Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid, så ved jeg julen kommer, sådan kan vi læse i bogen Peters jul. Det er jo en gammel bog og meget er sket siden den blev skrevet. Desværre er der ikke ret tit sne, men senere i teksten kan vi læse om hemmelige julepuslerier og ingen er i tvivl om at juletiden og forventningen op til juleaften er helt speciel.
Det er dette Naturekspeditionens Jule- og Naturadventskalender drejer sig om. Her vil vi komme med bud på hvordan I som familie kan tage på tur i naturen, hvor der Indsamles naturmaterialer til fremstilling af “julepuslerier” eller hygges med nogen af de aktiviteter vi foreslår frem til den store dag.
Vi håber, at I må få rigtigt mange dejlige ture ud i naturen, både i skoven og på stranden for at indsamle materialer til fremstilling af nisser, engle, julekugler, juletræer mm. Og vi håber også, at I må få mange dejlige og kreative timer sammen med hele familien, institutionen, skolen eller hvor, der bliver julehygget.
Følg med de næste fire søndage.
1. søndag i advent
Traditionen tror opfordrer vi alle til at tage på nissejagt i Jenle Plantage. Desværre kan vi ikke afvikle vores traditionelle advents naturarrangement, men I kan på egen hånd selv tage på nissejagt.
Nisseopgaver
Når solen går 11_ 10_ 9_ kommer der liv i nisseboligen. Nisserne laver 3_ 7_ 9_ ved hjælp af et ild bor. Nisser er meget 2_ 7_ 3 _ 4_ 4_ 3_ 8 _ 10_ . De 11_ 13 _ 8_ 3 _ 2 _ 4_ 10 _ nisser overnatter i fuglereder.
Umiddelbart så virker ovenstående ikke som nyttig viden, men ikke desto mindre så valfarter børn, voksne og bedsteforældre hvert år ud i skoven, for at tage på nissejagt i Jenle Plantage. Her er der mulighed for at blive klogere på nisser, natur og dyr ved at koble tal og bogstaverne, der er skrevet på trænisserne med spørgsmål på nisseopgaverne.
Nisserne er ca. 1 meter høje træstolper, hvor der med motorsav er formet forskellige nissehuer. Nisserne har forskellige ansigtsudtryk og de har både grønne og røde huer.
Find opgaverne her:
Find webtilgængelige opgaver
- Opgave 1 Kom med på skovnisse jagt.
- Opgave 2 Nisse opgave nr. 2
- Opgave 3 Nisse opgave nr. 3
Inspiration til Natur-Juleaktiviteter til 1. søndag i advent
Natur, grønomstilling, bæredygtighed og genbrug vinder mere og mere frem. Denne søndag sætter vi fokus på genbrugsindpakning med personlig hilsen. Trædåser kan købes i flere forskellige størrelser og former. De kan genbruges flere gange og modtageren får en helt personlig gave i unikt designet indpakning.
Pynten er kapslen fra bog, der er klippet i stykker, så formen ligner omridset af en mus. I spidsen limes en perle som snude og under lidt bindegarn som knurhård.
Firkantet æske i genbrugspapir, hvor der er limet grøntpynt fra naturen.
Denne gave er pakket ind i avispapir, hvor der er julereklame på. Til og fra kortet er et egeblad, hvor der et limet rød tubestrik som nissehue. Skæg er en hvid fjer. Øjnene er rulleøjne og en rød perle som næse.
Til og frakort er fremstillet af bark fra birkebark. Den ene er pyntet som en mus. Kapslen fra bog er klippet i stykker, så formen ligner omridset af en mus. I spidsen limes en perle som snude og under lidt bindegarn som knurhård. Den anden er bogkapslen vendt om, så den ligner en nissehue. En hvid fjer limes under huen og øverst limes en rød perle til næse.
2. søndag i advent
I dag vil vi gerne opfordre til at tage på tur til Aars Skov. Start ved Naturbasen på Svenstrupvej 7, 9600 Aars. Tag evt. selv brænde med og tænd et bål.
Tager du færdigbagte æbleskiver med, så find en pind i skoven og varm dem over bål på naturbasen.
