Ugens art: Uge 34

Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 34 fokus på Prikbladet perikon (Hypericum perforatum).

Prikbladet perikon
Prikbladet perikon
Prikbladet perikon

Prikbladet perikon (Hypericum perforatum)

Prikbladet perikon er en flerårig urt der blomstrer med gule blomster fra juni til september. De grønne blade er prikkede med olieholdige kirtler, så det ligner, at de er stukket med en nål, når man ser gennem dem i modlys. Dens blomsterknopper farver rødt, når man gnider dem mellem fingrene.

Planten er afhængig af insekter til bestøvning, og er samtidig værtsplante for flere insekter, bl.a. perikonmåler og den smukke lilla perikonugle. Den laver både vegetativ formering med underjordiske udløbere og rodskud, samt frøspredning med vinden. Frøspredningen kan kun ske i tørt vejr, da frøkapslen kun er åben der.

Det er en populær snapseplante, der giver en pikant, bitter og krydret smag – og snapsen bliver flot dybrød. Den er også kendt som lægeplante. Nogle kalder den for naturens egen ”lykkepille”, da den bruges ved nedstemthed og let depression – og er faktisk det mest brugte middel i Tyskland.

Det græske Hypericum betyder ”næsten lyng” (hypo = næsten og ereikē = lyng) og hentyder til nogle arters lyngagtige udseende. Perforatum betyder gennemhullet og hentyder til bladenes prikkede udseende, heraf det danske navn prikbladet.

Hvad gør vi i Vesthimmerland?

For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster og dermed et mere diverst smådyrsliv.