Tag med naturvejlederen på ferie

Følg med i naturvejleder Karin Winthers ferie – og find inspiration og sommerferie tips til din egen.

Naturvejleder Karin Winther

Dette skal jeg i min ferie

Selvom jeg trækker stikket og holder ferie, så vil du sikkert kunne møde mig ude i naturen alligevel. Jeg elsker nemlig alle de aktiviteter som jeg også arbejder med, og i min ferie får jeg besøg af mange venner og familie, som jeg “trækker” med på tur.

Her kan du få et indblik i, hvad der også kommer til at ske i min sommerferie og som jeg gerne vil anbefale til alle andre.

Naturens stillekupe fyldt med glædemedicin

Doserer selv din egen “glædesmedicin”. Jeg er så heldig at eje et gammelt sommerhus på en 3 Ha naturgrund, fyldt med hulter-bulter-natur. Her jeg opsat bænke i naturens stillekupeer. Opholder man sig i natur, der er artsrig, vild og fredfyldt tilføres kroppen lykkehormonet Oxytocin. Det vil jeg sørge for at få fyldt masser af på i min ferie. På dette foto slapper jeg af sammen med min far.

Jeg vil også gerne anbefale aktiviteterne i Naturglædekalenderen. Det er en medicin med glædes-garanti og uden bivirkninger. Flere steder i kalenderen ses en lille mand, som henviser til Naturekspeditionen.dk, hvor du kan finde flere informationer og beskrivelser af aktiviteterne.

Du finder Naturglædekalenderen her.

Skovturridning

Jeg er så heldig, at jeg har et par islændere, som jeg ofte tager på tur. Jeg er en rigtig skovtursrytter og elsker de naturoplevelser, jeg får med på ryggen af Bangsi eller Lillebror. Dyrene ser ikke et menneske, men en hest, når man rider – så de flygter ikke på samme måde. Fornøjelsen er derfor stor, når jeg kan komme ganske tæt på en rå med rålam, eller et egern, der kigger ned fra en gren, vi rider under.

I Vesthimmerland findes der afmærkede rideruter i Aars Skov og ved Vilsted Sø, men du må også ride i kanten langs hele Himmerlandsstien og banestien til Blære.

Kano og Kajak

Kajak på sø i Sverige

Som FDF’er har jeg været med på mange kanoture. Jeg købte min egen kano i 1998, som jeg stadig har. På idrætshøjskole i Sønderborg i 1990 tog jeg frisejlerbevis i kajak, og “Winthers rederi” er sidenhen blevet suppleret med fire kajakker.

På dette foto har jeg min datter Johanne med på tur i Sverige. Det er ikke muligt i år, men heldigvis er ture på sø, å og fjord muligt i Vesthimmerland og jeg skal ud på Vilsted sø, op ad Bjørnsholm å og ud på Limfjorden i min ferie.

I foreningen Vandaksens folder kan du finde inspiration og informationer om sejlads i Vesthimmerland:

Du kan se folderen her:

Du kan læse mere om Vilsted Sø her. 

Hvad skal vi have at spise?

“Nå nej, det ved du ikke, for klokken er ikke fem minutter i seks”. Sådan lød en sjov kommentar fra min datter, men ikke desto mindre er den rigtig.

Jeg er på ingen måde en ørn i et køkken, men jeg elsker at indsamle og tilberede vild mad fra naturens spisekammer og helst tilberede det over bål eller i trangia. Jeg kan anbefale at hente app’en Vild Mad, hvor der er masse af god inspiration.

Du finder også masser af lækre opskrifter her på Naturekspeditionen.

Inspiration til familietur med grej

For år tilbage fik jeg 3 familier til at teste Naturekspeditionens grej. De skulle på tur ved Limfjorden, i skoven og på heden. Her skulle de også indsamle og tilberede mad. Alle tre familier skrev dagbog – måske det også kunne give inspiration til dine turoplevelser denne sommer.

Jeg skal i hvert fald på tur med Primi-Deluxe grejet i min ferie og tænker også mine gæster skal smage en fynsk brunsviger på en rask vandretur.

Læs de 3 familiers fortællinger her

Vandring på Hærvejen

Karin som sidder på en fortællebænk

At vandre ud, at trave i det fri – dét kommer jeg også til i ferien. Jeg tænker, at jeg skal afprøve Hærvejen, som jeg arbejdsmæssigt også er en del af. Men der er mange andre dejlige naturruter i hele Himmerland, så tænker jeg lader mig inspirerer i Stiguide Himmerland til endnu flere vandreture.

I Stiguide Himmerland finder du vandreruter, cykelruter og MTB-ruter i hele Himmerland. Ruterne er afmærket på et kort, og app’ens GPS-funktion sørger for, at du hele tiden kan finde vej. Undervejs kan du læse fortællinger om natur og historie.

Du finder Stiguide Himmerland her

Rigtig god sommer – og på gensyn til august!

Karin Winther
Naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune