Birkesaft

I marts måned, når sneen forsvinder, forbereder birketræerne sig på at sætte nye blade. Træet begynder at sende saft ud i grenene så knopperne får næring til at skyde. Det betyder også, at det er tid til at tappe birkesaft, for folder bladene sig først ud, er det slut med overskydende saft.

Den nemmeste måde at tappe birkesaft på, er at finde en gren som er ca. en tommelfinger tyk. Klip et skrådt snit og tape en flaske fast på grenen. Et træ kan give 5- 10 liter saft i døgnet, dog noget mindre, hvis det er meget koldt.

Saften er klar og smager kun lidt sødt, men bland den evt. sammen med anden saft. Birkesaften kan også koges til sirup. Bring saften i kog i en gryde. Skru ned på middelvarme og lad saften koge ind saften i kog i en gryde. Skru ned på middelvarme og lad saften koge ind.

Hvor må du tappe saft?

Det er tilladt at tappe saft fra birketræer på over 10 meter på kommunale og statens arealer. Det kan være svært lige at finde ud af om træet er 10 meter. Men med en pind og et målebånd kan det lade sig gøre.