Illustration af naturinteresseret dreng

Naturformidling i Vesthimmerland

– få masser af oplevelser med og i naturen i Vesthimmerland

Logo for naturvejlederne Logo for Vesthimmerlands Kommune

Velkommen til Naturekspeditionen

Naturen er det perfekte sted for flere generationer at mødes om fælles aktiviteter. Her på siden giver vi inspiration og ideer til natur-ture og aktiviteter for store og små

Illustration af sommerfugl

De Vilde Blomsters Dag

De Vilde Blomsters Dag

16/06/2024, kl. 13:00 - 15:00
Mød os ved:
Udsigten 2, 9670 Løgstør

Traditionen tro afholder Vesthimmerlands Kommune arrangement på De Vilde blomsters Dag, hvor vi kan få lejlighed til at vise noget af kommunens mest unikke natur frem.

I 2024 går turen til Løgstør, hvor vi skal se på de vilde blomster, som vokser langs kanalstien.

Vi kommer forbi naturtyperne kalkoverdrev, surt overdrev og strandeng, og vi får chance for at møde arter fra den allerøverste hylde indenfor botanikkens verden. Vi håber eksempelvis på at kunne fremvise sjældne arter som sumphullæbe, purpur gøgeurt (vilde orkidéer), blodrød storkenæb, dunet vejbred og bakketidsel. Derudover kigger vi på nogle af de mere almindelige arter, som også kan findes i grøftekanter og på græsplænen hjemme i haven. Vi ser også på nogle af de menneskeskabte udfordringer, naturen skal kæmpe imod, for at opnå en god naturtilstand, hvor mange arter kan vokse side om side.

Turledere: Biolog Susan Hangstrup og naturvejleder Karin Winther

 

Nataktive dyr og mennesker i skoven

Nataktive dyr og mennesker i skoven

07/09/2024, kl. 20.00-23.00
Naturbasen i Aars Skov
Svenstrupvej 7 Aars

Naturen holder ikke lukket om natten. Har du lyst til at se, hvad der sker, når mørket falder på, så find din lommelygte frem og kom med på jagt efter nattens øjne fra nataktive dyr i skoven. Du kan også fremstille din egen lyslokker, så du kan se skovens flyvende nataktive insekter. Vi medbringer batdetektorer så vi kan blive meget klogere på hvilke flagermus, der lever i skoven.

Efterfølgende er der mulighed for at bage pandekager og hygge omkring bålet.

Denne aften har du også mulighed for at se forskellige overnatningsmodeller, samt høre om reglerne vedr. overnatning på kommunale og statsejede arealer. Vil du gerne overnatte så er det også muligt, hvis du selv medbringer hængekøje, telt, bivibag eller materialer til en ”byg-selv” bivuak.

Arrangør: Naturvejlederne Lars Wachmann, Naturstyrelsen og Karin Winther, Naturekspeditionen Vesthimmerlands Kommune.

Nyt fra naturen  

Harejagt i Uhrehøje Plantage

Harerne er sluppet fri i Uhrehøje Plantage ... Så saml hele familien og tag på harejagt i påsken. Gå på harejagt I Uhrehøje Plantage har 14 harer gemt sig – og du skal finde dem. Start din jagt fra naturbasen i Uhrehøje Plantage. De 14 påskeharer har skrevet et tal og...

læs mere
Harejagt i Uhrehøje Plantage

Harejagt i Uhrehøje Plantage

Harerne er sluppet fri i Uhrehøje Plantage

… Så saml hele familien og tag på harejagt i påsken.

Gps harer i Uhrehøje

Gå på harejagt

I Uhrehøje Plantage har 14 harer gemt sig – og du skal finde dem. Start din jagt fra naturbasen i Uhrehøje Plantage.

De 14 påskeharer har skrevet et tal og et bogstav i deres ører. Dem kan du bruge til at gætte, hvor de er. Vi har nemlig kreeret et opgaveark, hvor du ved hjælp af enten GPS-koordinator eller en række spørgsmål, kan finde harerne.

Hent opgavearket til harejagten (PDF)

Kort over hvor vores påskeharer står i Uhrehøje

På kortet har vi indtegnet, hvor harerne er placeret. Du skal kigge godt efter, når du er ude i plantagen – for de har gemt sig godt.

Digital harejagt

Med appen Woop kan du finde jagten på harerne digitalt.

I appen skal du konkurrere på både tid og naturfærdigheder om harer. Du kan ikke se startpunktet, men du finder det ved at gå rundt på parkeringspladsen ved Naturbasen i Uhrehøje på Farsøvej 95.

Da der kan være dårlig mobildækning, kan du opleve, at der er lidt ventetid inden næste hare og information om placering ses – så tag godt med tålmodighed med i skoven. Et tip er at følge afstanden til næste hare, som ses i øverste hjørne til venstre. Så længe den tæller nedad, er du på rette spor.

Opgaven kan godt komme op 50-100 m. før du kan se haren, så kig godt efter.

Hent Woop til din telefon i iTunes
Hent Woop til din telefon i Google Play

Bogstaver og tal på påskeharer

foto af woop app

Titte – Bøh Fugleruten ved Testrup

Titte – Bøh Fugleruten ved Testrup

Titte Bøh – sådan kan en af musvittens triller lyde, men har du styr på, hvordan de andre fugles fuglestemmer lyder  eller hvordan de ser ud?

Det kan du blive meget klogere på via Naturekspeditionens fugle- tipskupon. I Testrup Skov har vi opsat en 13 fuglekasser med fugleformidling og sammen med spørgsmålene på tipskuponen, så bliver du meget klogere på fugle.

Start ved Testrup Kirke
Testrupvej 138, Testrup 9620 Aalestrup

Langs den 2.5 km lange gule rute, har vi placeret 13 “fuglekasser” med dertilhørende opgaver, som tager dig med på tur på mark, eng og skov og på en ny og spændende måde at blive meget klogere på fugle i Danmark.– god fornøjelse.

Find flere informationer 

Titte – Bøh Fugleruten ved Testrup

Titte Bøh – sådan kan en af musvittens triller lyde, men har du styr på, hvordan de andre fugles fuglestemmer lyder  eller hvordan de ser ud? Det kan du blive meget klogere på via Naturekspeditionens fugle- tipskupon. I Testrup Skov har vi opsat en 13 fuglekasser med...

læs mere

 

Klik her og læs flere nyheder

 

Karin i krattet

Karin i Krattet er en Podcast, hvor du hver måned kommer med naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune på tur i naturen.

Med udgangspunkt i Naturekspeditionens naturglædekalender sætter vi fokus på aktiviteter i naturen, der booster sundheden og fylder os med glædesmedicin.

Friluftsmad

Opskrifter og idéer til at få det bedste ud af naturens forrådskammer

KONTAKT

Naturekspeditionen
Vesthimmerlands Kommune
Karin@naturekspeditionen.dk
Mobil: +45 3032 4939

Tilgængelighedserklæring

 

Naturvejleder
Karin Winther

Naturvejleder karin Winther

Naturmedarbejder
Anette Ervolder

Anette Ervolder ved naturbussen