Ugens art: Uge 35
Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 35 fokus på Korn-valmue (Papaver rhoeas)
Korn-valmue (Papaver rhoeas)
De fleste kender valmuen. De store røde kronblade kan ses på lang afstand, når den blomstrer i juni og juli. Derfor forbinder mange den også med sommerens begyndelse.
Valmuen kunne man tidligere se stå talrigt i økologiske marker, så de fremstod helt røde. I dag ses dette syn ikke så ofte længere grundet den effektive dyrkning.
Vi mennesker holder meget af den smukke blomst, og det gør insekterne også. De er vilde med blomsten – også selvom der ingen nektar er. Den har nemlig store mængder pollen, som de samler til deres afkom.
Valmuens latinske navn er egentlig en sammensætning af plantens navn på to forskellige sprog, nemlig latinsk og græsk.
Papaver er det latinske navn, rhoeas er det græske navn og betyder i øvrigt ”rød”.
Det danske ord ”valmue” kommer af ”walmughæ/vælsk mue”. Magōn/mue er gammelt dansk for valmue og Walha/vælsk betyder ”bedøvelse”, da planten har en medicinsk virkning. Korn-valmue indeholder nemlig stoffet rhoeadine, som er bedøvende. Forskere undersøger faktisk om stoffet kan bruges ved behandling af morfin-afhængighed.
Hvad gør vi i Vesthimmerland?
For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster og dermed et mere diverst smådyrsliv.