Naturture i Vesthimmerland for hele familien

Her kan du møde naturvejleder Karin Winther,  som kører ud og afvikler ture og aktiviteter i Vesthimmerlands fantastiske og afvekslende naturområder i det rullende naturcenter.

Gratis Grønne Gaver  - Gi´ et gavekort til en naturoplevelse. Print selv gavekortet ud ved at klikke på printerikon.

Du kan også være guide og selv planlægge din familietur med inspiration fra disse aktivitets- og turforslag

 
Januar
                 
Rågeregulering og fuglestresskampagne med Harris høge

Søndag d. 31. januar kl. 14.-16

Sted: Rosenparken i Aalestrup

Råger har de sidste år kaster deres kærlighed på Rosenparken, til stor gene for både naboer og besøgende.

Vesthimmerlands Kommune udfører regulering af råger med bl.a. nedskydning af unger og som noget helt nyt, forsøger vi med en stressekampagne, hvor Harrishøgene Siff og Storm flyver i parken før ynglesæsonen, for at skræmme rågerne, så de vælger andre ynglesteder.

Denne søndag er det muligt at se høgene i funktion, samt høre om rågeregulering ved Preben Schøpzinsky fra er Lehmann Falconry og jæger Ulrik Holm.

Arrangør: Naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands Kommune. www.naturekspeditionen.dk

Februar

Nat -Natur Nørdtur  

Fredag d. 19. februar kl. 19.00 – 21.00

Sted: Naturbasen  i Jenle plantage ved Aars. Drej ned ad markvej overfor Kelddalvej 68.

I nattens mulm og mørke inviteres du på natskovtur i Jenle Plantage.  Tag en kraftig lommelygte med og følg reflekserne rundt på en spændende rute i skoven, der til sidst vil fører dig frem til f.eks, grævlingegrotten eller sletten. Er du heldig, møder du måske nattens dyr, hvis øjne vil lyse op når lygtens lys rammer dem.

Arrangør: Naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands Kommune. www.naturekspeditionen.dk

Marts

Naturen rundt om huset

Søndag d. 20. marts kl. 13 - 16.

Sted: Haven Sallingvej 70

Terapihave – have terapi det kan du finde inspiration til i Hannes have i Vindblæs. I haven findes en mangfoldighed i både planter og dyr. Haven er giftfri med udendørs rum til afslapning, selvforsyning af grønt og frugt, tæmmet natur, sandstrand, bålplads, hyggekroge, skovhave med flere flerårige bærbuske og grøntsager, pindsvin bo og insekthoteller.

Tag hele familien med, byg et fuglehus, bag en pandekage ved bålstedet, nyd de energigivende naturrum rundt om huset og tag glad og inspireret hjem.

Arrangør: Haveambassadør Hanne Tindal Madsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands Kommune. www.naturekspeditionen.dk

April

 

Bæverarrangement i Vesthimmerland

Søndag d. 17. april kl. 10 - 12.

Sted: Østerkrat 11, 9240 Nibe

Det er en sensation, at der for første gang i mere end 1000 år med sikkerhed er konstateret bæver i Nordjylland. Det har vi vidst siden 2012 og denne søndag inviteres alle med på en naturvandring, på private arealer, langs Sønderup å i Østerkrat, hvor bæveren er aktiv. Turen indledes med kort informationsmøde, hvor man kan møde lodsejern, samt høre om bævertælling  i Vesthimmerland.

Arrangør: Vildkonsulent Ivar Høst, Naturstyrelsen, Naturvejleder  Karin Winther Vesthimmerlands Kommune. www.naturekspeditionen.dk

Vilsted sø – Natur Nørdtur for hele familien

Søndag d. 24. april kl. 10 - 12.

Sted: Mødested: P-pladsen ved den nye bro.

Tag hele familien med på Natur Nørd tur ved Vilsted Sø og tjek foråret ud sammen med ornitolog og naturvejledere.

Foråret er i fuld gang, hvilket kan ses hos krible-dyrene på land, smådyrene i vandet og hos fuglene i luften. I april er forårstrækket i gang. Der er mange hundreder gæs på søen, især grågæs og kortnæbbet gås. Viberne er kommet i store flokke for at søge føde. Hvinænder, pibeænder og troldænder raster i hundredvis.

Arrangør: Ornitolog Poul Hald-Mortensen, naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands Kommune. www.naturekspeditionen.dk

 
Maj

Skovens dag i Vesthimmerland

Søndag d. 1. maj kl. 11 - 16.

Sted: Naturbasen i Uhrehøje Plantage Farsøvej 95, Farsø

”Skovens Dag” afvikles i et samarbejde mellem Vesthimmerlands Kommune og Uhrehøje Gruppen, der består af repræsentanter af skovens mange brugere. Kom og vær med til guidede ture, klatring, vandhulssafari, bage pandekager ved bålet, cykle på MB-ruten, rundture i hestevogn, geocaching – skattejagt, mobilnature mv.

