Natur og aktiviteter i April

Anemonen blomster i april

Anemonen  er blandt de første blomster, der springer ud. Planten har brug for lys for at lave fotosyntese, så derfor ses de i skovbunden ind der kommer blade på træerne. Så snart træerne springer ud visner blomsterne, men har pakket en "madpakke" i stænglerne i jordem, så de kan klare sig frem til næste forår.

Den lille grønne nød, der sidder midt i blomsten er anemonens frugt. Frugten har et olieholdigt vedhæng som myrerne godt kan lide at spise. De trækker ofte frugtlegemet med sig væk fra planten og på den måde spredes den hvide anemone.

Pynt madpakken og forfriskningen op med ukrudt og myre

I april er der gode muligheder for at indsamle ukrudt, som kan pifte madpakken op. Mælkebøtteblad, hønsetarm, tusindefryd og gederams smager lækkert.

Find flere opskrifter fra naturens spisekammer HER

Se også hvordan jeg tilbereder en lækker myresmoothie HER

Bøgen springer ud

Danmarks nationaltræ er bøgen, som springer ud med fine lysegrønne blade i april. De nye blade kan i begrænset mængde spises og har en fin, mild smag. Tit ses små huller i bladene. Det er bøgeloppen, der er en lille bille, som har været i gang med at spise bladet.

Parringsleg ved vandhullet

Solen skinner og frøer og skrubtudser er begyndt at søge mod vandhuller, hvor de vil parre sig. Hvis du går en tur efter mørkets frembrud, så pas på, hvis du kommer forbi et vandhul. Pludselig kan en tilsyneladende rund sten bevæge sig og hoppe ned mod søen. Her vil de små hanner hoppe op på ryggen af de store hunner for at parre sig. Fra sidst i marts, først i april kan man finde frøæg i småsøer og vandhuller. Alle danske padder er fredede, dog er frøæg undtaget indtil de forvandles til haletudser. Se meget mere HER

Skrubtudser i paringsleg
 

Skovfirbenet er vågnet!

Det er ikke kun os, der nyder solen i skoven i april, og som firbenet holder vi af at hvile os i solens varme. Firben må hele dagen sørge for at være, hvor de får den rette temperatur så det er muligt at lade sig varme op eller køle af.

Det tager over 5 minutter i solen, for et firben at blive gennemvarm i disse forårsdage . Så er den klar til at går på jagt efter insekter i nogle minutter, hvorefter den må hvile i solen igen.

Det betyder også, at lige nu er det rimelig nemt at fange og studere dem, men så snart det blivere varmere, så skal vi have de hurtige ben på nakken.

Storken kommer

Den hvide stork er Vesthimmerlands logodyr. Den findes på kommunenes byskjold og var tidligere altid at finde specielt ved Vegger. Desværre yngler de ikke længere i Danmark, men hvert år er den på besøg i Danmark og heldigvis også tit i Vesthimmerland.

Vinbjergsneglene på vej ud af vinterhi

Vinbjergsneglen går i hi om vinteren. Når det bliver efterår graver den sig lidt ned i jorden og lukker sneglehusets munding med en tyk kalklåg. Du kan finde sneglene under buske og træer, hvor sneglene ligger med kalklåget opad. Her sidst i april skubber de kalklåget ud og begynder dette års sæson med at snegle sig rundt, på jagt efter føde og en artsfælle at parre sig med.

Vinbjergsnegen er en nyttig medhjælper i bekæmpelsen af dræbersneglen, da den spiser æg fra dræbersneglen. På dage hvor det er fugtig kan de indsamles og udsættes i haven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

ARRANGEMENTER

Naturens Dag - Natur Nørdtur for hele familien

08-09-2019 - KL.14:00-16:00
Oplev Limfjordens gemmer til vand land og i luften og …

Svampetur i Jenle Plantage - Vild mad arrangement

29-09-2019 - KL.13:00-16:00
Vi går på svampejagt, og ser på særlige kendetegn for …

Naturdetektiv

14-10-2019 - KL.10:00-12:00
Kan du gætte hvilke dyr, der bor i skoven? – …
Se alle arrangementer

TIPS & TRICKS

Tips til en tur ud i naturen

 

Familietur

Naturen er et perfekt sted for flere generationer at mødes om fælles aktiviteter. Find inspiration til natur-ture og aktiviteter

KLIK HER & SE SIDEN

KLIK HER & SE ALLE TIPS OG TRICKS

FRILUFTSGUIDEN

Find ruter til lands og vands på cykel, hest eller gåben i Friluftsguiden eller download Scandinavian Trails, der er en app som med GPS-funktion viser digitale kort med vandre-, kajak-, cykle- og ridestier.

KLIK HER & SE SIDEN