Vælg en side

Rådyr og krybskyttefløjter

Rådyr lever i skove og skovbryn, hvor der er tæt krat, så de kan gemme sig i. Rådyrene laver stier – eller dyreveksler mellem markerne, hvor de søger føde, og de krat, hvor de hviler og sover.

I maj og juni ses rådyr med deres lam. Bliver de forstyrret flygter de ind i skoven.

Måske har du hørt en lyd, der lyder som en hund, der gør, men det er rådyret der i flugt lyder sådan

Læg også mærke til, hvor godt skjult rålammet er i det lange græs. Kommer der fare forbi, så trykker den sig og ligger helt stille.

rålam, der gemmer sig

Når faren så er drevet over, så piber den efter sin mor, denne lyd brugte krybskytterne til at lokke rådyrene på skudhold, ved at efterabe med en krybskyttefløjter.

Krybskyttefløjterne fremstilles af en lille pind, der ikke er hul.

Flæk pinden med en kniv

Skær en fordybning ned i begge pinde overfor hinanden, så hullet i størrelse svarer til det hul, der er mellem to tommelfingre, der holdes sammen. På fotoet er det området mellem de to streger på hver pind.

Find et græsstrå og placere det midt i pinden, så det stikker ud i hver ende. Græsstrået skal være helt strakt ud. Pust ind i hullet og der kommer en pibende fløjtelyd. Er det ikke tilfældet, så kan det være pga. både for stort og lille hul, samt at græsstrået ikke ligger rigtigt. Der skal lige lidt øvelse til, men er den der, så sæt gummibånd i begge ender, så græsstrået bliver der.

Krybskyttefløjten kan du bruge hvis du gerne vil se rådyr tæt på. Sæt dig alene ud i en skov med din fløjte. Kald med fløjten og vent et stykke tid. Kald derefter igen. Måske kommer der et rådyr frem.

 

Andre arrangementer

16 aug
13 sep

NATURENS DAG

13. september til 14:00 - 16:00
27 sep

SVAMPETUR I JENLE PLANTAGE

27. september til 13:00 - 16:00
12 okt

PÅ SPORET

12. oktober til 10:00 - 12:00
14 okt

SNITTEVÆRKSTED I SKOVEN

14. oktober til 10:00 - 12:00

KONTAKT

Naturekspeditionen
Vesthimmerlands Kommune
Karin@naturekspeditionen.dk
Mobil: +45 3032 4939

Naturvejleder
Karin Winther

Naturvejleder Karin Winther

Naturmedarbejder
Anette Ervolder

Anette Ervolder