Vælg en side

Natur-Adventskalender

Natur-juleideer 2019.

Julen har altid haft en særlig betydning, og uanset om man tror på nisser, julemænd, engle eller Jesus i en krybbe, så skruer vi op for hyggen, tænder lys og pynter op.

Kalender lys hygge

For 4. år i træk er vi klar med dette års inspiration til juleideer, der kan fremstilles af naturmaterialer. Den traditionsrige naturjulekalender udkommer i år som “advents-pakker” med både turforslag og inspiration til juleaktiviteter med naturmaterialer.

Vi håber, at I må få rigtigt mange dejlige ture ud i naturen, både i skoven og på stranden for at indsamle materialer til fremstilling af nisser, engle, julekugler, juletræer mm. Og vi håber også, at I må få mange dejlige og kreative timer sammen med hele familien, institutionen, skolen eller hvor, der bliver julehygget.

Følg med de næste fire søndage.

1. søndag i advent i naturen

Nisse jagt i Jenle

Hvad er en SKOVNISSE med grøn nissehue i modsætning til en SKOVNISSE med rød nissehue?

Det kan du blive klogere på, hvis du tager på skovnissejagt i Jenle Plantage. I skoven er der gemt 14 skovnisser, som skal findes, for at få svar på mange forskellige spørgsmål om skovnisser. F.eks. hvad nisserne hellere vil have bar, end undværer deres huer…

Nisseopgaver kan printes ud her, så man selv kan tage på tur med hele familien f.eks. i forbindelse med julefrokosten.

Inspiration til Natur-Juleaktiviteter til 1. søndag i advent

Nedenstående nisser, mus og stjerner kan også fremstilles gratis ved arrangementet i Jenle Plantage.

Julenisser af træ

Julenisser lavet på en lille træpind

Find en lige gren på ca. 3 cm tykkelse og skær den i 10 cm stykker.

Klip et ca. 10 cm langt stykke tubestrik og lim det på som hat. Bind en sløjfe så der dannes en kvast. Lim hvide fjer på som skæg  og lim en perle på som næse.

Julenissehoveder

Nisser lavet på træskive og med rød perlenæse

Find en gren på ca. 6 cm og skær den i tynde skiver som bruges til hoved på nissen. Klip et ca. 10 cm langt stykke tubestrik og lim det på som hat. Bind en sløjfe så der dannes en kvast. Lim en perle på som næse.

Julenisse som billede

Nisser lavet af valnødder og på træskive

Klip et ca. 6 cm langt stykke tubestrik og rul det halvt ned over en halveret valnød. Lim valnødden fast på en 6 cm rund træskive. Lim rulleøjne, fjer og perle på til manden og øjne, perle og bindegarn på som hår til pigen.

Små mus på træskive

Mus lavet af valnødder og granskæl

Halver en valnød og lim kogleskæl på som ører. (Kogleskæl kan findes i skovbunden under ædelgran i skoven). Lim valnødden på en lille rund skive træ, som er skåret fra en gren på ca. 4 cm. Klip små hvide øjne og lim dem på. Klip en lille hale og knurhår af et stykke snor og lim det på valnødden. Afslut med en sort perle som snude.

Julestjerner af pil

Billede af en stjernemaskine

Stjernerne kan fremstilles af pil på en “stjernemaskine”.  Tegn en stjerne på et stykke træ og slå søm i hvert hjørne. Se hvordan stjernen “flettes” her:

Men kan også bindes sammen af med bindegarn.

Stjerne lavet af pil og bindegarn

Med bindegarn vikles rundt, så der dannes en stjerne eller anden mønster inde i pilestjernen.

Inspiration til Natur-Juleaktiviteter til 2. søndag i advent

 Kan du hjælpe julemanden med at finde de rigtige svar i kukkelurekasserne ved naturbasen i Uhrehøje Plantage.

Juleopgave i kukkelurekasse

 I de 12 kukkelurekasser i Uhrehøje er der et spørgsmål med 3 svarmuligheder. Ud fra hvert svar er der et bogstav. Skrive det bogstav ned, som du tror, er det rigtige svar.

Når du har været forbi alle 12 kukkelurekasser og fundet 12 bogstaver, kan du sætte dem sammen til 3 ord, som danner en sætning.

Sætningen sender du til karin@naturekspeditionen.dk sammen med navn og adresse.

Hvis løsningen er rigtig, har du mulighed for at vinde to Naturekspeditiontermokopper.

Vi trækker lod mellem de indsendte svar og giver vinderen besked den d. 31.december 2019.

Rudolf

Rensdyr lavet af grene

Sav et ca. 40 cm langt stykke træ til kroppen. Bor fire huller til ben, hvor grene der passer i hulstørrelse stikkes i. Bor et skråt hul til hals, hvor der ligeledes stikkes en gren i. Hovedet er et stykke træ på ca. 25 cm. hvor der et savet fire kiler af, så det danner et hoved med snude. De to kiler bores fast som ører og en som hale. Bor to huller til gevir, hvor der stikkes grene med flere kviste i. Mal øjne og snude.

