Naturen i august

Bliv klogere på naturen og få inspiration til sjove og lærerige aktiviteter for hele familien.

der laves mad over bål

Naturens spisekammer

Høsten er over os og markernes afgrøder skal i hus. Det er også nu de mange ”gratis” glæder i naturen skal plukkes og indsamles.

I august er hedens tyttebær, revling og blåbær klar til at blive plukket, og inden længe kan du også indsamle brombær og æbler.

Når du samler ind af naturens spisekammer, skal du være opmærksom på, at der er forskellige regler for, hvor du må færdes på henholdsvis offentlige og private arealer.

Bliv klogere på, hvad du må i naturen
Få inspiration til maden i Naturekspeditionens opskrifter

Bæverpar i Vidkær

Bævere ved Vidkær og Sønderup Å

I august kommer bæverungerne ud af deres hule.

I Vesthimmerland ved vi, at der er unger ved Vidkær og Sønderup Å. Der er også aktive bævere ved Lerkenfeldt Å – måske der også er bæverunger der?

Bliv klogere på bævere

Svampe i skoven

Tag på svampejagt

Svampesæsonen begynder i august, og antallet af kantareller er størst i denne måned.

Har du mod på at samle svampe uden en naturguide, er der gode svampesteder ved naturbaserne i både Jenle og Uhrehøje. Begge steder må du samle svampe over det hele, da det er offentlige arealer.

Vil du gerne på en guidet tur, kan du holde øje med Naturekspeditionens arrangementer, da vi ofte afholder en svampetur i sensommeren.

Læs om naturbaserne i Jenle og Uhrehøje 
Download printvenlig guide til svampesamlere i Jenle (PDF)
Download webtilgængelig guide til svampesamlere i Jenle (PDF)

vilde blomster

Vendespil for hele familien

Lav dit eget vendespil med blade, blomster, fjer og alt muligt andet, der er værd at lære at kende i naturen. Husk, at du skal finde mindst 2 af hver ting.

Klister tingene på hver sin paptallerken – det er brikkerne i vendespillet. Du skal bruge 10-15 brikker i alt. Du kan også lave brikkerne ved at presse naturtingene og lime dem på et stykke karton.

Kender du ikke alle tingene, du finder, kan du tage en bog med på turen og se, om du kan finde navnet, så du også lærer naturen at kende, mens du spiller.

Æbler med klistermærker

Være kreativ med designeræbler

Inden æblerne er helt plukkemodne, og mens de stadig er grønne, kan du sætte klistermærker på.

Den røde farve på æblet kommer, fordi solen skinner på det – der hvor klistermærket dækker, bliver æblet altså ikke rødt. I stedet får æblet et flot, grønt motiv, som det, der ses på billedet.

Børn leger i skovbund

Gemmeleg for hele familien

En af jer skal finde en ting i naturen – det kan f.eks. være en kogle – og lægge den i en pose. Efterfølgende skal de andre deltagere mærke på tingen i posen, uden de må se, hvad det er.

Når alle har mærket, skal I hver især lede efter den ting, I tror, er gemt i posen.

Piger som spiller naturbingo

Træbingo

En gåtur i skoven kan udvikle sig til en spændende jagt på træer, hvor den, der først får fuld plade – eller en række fuld – har vundet retten til at kalde sig dagens skovbingohelt.

Du kan selv tegne en plade i jorden og fylde den ud med naturmaterialer, som I alle skal forsøge at finde.

Du kan også printe Naturekspeditionens skovbingoplade ud og medbringe den på turen.

Download skovbingoplade (PDF)