3 snore i tiil ophæng.
Pileskib

Båd af pil

En pilegren med sideskud flettes som lille sejlskib

Idé modtaget fra dagplejer Dorte Drejer i Aars
Foderkogler

Foderkogler

 1. Smelt fedt i en gryde.
 2. Bland fuglefrø i.
 3. Hæld blandingen ned over koglerne med en ske.
 4. Bind snor i kogler og de er klar til fuglene
Fugl fremstillet af birkeris

Birkerisfugl

Grene fra birk samles i et bundt. Fuglens hoved og krop formes ved, at der bindes forskellige steder på birkerisene, hvor der er stukket en pind ind i.
 
Idé modtaget fra dagplejer Lis Hemdrup Midtskogen i Simested
Bladlys lavet i fimoler

Bladlysestager

 1. Rul ler der kan lufttørre ud i en tynd plade.
 2. Læg et blad med bagsiden ned på leret og rul oven på det med en kagerulle.
 3. Fjern bladet og skær rundt i kanten.
 4. Læg lerbladet til at tørre over en kop eller lignende, så det får en form fyrfadslyset kan stå i.
Hyldelys

Olielampe af hyldepind og lysestiv

 1. Udhul en hyldepind og sæt en prop i bunden.
 2. Undlad evt. at fjerne alt marv.
 3. Luk sivet op, ved at spalte det på langs.
 4. Skub marven ud med tommelfingerneglen.
 5. Stik vægen i hyldepinden og hæld lampeolie i.
Lys lavet ned i muslinger

Lys i muslingeskaller

I de mørke måneder, er det ikke altid at stranden lokker.
Men skal vi hente muslingeskaller til stearinlys, så er vi altid klar.

 1. Tag vægen ud af et fyrfadslys.
 2. Placer det i bunden af en muslingeskal.
 3. Dryp med stearin fra lysestumper, og snart er de flotteste lys færdige
Islys

Islys

Fyld en plastskål halvt op med vand fra hanen og placere en mindre skål oveni. Kom eventuelt en smule vand i den mindste skål for at tynge den ned. Læg eventuelt også kviste, røde bær eller andet pynt i vandet. Sæt skålene i fryseren, eller ude i frostvejr, natten over på et plant underlag.

Når isskålen skal bruges, overhældes de frostne skåle med lidt varmt vand, så isskålen, der nu er dannet af vandet mellem de to skåle, glider hel og nemt ud af den større skål.

Sæt skålen udenfor og sæt et fyrfadslys eller et bloklys i.

Vindspil lavet af muslingeskaller

Strand-uro

To pinde bindes samme i et kors. Herpå hænges snorrækker, hvorpå der er bundet skaller fra østers. I skallerne bores der et lille hul. hvor i snoren trækkes igennem og bindes. Uroen bliver utrolig flot og skallernefunkler i solen.

Uroen kan ses på legepladsen hos børnehaven i Vester Hornum
Æbleklovn

Æbleklovn

Efterår er æbletid. Pluk evt. et æble på din gåtur. Med en skrællekniv fjernes al skræld og kernehuset fjernes.
Skær huller til øjne og mund og skær rundt om næsen, så den markeres. Æblet sættes nu til at tørre på varmerør.

I takt med at æblesaften fordamper, skrumper æblet. Inden øjenhullerne lukker helt til, skubbes et par rulleøjne ind i hullerne. Æblet tørre nu helt færdig og rulleøjnene sidder fint inde i æbleansigtet.

Så længe æblet opbevares tørt kan det holde i mange år, men bliver det fugtigt bliver det fedtet og mugner.
Kroppen er fremstillet af et kræmmerhus af katon, hvor der er limet stof på. Skjorten er fremstillet af to lag stof med to filt hænder limet fast i ærmerne. Gennem hovedet, skjorten og ned gennem kræmmerhuset er stukket en blomsterpind, så trolden kan trækkes ind og ud af kræmmerhuset.

Mospynt

Naturpynt til krukker

Bind ståltråd rundt om “buketter” af gyvel og form dem.

Bind moskugler samlet med ståltråd i spidsen og en flot dekoration er færdig.
Insekthotel

Insekthotel

Hvis man gerne vil have mange fugle i sin have, er det en god idé at bygge insekthoteller som insekterne kan overvintre i. Bor huller i småpinde og bind dem sammen. Der må ikke bores helt igennem, da der så kommer træk.

LEDlys med bladskelet fra spidsløn

LEDlys med bladskelet fra spidsløn

Kog blade fra spidsløn i en gryde med vand og en opvasketab i ca. 30 min. Tag bladene op og fjern forsigtigt resterne af “kødet” så der kun er bladskelet tilbage. Læg bladskellettet i pres. Når bladet er tørt lægges det på den ønskede placering på et stearinlys. Varm en teske i flammen i et stearinlys og glat bladskelettet ud på LEDlyset så det smelter ind i.