Natur og aktiviteter i Marts

Så skal vi ud af fjerene

Det er ikke kun os mennesker, som nyder at dagene bliver længere og temperaturen stiger. Både planter og dyr har registreret, at der er flere lyse timer i døgnet, så nu starter en ny sæson. Planterne begynder at spire og saftspændeningen stiger i træerne. Fuglene begynder at synge og vi mennesker suger det hele til os.

Hasselblomsten med den lyserøde hunblomst og hanranklerne er de første forårsblomster vi ser på træer og buske.

Birkesaft

I marts måned, når sneen forsvinder, forbereder birketræerne sig på at sætte nye blade. Træet begynder at sende saft ud i grenene så knopperne får næring til at skyde. Det betyder også, at det er tid til at tappe birkesaft, for folder bladene sig først ud, er det slut med overskydende saft.

Den nemmeste måde at tappe birkesaft på, er at finde en gren som er ca. en tommelfinger tyk. Klip et skrådt snit og tape en flaske fast på grenen. Et træ kan give 5- 10 liter saft i døgnet, dog noget mindre, hvis det er meget koldt.

Saften er klar og smager kun lidt sødt, men bland den evt. sammen med anden saft. Birkesaften kan også koges til sirup. Bring saften i kog i en gryde. Skru ned på middelvarme og lad saften koge ind

Ramsløgpesto (kan også erstattes med vejbred, skvalderkål, brændenælde)

I marts begynder ramsløgene at pible frem i skovbunden. De dufter stærkt af løg, så du er ikke i tvivl når du ser og lugter dem. Alligevel skal du være opmærksom på at ramsløg kan forveksles med dem giftige liljekonval.

1 håndfuld ramsløg (kan også erstattes af vejbred, skvalderkål, brændenælde)
50 g. revet parmasanost
100 g. pinjekerner, nødder eller solsikkekerner
2½ dl. olie
salt og peber.
Ramsløg og pinjekernerhakkes i den ønskede størrelse.
Olie og parmasanost blandes i og smages til med salt og peber.

Parringsleg ved vandhullet

Skrubtudser i paringsleg
 
Solen skinner og frøer og skrubtudser er begyndt at søge mod vandhuller, hvor de vil parre sig. Hvis du går en tur efter mørkets frembrud, så pas på, hvis du kommer forbi et vandhul. Pludselig kan en tilsyneladende rund sten bevæge sig og hoppe ned mod søen. Her vil de små hanner hoppe op på ryggen af de store hunner for at parre sig. Fra sidst i marts, først i april kan man finde frøæg i småsøer og vandhuller. Alle danske padder er fredede, dog er frøæg undtaget indtil de forvandles til haletudser.
 
Æggene er små gennemsigtige klumper med en lille sort prik i midten. Det er tilladt at indsamle frø og tudseæg for at studere dem. Æggene lægges i et akvarie eller stort glas. Allerede efter ca. fire dage kan man se, at den sorte prik har forandre sig og inden længe er de blevet til haletudser. Vandet skal skiftes hver uge og haletudserne fodres med fiskemad. Når de får ben, skal der en sten ned i vandet, så det er muliget at komme op for at få ilt, da de skifter gællerne ud med lunger. Det tager 85 dage fra ægget er lagt til en lille frø er færdig udviklet og skal udsættes ved søen igen. Alle danske padder er fredede, dog er frøæg undtaget indtil de forvandles til haletudser.

Plantefarvning af påskeæg

 
Plantefarvning af hønseæg er rigtig skægt, fordi man aldrig helt ved, hvordan æggene kommer til at se ud. Man kan næsten ikke vente med at tage æggene op af det kogende vand, og spændingen er stor når både staniol og køkkenrulle kommer væk og ægget skal skylles, for hvordan ser det ud. Ægget på billedet er farvet med the og planter plukket i haven. Bl.a. lyng, gul krokus, rød julestjerne
 
 

ARRANGEMENTER

Indvielse madpakke-kajakhus Vilsted Sø - Til lands, -vands og i luften

02-06-2019 - KL.10.00-13.00
Mødested: "Vilsted Havn", Hobrovej 160, 9670 Løgstør Børne- og familievenlig: (x) Vi …

De vilde blomsters dag tur 2

16-06-2019 - KL.15:00-18:00
Overdrev ved Lerkenfeld Å. Mødested: Årupvej 9, 9600 Aars …

De Vilde Blomsters Dag - Vesterris Plantage og Østerbølle Oldtidsboplads

16-06-2019 - KL.10:00-12:00
Vi spadserer gennem Vesterris Plantage og skal en tur op …
Se alle arrangementer

TIPS & TRICKS

Tips til en tur ud i naturen

 

Familietur

Naturen er et perfekt sted for flere generationer at mødes om fælles aktiviteter. Find inspiration til natur-ture og aktiviteter

KLIK HER & SE SIDEN

KLIK HER & SE ALLE TIPS OG TRICKS

FRILUFTSGUIDEN

Find ruter til lands og vands på cykel, hest eller gåben i Friluftsguiden eller download Scandinavian Trails, der er en app som med GPS-funktion viser digitale kort med vandre-, kajak-, cykle- og ridestier.

KLIK HER & SE SIDEN