På naturbasen finder du også et insekthotel, hvor du meget gerne må fylde lidt grene, kogler, blade med mere ind i hullerne, så de mange insekter har en lun og tæt bolig.
Du kan bygge dit eget insekthotel meget nemt. Mange får sikkert vingaver i trækasser. Disse kan fyldes med naturmaterialer fra skoven.
Aars skov kan du få styr på hvilke dyr, der bor i skoven ved at følge den blå rute. Her hænger der skilte, der via fotos og tekst giver ledetråde. Ruten er 3 km.
Opgaveark til opgaven “På Sporet”
Inspiration til Natur-Juleaktiviteter til 2. søndag i advent
Denne søndag kan I indsamle naturmaterialer i Aars skov til nogen af de dekorationer længere nede. I kan selv pynte døren, lægge en dekoration på kirkegården hos en af jeres kære eller giv en venindegave.
Skovens Indsamlingsregler
Som hovedregel må du i offentligt ejede skove indsamle overalt i skoven, mens du i private skove kun må tage det med, du kan nå fra vej og sti.
Svampe, bær og frugter
Det er ikke kun skovens dyr, der kan samle bær og frugter i skovene. Vi andre kan også forsyne os i naturens spisekammer. Bær og frugt må i begrænset omfang samles til privat brug overalt i statens skove og naturområder. Som tommelfingerregel må du samle så meget, at det kan være i en bærepose eller en hat, så det er godt at nissehuer er så rummelige.
Grene, kviste og løv
Du må i begrænset omfang gerne samle grene, kviste og løv, der ligger på skovbunden. Du må også klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 m høje. Bemærk at det ikke gælder i privatejede skove.
Du må også klippe grene af væltede træer – både løv og nål. Det gælder dog ikke i bevoksninger, hvor der laves pyntegrønt (gran o.lign. til julepynt). Her må du hverken indsamle eller klippe grene og kviste.
Kogler, mos og lav
Du må i begrænset omfang gerne samle kogler, mos og lav. Du må samle det som svarer til ca. tre bæreposefulde eller tre nissehuer af hver.
3. søndag i advent
Denne jul bliver mere og mere udfordret i forhold til traditioner og hvad vi plejer. Det er tid til at vi får doceret en masse glædesmedicin til alle generationer. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi er så meget som mulig udenfor og gerne at tage på naturture. Naturekspeditionens “Naturglædekalender” sætter fokus på aktiviteter og initiativer, der booster sundheden på både det fysiske, mentale og sociale plan. Naturen ligger lige uden for hoveddøren og er en billig platform for en bred vifte af aktiviteter med helt forskellig intensitet. Her kan alle være med på deres eget niveau – uanset om det drejer sig om at få pulsen op, skabe fællesskaber eller finde ro og fordybelse.
Hver måned doserer du selv din “glædesmedicin” ved at krydse af ud for de aktiviteter, du udfører den pågældende måned. Det er en medicin med glædes-garanti og uden bivirkninger. Flere steder i kalenderen ses en lille mand, som henviser til Naturekspeditionen.dk, hvor du kan finde flere informationer og beskrivelser af aktiviteterne.
Hent Naturglædekalenderen her: Naturglædekalender
Rigtig god fornøjelse!
Inspiration til Natur-Juleaktiviteter til 3. søndag i advent
4. søndag i advent
Julesjov i Getamaskoven i Gedsted. Tyttebærvej 16, 9631 Gedsted
Kirsten Michaelsen, der er tidligere naturdagplejer i Gedsted har hele december opfordret børn og voksne til at fremstille trænisser og sætte dem ud i skoven med navn på. Og der er plads til mange flere. Fremstiller du en nisse og sætter den ud i Getamaskoven inde mandag, så deltager du i konkurrencen om den sjoveste nisse. Mandag d. 21. december kommer naturvejleder Karin Winther nemlig på besøg i skoven, hvor hun skal finde den sjoveste nisse, som belønnes med en præmie. Se nogen af de fine nisser som allerede ses i skoven.
Inspiration til Natur-Juleaktiviteter til 4. søndag i advent
Juletræet med sin pynt venter på vi får begyndt. Måske nedenstående pynt fremstillet af ting fra naturen skal pynte dette års juletræ?