Tag med på en rejse der går millioner af år tilbage i tiden.

I området omkring Limfjorden kan du finde spor efter vulkanudbrud for ca. 55 millioner siden. Det er det mørke askelag, der ses som striber i det lyse sand i klitterne.

Striberne kommer fra vulkaner, der lå midt ude i Atlanterhavet, ca hvor Færøerne ligger i dag. Eksplosionen var så voldsom, at der blev sprøjtet aske mange kilometer op i luften, som med blæsten bl.a. blev ført til området omkring Limfjorden i Danmark. På det tidspunkt var Danmark godt nok dækket af hav, så asken faldt ned i havet, hvor den lagde sig i tykke lag på bunden.

Siden hen forsvandt havet og istidens gletschere skubbede og maste de gamle askelag op fra den tidligere havbund, og lagde dem til rette i kystklinterne.

Du kan se de 55 millioner år gamle askelag, hvis du bl.a. besøger Ertebøllehoved ved i Limfjorden i Vesthimmerland.

På jagt efter fossiler

Mellem askelagene findes en særlig slags sten, som kaldes moler. I moleret kan du være heldig at finde fossiler af insekter, planter, muslinger m.m. Når det regner løsner moleret i klitterne og forstenet liv fra millioner af år siden kommer til syne mellem stenen langs Limfjorden.

Forstening med insekter.

Forstening med blade

Limfjorden en fjord fyldt med limsten

Limfjorden har fået sit navn efter de mange limsten eller den mere videnskabelige benævnelse bryozokalk. Bryozokalk er en gullig-hvid, grov til mellemkornet kalkbjergart, som findes i hele Danmarks undergrund på nær i Skagen og på Bornholm, er mellem 65 og 140 millioner år gammelt.

Bryozokalk består hovedsaglig af kalkholdige, bruskformede skeletter af små, hvirvelløse dyr, som også kaldes mosdyr. Mange af disse er så små at du ikke kan se dem med det blotte øje, men imellem disse mosdyr finder du ofte forsteninger af søpindsvin, muslinger eller vættelys.

Fossil-gemme

Limsten kaldes også for kridt og bruges bl.a. til skrivekridt. prøv at tørre en klump skrivekridt i ovnen i ca. en time ved 200 grader. Når kridtet er tørt, putter du klumpen i en skål med vand og kridtet vil falde fra hinanden. Hæld kridtmassen over i en sigte og undersøg de små fossilstykker, der ligger tilbage.

Vil du vide meget mere om sten, stenalderen og ertebølle, så besøg stenaldercenteret i Ertebølle. Centeret er Danmarks eneste formidlingscenter for stenalderkulturer. Det ligger placeret i en særegen natur tæt på molerklint og den verdensberømte Ertebølle Køkkenmødding, der gav navn til jægerstenalderens Ertebøllekultur.

Andre lege på stranden

Stenbingo

Aktiviteter på stranden