Velkommen til naturbasen på Louns

Hesselvej 44, 9640 Farsø
Pladsen ligger 4 km fra Hvalpsund by tæt ved Hvalpsundruten - cykelrute 29. Der er vejvisere til pladsen.

 

Basen ligger i det fredede område på Louns Halvøen, med malerisk udsigt ud over Limfjorden.
Landskabet på Louns Halvøen er præget af bakker fra Istidens aflejringer, gennemskåret af kløfter. Smeltevand og regnvand har furet landskabet og dannet slugter. Stenene som ligger på stranden, sad i istidslagene i klinten.

4 afmærkede vandreruter udgår fra naturbasen. Ruterne er meget forskellige. Lige fra en mini troldeskov gennem det tætte enebærkrat til overdrevet med de mange græssende dyr. Stierne går langs kystens markante skrænter, gennem slugter med egekrat. Se folder HER

Lovns var i Stenalderen tæt på at være en ø. Da var vandstanden nemlig så høj, at Lovns Sø og engene var havbund og her kan du se kystskrænter fra Stenalderhavet. I tiden efter istiden var der ikke planter til at holde på jorden. Derfor dannede smeltevand og regn dybe kløfter i landskabet. Kløfterne eller erosionsdalene ses tydeligt mellem bakkerne og fjorden. I dag er der frodig plantevækst i dalene.

Nogle steder er der egekrat i kløfterne. Her kan du fornemme, hvordan fortidens skove kan have set ud. Du kan blandt andet se erosionskløfter med egekrat, når du følger den gule rute.

På stranden ligger sten som er bragt hertil med isen. Stenene er skyllet ud af skrænterne. De stammer fra det område isen kom fra. For eksempel findes på stranden Larvikit-blokke og rombeporfyr fra Oslo-området.

Forfatteren og kunstneren Johannes V. Jensen

Det siges, at nobelpristageren Johannes V. Jensen blev forelsket for første gang, da han sammen med en flok større børn, legede blindebuk i bakkerne ned til Limfjorden på Louns. I "Blindebukken beskriver han malerisk, hvordan han  "blindet" med tørklæde, famler ud efter de andre deltagere. I legen fanger han en pige og beskriver, hvordan han lader hænderne udforske pigen og mærker forelskelsen i kroppen.

Johannse V. Jensen var også kunstmaler. Han holdt meget af naturen og flere af hans motiver er fra det Himmerlandske område.

Vil du også mærke historiens vingesus, så læs "Blindebukken" på bænken med udsig ud over Limfjorden.

Har du en forfatterspire i maven?

Find inspiration i SKRIVEVÆRKSTEDET.

Kunstmaleren

Er der en kunstmaler gemt i dag, så HER en skitsetegning, med de første streger på motivet ud over Louns Bredning.

Faciliteter på naturbasen

På basen findes 2 sheltere med bålsted og hus med overdækket terrasse og toilet. 

Aktiviteter

Et besøg på en naturbase kan give både oplevelser, udfordringer, sved på panden og faglighed ind under huden. Naturundervisningsrummet giver en variation af oplevelser, hvor det skiftende klima, årstiderne, de naturlige omgivelser, hver gang er en ny undervisningskulisse.

På naturbaserne findes aktivitets og undervisningstilbud, der tager udgangspunkt i leg og læring i naturrummet.

I Den overdækkede bygning (udestuen) findes fire plancher med informationer om planter og dyr, geologi, stranden og Herregården Hessel.

I området omkring hus og shelters finder I mange muligheder. Uanset tidspunktet på året kan I lave fysisk træning, stjerneløb med poster, bålmad, undersøge dyrespor eller undersøge buske og træer.

Træer Lærer er en faktaside om løvtræer omkring selve basen.

Træer Elev er et skema, hvor eleverne kan registrere træerne.

Frugttræer i nærheden.

ARRANGEMENTER

Naturbasens fuglekasseværksted

18-02-2019 - KL.10.00-12.00
Fuglekassekonkurrence - Byg det mest attraktive fuglehus til naturbasen- og …

Bæverarrangement i Vesthimmerland.

31-03-2019 - KL.10.00-12.00
Naturvandring, på private arealer, langs Sønderup å i Østerkrat, hvor …

Skovens dag i Vesthimmerland.

05-05-2019 - KL.11.00-15.00
Kom og vær med til guidede ture,klatring, vandhulssafari, bage pandekager …
Se alle arrangementer

TIPS & TRICKS

Tips til en tur ud i naturen

 

Familietur

Naturen er et perfekt sted for flere generationer at mødes om fælles aktiviteter. Find inspiration til natur-ture og aktiviteter

KLIK HER & SE SIDEN

KLIK HER & SE ALLE TIPS OG TRICKS

FRILUFTSGUIDEN

Find ruter til lands og vands på cykel, hest eller gåben i Friluftsguiden eller download Scandinavian Trails, der er en app som med GPS-funktion viser digitale kort med vandre-, kajak-, cykle- og ridestier.

KLIK HER & SE SIDEN