Julenisser/skovengle fremstillet af lange kogler

Skovengle lavet af lange grankogler

Find lange kogler i skoven og lim en valnød på som hoved. Nissehatten er røde blade, som forsigtigt er viklet rundt om valnødden. Håret er mos fundet i skoven. Mal øjne og mund med tusch og lim en lille rød perle på som næse. Bind et lille stykke fint bånd om halsen og lim to blade på som vinger.

Grantræ med fyrnåle

Juletræ lavet af mos og grannåle.

Lim mos fast på en papkegle. Lim efterfølgende grannåle på.

Juletræ af en grangren

små juletræer med lys

Sav 2 stykker træ i forskellige størrelser. Bor hul og stik en grangren ned i hullet. Pynt med LED lys.

Pynt til julebordet

julebordpynt

Find et stykke reb, som skal være så langt, at det kan sno sig hen over bordet. Lim små kogler, nødder, bog, osv. på rebet. Læg lidt gran sammen med snoren og sæt eventuelt små julelys ved siden af.

Inspiration til Natur-Juleaktiviteter til 3. søndag i advent

Tag til stranden for at finde drivtømmer, sten og blåmuslinger. Det er sjovt at gå langs vores strande for at finde drivtømmer. Det findes i så mange forskellige størrelser og stykker, og det er sjovt at se, hvad det kan komme til at ligne.

Vi spiller stenbingo

De danske strande er blandt de mest stenrige i verden. Her findes der en utrolig variation af sten. Stenene varierer med hensyn til blandt andet størrelse, form, farver, overflade og glans. Hvad hedder stenene, hvordan er de dannet, stenenes alder, geologiske perioder, ja der er nok at gå i gang med. Find mange flere informationer og bingoplader stenbingo HER

Drivtømmerengle

Stjerne engel lavet af drivtømmer og på trådnet

Bind pilegrene fast på et rivenet, så der formes en stjerne. I midten placeres en engle fremstillet af et stykke drivtømmer, hvorpå der er limet en træskive som hoved. To blåmuslingeskaller limes på som vinger. Til sidst limes en stjerne på som glorie.

Engel på drivtømmer

Engle lavet på drivtømmer

Denne engel er fremstillet af et stykke drivtømmer, hvorpå der er limet to blåmuslinger som vinger, og kroppen er fremstillet af to træskiver. På hovedet er der limet en stjerne.

Engle fremstillet af blåmuslinger

Engle lavet af muslinger

Find blåmuslinger i forskellige størrelser på stranden. Vask dem godt inden brug. Lim de største blåmuslinger sammen og lim to mindre blåmuslinger uden på som vinger. Mal en styroporkugle i blåmuslingens farver og lim den på som hoved til englen. Slut af med at lime en sølvsnor i hovedet så englen kan hænge og dreje rundt.

Små træengle

Engle med fjer.

To små skiver træ limes sammen. I panden af englen sættes en lille stjerne i sølv eller guld. Lim to små fjer på som englevinger og sæt til slut en snor i englen, så den kan hænges op.

Pynt til julebordet

Engle lavet af træ

To stykker træpyntes med fjer som vinger, hvorefter der limes et bånd rundt om. Øverst limes en kobberfarvet vatkugle.  Messingtråd formes som glorie og limes på træstykket.

Inspiration til Natur-Juleaktiviteter til 4. søndag i advent

Har du ikke allerede printet Naturglædekalenderen ud, så find den HER og smug start på aktiviteterne i december.

Forsiden af naturkalenderen

Hver måned doserer du selv din “glædesmedicin” ved at krydse af ud for de aktiviteter, du udfører den pågældende måned. Det er en medicin med glædes-garanti og uden bivirkninger. Flere steder i kalenderen ses en lille mand, som henviser til Naturekspeditionen.dk, hvor du kan finde flere informationer og beskrivelser af aktiviteterne.

 

Bladkugleophæng

Kugler lavet af forskellige blade

Julekuglerne er lavet over styroporkugler. Flotte farverige blade fra skoven eller haven er limet rundt om styroporkuglen, og derefter er der viklet sølvfarvet tråd rundt om. Lav forskellige størrelser kugler og hæng dem op sammen med små trækugler og grankogler i forskellige størrelser.

Trænisser i birk

En rød og grøn trænisse

En birkesamme saves i forskellige størrelser. I den ene ende saves et tværsnit. Herpå males nissehue, skæg, øjne og næse. Se foto.

Stennisser på drivtømmer

Stennisser på gren

Mal øjne og mund på sten og lim dem på drivtømmer. Nissehuerne er af tubestrik.

Lille skov

En lille kogleskov lavet på en stykke træ

Den lille juleskov er fremstillet af drivtømmer, hvorpå der er limet små kogler og et lille stykke enebærgren. I midten er der sat et lille rensdyr.

Julepakker i bæredygtigt gavepapir

Bæredygtige stof pakker

Måske har du allerede en juledug liggende år efter år uden at den bliver brugt. I år blev min klippet i stykker og brugt til indpakning.

 

 

Andre arrangementer

Der er på dette tidspunkt ingen kommende begivenheder.