Natur og aktiviteter i Februar

 

Naturen i februar

Februar er den korteste af alle måneder, alligevel tiltager dagens længde mærkbart. Dagens længde er ved månedens begyndelse 8 timer og 35 minutter, og den tiltager i løbet af måneden med hele 2 timer og 3 minutter.

Februar er den sidste af det vi kalder vintermånederne. Måneden kan være fyldt med frost, sne og slud, men de seneste år, hvor vinteren har været mild, da begynder naturen så småt at forberede sig på forår sidst på måneden.

Strategier for at klare sig i kulden

Uha det er koldt - vi trækker i mere tøj og beskytter os med hue og vanter, for så kan vi klare at kælke, bygge snemænd, tegne i sneen.

  

Fuglenes vintertrick

Hos fuglene er der flere som flygter fra kulden og trække syd på. Gærdesmutter, blåmejser og spurve vælger at blive, men rykker sammen i en ”klump” om natten. I min have vælger flere også at krybe i ly i fuglekasserne.

Ligesom vi trække i jakker med ekstra fjer om vinteren, så er der også fugle, der har flere fjer på om vinteren. Gråspurven har om sommeren 3000 fjer, men om vinteren, har den omkring 3500 fjer.

Mejserne og solsorten tillader, at de yderste dele af kroppen afkøles, men puster sig også op, så der kommer mere isolerende luft mellem fjerene. Alligevel så nyder de varmen fra solens stråler på en frostkold dag.

Rødhalsen er frisk fra den tidlige morgen.
I vintermånederne hører vi ikke mange fugle synge, men rødhalsen er en undtagelse, da den synger året rundt. Rødhalsen begynder allerede at synge når det er tusmørkt, da den har større øjne end de andre spurvefugle i haven. Derfor kan den bedre se dens fjender, og hurtigst komme ud fra morgenstunden og markere at fødeterritoriet er optaget.

Farv en fuglen

Der er mange måder at lære at genkende fugle. Nogen af os husker bedre, hvis vi har en aktivitet at koble sammen med det vi skal huske. Prøv at farvelægge rødhalsen og se, om du så husker den bedre næste gang du ser den.

Tryk HER i print tegningen som venligst stilles tilrådighed af Skagen fuglestation.

 
 

Spordetektiv

Om vinteren er der gode muligheder for at ”gå på jagt” efter dyrene. De tramper deres egne gangstier. Disse kan godt ses i græsset, men specielt, når det har sneet, kan man se deres rute gennem skoven eller på marken. Ved at se på spor i sneen, kan man finde ud af, hvilke dyr der har gået på stien. Men det er også muligt at finde ud af det ved at kigge på ekskrementer fra dyrene.

Du kan kende forskel på spor fra hund og ræv, hvis du lægger en pind hen over sporet. Ligger pinden på sporet ud at røre trædepuderne, så er det et spor fra en ræv.

 

 

ARRANGEMENTER

Naturens Dag - Natur Nørdtur for hele familien

08-09-2019 - KL.14:00-16:00
Oplev Limfjordens gemmer til vand land og i luften og …

Svampetur i Jenle Plantage - Vild mad arrangement

29-09-2019 - KL.13:00-16:00
Vi går på svampejagt, og ser på særlige kendetegn for …

Naturdetektiv

14-10-2019 - KL.10:00-12:00
Kan du gætte hvilke dyr, der bor i skoven? – …
Se alle arrangementer

TIPS & TRICKS

Tips til en tur ud i naturen

 

Familietur

Naturen er et perfekt sted for flere generationer at mødes om fælles aktiviteter. Find inspiration til natur-ture og aktiviteter

KLIK HER & SE SIDEN

KLIK HER & SE ALLE TIPS OG TRICKS

FRILUFTSGUIDEN

Find ruter til lands og vands på cykel, hest eller gåben i Friluftsguiden eller download Scandinavian Trails, der er en app som med GPS-funktion viser digitale kort med vandre-, kajak-, cykle- og ridestier.

KLIK HER & SE SIDEN