Velkommen til naturbasen på Louns

Hesselvej 44, 9640 Farsø
Pladsen ligger 4 km fra Hvalpsund by tæt ved Hvalpsundruten - cykelrute 29. Der er vejvisere til pladsen.

 

Basen ligger i det fredede område på Louns Halvøen, med malerisk udsigt ud over Limfjorden.
Landskabet på Louns Halvøen er præget af bakker fra Istidens aflejringer, gennemskåret af kløfter. Smeltevand og regnvand har furet landskabet og dannet slugter. Stenene som ligger på stranden, sad i istidslagene i klinten.

4 afmærkede vandreruter udgår fra naturbasen. Ruterne er meget forskellige. Lige fra en mini troldeskov gennem det tætte enebærkrat til overdrevet med de mange græssende dyr. Stierne går langs kystens markante skrænter, gennem slugter med egekrat. Se folder HER

Lovns var i Stenalderen tæt på at være en ø. Da var vandstanden nemlig så høj, at Lovns Sø og engene var havbund og her kan du se kystskrænter fra Stenalderhavet. I tiden efter istiden var der ikke planter til at holde på jorden. Derfor dannede smeltevand og regn dybe kløfter i landskabet. Kløfterne eller erosionsdalene ses tydeligt mellem bakkerne og fjorden. I dag er der frodig plantevækst i dalene.

Nogle steder er der egekrat i kløfterne. Her kan du fornemme, hvordan fortidens skove kan have set ud. Du kan blandt andet se erosionskløfter med egekrat, når du følger den gule rute.

På stranden ligger sten som er bragt hertil med isen. Stenene er skyllet ud af skrænterne. De stammer fra det område isen kom fra. For eksempel findes på stranden Larvikit-blokke og rombeporfyr fra Oslo-området.

På himmerlandsrejse med Johannes V.

Johannes V. Jensen er vel nok den mest berømte himmerlænding. Han var forfatter og modtog i 1944 den fornemme Nobelpris i litteratur.

Johannes V. Jensen blev født i Farsø i 1873 som søn af dyrlæge Hans J. Jensen og Marie Kirstine Jensen. I 1893 blev han student fra Viborg Katedralskole, hvorefter han tog til København for at læse til læge. Læge blev han dog aldrig. Da han opgav studiet i 1898 for at blive forfatter, havde han allerede fået udgivet 2 romaner!

Forfatterskabet er meget omfangsrigt og Johannes V. Jensen har beskæftiget sig med mange genrer, men han kunne også så meget andet.

At rejse er at leve – det er godt nok forfatteren H. C. Andersen, som har sagt dette, men havde Johannes V. Jensen levet i samme periode, så kunne det lige så godt havde været hans citat, for Johannes drømte om fjernhedens uopdagede riger. Udve og hjemve var lige stærke igangsættere, men Himmerland var på en måde både rejsernes udgangspunkt og rejsernes mål.

I nedenstående folder tages du med på en cykelrejse til nogen af de naturområder og lokaliteter, hvor han har levet og fundet inspiration til sine fortællinger. På cykelturen kan du se, hvordan virkeligheden ser ud dér, hvor nogle af dansk litteraturs mest elskede bøger foregår.

Johannes V. Jensen siger selv, at hans lykke var: "at tænke tilbage paa den Gang jeg som barn krøb i den krydrede friske Lyng, på Mospuder og mellem de vilde Bær, og tog mod Solskinsvinden sammen med Gulspurvens lille Evighedsstrofe fra Toppen af en Gyvelbusk i Nærheden."

Det er denne lykkefølelse vi gerne vil viderebringe. Cykelruten kommer forbi naturområder, hvor dette stadig findes og til steder, hvor myter og fortællinger om og med Johannes V. Jensen har deres udgangspunkt. Det er bare at følge de små veje, og have øjnene åbne, så genkender man overalt træk fra Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier

Forfatteren og kunstneren Johannes V. Jensen

På naturbasen på Louns er der opstillet tre egetræsbæk. "Fortællebænk - Forfatterbænk - Kunstnerbænk". Ved disse bænke er det muligt at sætte sig selv i Johannes V. Jensens sted og arbejde med emnerne "Fortælle, Forfatter og Kunstner".

