Vælg en side

Fascinerende sommerfugle

Alle fascineres af sommerfuglene, som med smukke farver flyver yndefuldt fra blomst til blomst for at suge nektar. At følge dens udvikling fra æg til sommerfuglen til sidst folder sine vinger er fantastisk spændende. På ganske kort tid ændre den sig fra æg til larve, videre til puppe, for til sidst at folde sig ud som sommerfugl. Sommerfuglene er helt fantastiske, man bliver i godt humør af alle deres farver og det er så afstressende at se dem flyve rundt. Sommerfugle med flest strålende og stærke farver flyver om dagen, hvorimod sommerfugle, som har mere dæmpede farver og mønstre flyver om natten.

Sommerfugle lever af nektar og plantesaft fra blomsterne. Derfor er sommerfuglene med til at bestøve blomsterne.

Sommerfuglen er vigtig næring for mange af dens fjender, derfor har de også udviklet fantasifulde tricks for at snyde fjenden.

Dagpåfugleøje

Dagpåfugleøje har bl.a. øjne på vingerne for at narre fjenden. Skulle fuglene forsøge at hakke den i øjnene, så sker det helt yderst på vingerne og den vil stadig kunne flyve videre.

Sommerfugl sidder på blomst

Når en sommerfugl hviler sig klapper den vingerne sammen. Det er smart, for så kommer undersidens mørke mønstre frem og den er ikke i så stor fare for at blive spist.

Lukket sommerfugl på blomst

Sommerfuglen lægger æg som derefter bliver til pupper. Vil du selv indsamle sommerfugle æg, så kig efter på undersiden af brændenælder, hvor nældens takvinge lægger æg, tidslen, hvor tidselsommerfuglen lægger sine æg eller lancetbladet vejbred, hvor okkergul pletvinge lægger æg.

Nældens Takvinge

Er den sommerfugl som er mest almindelig i Danmark. Den overvintrer i udhuse og hule træer. Larverne lever på nælder og ofte mange sammen.

Nældenstakvinge på blomst

Tidselsommerfugl

Tidselsommerfugl på en tidsel

Pupperne kan have mange forskellige farver og mønstre. Efter puppestadiet kravler der en færdig sommerfugl ud som kan flyve efter et par timer. Du kan købe tidselsommerfugle pr. postordre og følge udviklingen på nærmeste hold. Læs mere HER

Hedepletvinge:

Sommerfuglen Hedepletvinge

En sjælden dagsommerfugl som kun lever i Nordjylland bl.a. på De Himmerlandske Heder.

Sommerfuglens larver lever på planten Djævelsbid, der er ret almindelig i Himmerland i overgangszonen mellem hede og mose. I solskinsvejr kravler larverne rundt og æder af planten djævelsbid. Når en plante er ædt, kravler larverne videre og laver et nyt fælles spind. De æder kun djævelsbid, men spindet kan godt gå op ad andre planter.

Larver fra hedepletsommerfuglen

Hedepletvinge kommer ud af puppen som et voksent individ og den flyver kun i få uger i maj og juni måned. Den flyver kun i solskin og forholdsvis vindstille vejr og den flyver ikke særligt langt væk fra levestedet.

Hedepletvinge larver har sort hovedskjold, mens larver af den mere almindelige okkergul pletvinge har brunt hovedskjold. Okkergul pletvinges larver lever på lancetbladet vejbred, så det er vigtigt at kende forskel på foderplanterne.

Flot sommerfugl

Larver af Okkergulpletvinge:

Okkergulpletvingelarver

Hvidvingerne:

Sommerfuglen hvidvinger

Kendes på at de har sarte og lyse farver. Den vi måske kender bedst er kålsommerfuglene, som har sit navn efter, at den elsker kålplanter fra køkkenhaven.

Citronsommerfugl:

Citronsommerfugle på blomst

Der findes ikke så mange citronsommerfugle i Nord- og Vestjylland. De ønsker lyse skove, haver og blomstrende grøftekanter at leve i. Pupperne klækkes i juni-juli måned, men sidst i juli måned går de i sommerdvale. Til september kan man igen se dem flyve rundt. Der efter går de i vinterdvale i skovbundens visne løv og græs. I det tidlige forår kan man igen se dem flyve rundt.solen.