Facinerende sommerfugle

Alle facineres af sommerfuglene, som med smukke farver flyver yndefuldt fra blomst til blomst for at suge nektar. At følge dens udvikling fra æg til sommerfuglen til sidst folder sine vinger er fantastisk spændende. På ganske kort tid ændre den sig fra æg til larve, videre til puppe, for til sidst at folde sig ud som sommerfugl. Sommerfuglene er helt fantastiske, man bliver i godt humør af alle deres farver og det er så afstressende at se dem flyve rundt. Sommerfugle med flest strålende og stærke farver flyver om dagen, hvorimod sommerfugle, som har mere dæmpede farver og mønstre flyver om natten.

Sommerfugle lever af nektar og plantesaft fra blomsterne. Derfor er sommerfuglene med til at bestøve blomsterne.

Sommefuglen er vigtig næring for mange af dens fjender, derfor har de også udviklet fantasifulde tricks for at snyde fjenden.

 

Dagpåfugleøje

Dagpåfugleøje har bl.a. øjne på vingerne for at narre fjenden. Skulle fuglene forsøge at hakke den i øjnene, så sker det helt yderst på vingerne og den vil stadig kunne flyve videre.

Når en sommerfugl hviler sig klapper den vingerne sammen. Det er smart, for så kommer undersidens mørke mønstre frem og den er ikke i så stor fare for at blive spist.

Sommerfugle lægger æg som derefter bliver til pupper. Vil du selv indsamle sommerfugle æg, så kig efter på undersiden af brændenælder, hvor nældens takvinge lægger æg, tidslen, hvor tidselsommerfuglen lægger sine æg eller lacetbladet vejbred, hvor okkergul pletving lægger æg.

Nældens Takvinge

Er den sommerfugl som er mest almindelig i Danmark. Den overvintrer i udhuse og hule træer. Larverne lever på nælder og ofte mange sammen.

Tidselsommerfugl

Pupperne kan have mange forskellige farver og mønstre. Efter puppestadiet kravler der en færdig sommerfugl ud som kan flyve efter et par timer.

 

Hedepletvinge:

 

En sjælden dagsommerfugl som kun lever i Nordjylland.

Den lever kun af planten djævelsbid og da den plante kun lever på marker og meget mager og næringsfattig jordbund, er Hedepletvinge en sommerfugl som er meget svært at få til at stige i antal. Den er derfor blevet fredet.

Hedepletvinge kommer ud af puppen som et voksent individ og den flyver kun i få uger i maj og juni måned. Den flyver kun i solskin og forholdsvis vindstille vejr og den flyver ikke særligt langt væk fra levestedet. Den findes på de Himmerlandske heder.

 

Tidselsommerfugl:     

 

Den stammer fra Sydeuropa.

Larverne lever mest på tidsler og bliver til nye sommerfugle i Juli-oktober

 

Hvidvingerne:

Kendes på at de har sarte og lyse farver. Den vi måske kender bedst er kålsommerfuglene, som har sit navn efter, at den elsker kålplanter fra køkkenhaven.

 

Citronsommerfugl:

Der findes ikke så mange citronsommerfugle i Nord- og Vestjylland. De ønsker lyse skove, haver og blomstrende grøftekanter at leve i. Pupperne klækkes i juni-juli måned, men sidst i juli måned går de i sommerdvale. Til september kan man igen se dem flyve rundt. Der efter går de i vinterdvale i skovbundens visne løv og græs. I det tidlige forår kan man igen se dem flyve rundt.

 

Storplettet Perlemorsommerfugl.

Den er ret almindelig i Nordjylland. Man ser den gerne i maj-juni og august-september måned. Det er laverne som overvintrer. Larverne lever af forskellige arter af violer. Man ser ofte Perlemorsommerfuglen  sidde på den varme jord og lader sig gennemvarme af solen.

 

Nældens Takvinge.

Er den sommerfugl som er mest almindelig i Danmark. Den overvintrer i udhuse og hule træer. Larverne lever på nælder og ofte mange sammen.

Sommerfuglens larver lever på planten Djævelsbid, der er ret almindelig i Himmerland i overgangszonen mellem hede og mose. I solskinsvejr kravler larverne rundt og æder af planten djævelsbid. Når en plante er ædt, kravler larverne videre og laver et nyt fælles spind. De æder kun djævelsbid, men spindet kan godt gå op ad andre planter.

 

Hedepletvinge larver har sort hovedskjold, mens larver af den mere almindelige okkergul pletvinge har brunt hovedskjold. Okkergul pletvinges larver lever på lancet vejbred, så det er vigtigt at kende forskel på foderplanterne.