Det siges, at nobelpristageren Johannes V. Jensen blev forelsket for første gang, da han sammen med en flok større børn, legede blindebuk i bakkerne ned til Limfjorden på Louns. I "Blindebukken beskriver han malerisk, hvordan han  "blindet" med tørklæde, famler ud efter de andre deltagere. I legen fanger han en pige og beskriver, hvordan han lader hænderne udforske pigen og mærker forelskelsen i kroppen.

Fortælleværksted

Du kan læse "Blindebikken" HER start på side 119 vers. 2 anden linje.

Johannse V. Jensen var også kunstmaler. Han holdt meget af naturen og flere af hans motiver er fra det Himmerlandske område.

Vil du også mærke historiens vingesus, så læs "Blindebukken" på bænken med udsig ud over Limfjorden.

Forfatterværksted

Har du en forfatterspire i maven?

Johannes V. Jensens fortællinger kan i dag være sværer at læse, men han har måske alligevel været med på "skrive-moden" langt før alle vi andre. I hvert fald vidner nedenstående brev om, at han allerede brugte smilys langt før nogen andre. Og flot og illustrativt ser det da ud.

Find inspiration i SKRIVEVÆRKSTEDET.

Kunstmaleren

Er der en kunstmaler gemt i dag, så er HER en skitsetegning, med de første streger på motivet ud over Louns Bredning.

Faciliteter på naturbasen

På basen findes 2 sheltere med bålsted og hus med overdækket terrasse og toilet. 

Aktiviteter

Et besøg på en naturbase kan give både oplevelser, udfordringer, sved på panden og faglighed ind under huden. Naturundervisningsrummet giver en variation af oplevelser, hvor det skiftende klima, årstiderne, de naturlige omgivelser, hver gang er en ny undervisningskulisse.

På naturbaserne findes aktivitets og undervisningstilbud, der tager udgangspunkt i leg og læring i naturrummet.

I Den overdækkede bygning (udestuen) findes fire plancher med informationer om planter og dyr, geologi, stranden og Herregården Hessel.

I området omkring hus og shelters finder I mange muligheder. Uanset tidspunktet på året kan I lave fysisk træning, stjerneløb med poster, bålmad, undersøge dyrespor eller undersøge buske og træer.

Træer Lærer er en faktaside om løvtræer omkring selve basen.

Træer Elev er et skema, hvor eleverne kan registrere træerne.

Frugttræer i nærheden.

 

ARRANGEMENTER

Svampetur i Jenle Plantage - Vild mad arrangement

29-09-2019 - KL.13:00-16:00
Vi går på svampejagt, og ser på særlige kendetegn for …

Naturdetektiv

14-10-2019 - KL.10:00-12:00
Kan du gætte hvilke dyr, der bor i skoven? – …

Snitteværksted i skoven

16-10-2019 - KL.10:00-12:00
Træsløjd for både børn og voksne Sted: Naturbasen i Jenle Plantage. …
Se alle arrangementer

TIPS & TRICKS

Tips til en tur ud i naturen

 

Familietur

Naturen er et perfekt sted for flere generationer at mødes om fælles aktiviteter. Find inspiration til natur-ture og aktiviteter

KLIK HER & SE SIDEN

KLIK HER & SE ALLE TIPS OG TRICKS

FRILUFTSGUIDEN

Find ruter til lands og vands på cykel, hest eller gåben i Friluftsguiden eller download Scandinavian Trails, der er en app som med GPS-funktion viser digitale kort med vandre-, kajak-, cykle- og ridestier.

KLIK HER & SE SIDEN