Kong Frosts Iskunst

Frost og kulde og mørke dage kendetegner januar måned. Dagens længde er ved månedens begyndelse 7 timer og 4 minutter, og den tiltager i løbet af måneden med 1 time og 31 minutter. Vejret kan veksle med sne og slud, frost og kuld men også dejlige lyse timer, hvor solen skinner.

Rimtåge

Rimtåge dannes i stille og klart vejr. Tågen er underafkølet og kan blive ekstremt kold, ofte tocifrede minusgrader, uden at tågedråberne bliver til is. Dette sker først når tågen rammer træer, buske, græsser og lignende, for da krystalliserer tågedråberne til det fineste rim. Rimen kan vokse så hurtigt og være så løs, at det begynder at "sne" under træerne i rimtåge.

NISSESKÆG FUNDET I SKOVEN

-skægget er fundet ved post 5, som du kommer forbi på både den blå og gule rute i Jenle Plantage.

Nisseskæg er istråde, der vokser ud på grene, hvor der også findes svampen "smuk bævrehinde". Nisseskæg kan findes i gamle ege-og bøgeskove når der ikke er sne eller rim. I vådt og koldt vejr kan det holde i flere dage.

Du finder kort med post 5 HER

Krystaller og islys med naturpynt

Foto af Anette Fragtrup

Frost og kulde pynter naturen med flot iskunst. Iskrystallerne dannes når vand fryser til is. De flotteste krystaller former naturen selv når is fryser om små støvpartikler der er i luften. Disse krystaller har mange forskellige former alt efter hvilken temperatur de fryses i. 

Du kan selv fremstille flotte krystaller. Hæld lidt vand i små plastbøtter. Læg lidt blade og bær, samt en snor til ophæng i. Frys vandet ude ved frostgrader eller i fryseren og flot ispynt er hurtig klar.

Islys

Fyld en plastskål halvt op med vand fra hanen og placere en mindre skål oveni. Kom eventuelt en smule vand i den mindste skål for at tynge den ned. Læg eventuelt også kviste, røde bær eller andet pynt i vandet. Sæt skålene i fryseren, eller ude i frostvejr, natten over på et plant underlag.

Når isskålen skal bruges, overhældes de frostne skåle med lidt varmt vand, så isskålen, der nu er dannet af vandet mellem de to skåle, glider hel og nemt ud af den større skål.
Sæt skålen udenfor og sæt et fyrfadslys eller et bloklys i.

 Iskrystallampe

Foto af Anette Fragtrup

Fylde et par balloner med vand. Læg dem ud i frostvejret. Når halvdelen er frosset til is fjernes ballonen og det overskydende vand hældes ud. 

Iskugle

Iskugle er fremstillet og fotograferet af Gitte Reimer. 

Fremstil den flotte iskugle ved at puste sæbebobler i frostvejr. Det skal være vindstille og meget koldt, så virker det bedst.