Gratis adgang - dog vil nogle af aktiviteterne være mod betaling.

Arrangør: Uhrehøjegruppen og Naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands kommune, Naturekspeditionen.dk m.fl.

Se pinsesolen danse fra en hængekøje

Lørdag d. 14. maj kl. 17.00 – søndag d. 15. maj kl. 10.00

Sted: Naturbasen i Jenle Plantage. Drej ned ad markvej overfor Kelddalvej 68

Oplev pinsesolen danse fra en hængekøje i skoven. Bålet vil være klar til at grille medbragt aftensmad fra kl. 17.00. Efter aftensmaden byder skoven på udfordringer og naturopgaver for alle generationer. Dagen slutter mens træerne bevæger sig langsomt i vinden og vugger os i søvn i hængekøjerne. Næste morgen vækkes vi af fugle, der underholdene flyver fra gren til gren og en dansende pinsesol som invitere til morgenmaden der fabrikeres over bål.

Medbring sovepose, liggeunderlag, spisegrej og godt humør.

Tilmelding: til Karin Winther på 30324939 eller på karin@naturekspeditionen.dk senest onsdag d. 11. maj kl. 12.00

Pris:75kr. pr. deltager

Hængekøjer kan lånes.

Arrangør: Naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands Kommune. www.naturekspeditionen.dk

 
Juni

Sporenes Dag

Søndag d. 12. Juni kl. 14.00-16.00

Sted: P-Pladsen ved Testrup Kirke Testrupvej 138, 9620 Aalestrup

På Sporenes dag –  har du mulighed for at komme en tur rundt i ”Danmarks baghave”. I hele landet inviterer frivillige arrangører til oplevelser og guidede ture på sporene. I Vesthimmerland invitere vi til vandring ved Testrup, hvor der både er et ”Spor i Landskabet” og en Hærvejsrute plus flotte overnatnings og aktivitetsfaciliteter. Turen er 2,6 km. Tag hele familien med.

Arrangør: Erna Dalgaard, repræsentant for ”Spor i Landskabet og Hærvejen og naturvejleder i Vesthimmerlands kommune Karin Winther, www.naturekspeditionen.dk

På spidsen af Lovnshalvøen, De vilde blomsters dag

Dato: Søndag den 19. juni 2016 kl. 10.00-13.00.

Mødested: P-pladsen ved ”Udestuen”, Hesselvej 44, 9640 Farsø. Fortsæt ligeud 1,1 km efter Herregården Hessel. Vi skal gå en rask tur på ca. 6 km i kuperet terræn på spidsen af Lovns halvøen. Fra stranden kigger vi på klinten Melbjerg Hoved. På overdrevet finder vi de sjældne og karakteristiske plantearter, som vokser her. Vi spiser vores medbragte madpakker i fællesskab ved naturbasen ”Udestuen”. 

Turledere: Karin Winter, Naturvejleder og Lone Kjær, Hortonom.

OBS: Fornuftigt fodtøj. Madpakke.

Smag på Livø 

Mandag d. 27. juni kl. 13.30 – Tirsdag d. 28. juni kl. 10.00

Mødested: Bålpladsen på haven på Livø.

Smag på og oplev den fantastiske naturperle Livø. I løbet af et lille døgn vil naturvejlederne Lars Wachmann fra Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune være guider på en anderledes naturoplevelse med gåture, indsamling af planter til mad, madlavning over bål, dyresafari, samt overnatning under åben himmel på stranden eller i hængekøjer i troldeskoven. Der kan evt. også overnattes på campingpladsen eller lejes senge i hytterne, men det arrangeres selv.

Deltagerne sørger selv for transport til og fra Livø. Book billetter på miniline.

Pris: Det koster 125 kr. der bl.a. dækker aftensmad og morgenmad.

Tilmelding: til Karin Winther på 30324939 eller på karin@naturekspeditionen.dk senest fredag  d. 24. juni kl. 12.00

Hængekøjer kan lånes.

Arrangør: Naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands kommune. www.naturekspeditionen.dk

August

Aftenstemning på Storholmen

Dato: Torsdag den 18. august 2016 kl. 19.00-21.00

Mødested: P-pladsen ved Storholmen, for enden af grusvejen ”Storholm”. Drej ind ved Svingelbjergvej 82, 9640 Farsø.

Lille botaniktur til Storholmen, som er et fint overdrev, der ligger smukt og kuperet ved Lerkenfeld Å. Vi nyder vores medbragte kaffe/forfriskning, mens solen går ned.

Turleder: Lone Kjær, Hortonom. Telefon 99 66 71 02. Ingen tilmelding.

OBS: Medbring aftenskaffe/forfriskning

Naturens spisekammer – bær og snapseurtetur på heden

Søndag d. 21. aug. kl. 13.00 – 16.00.

Sted: P-Pladsen ved skilt til Skarpsallingkarrets fundsted på Aars- Aggersundvej.

I de Himmerlandske Heder er der gode muligheder for at finde mange forskellige bær og urter til at spise og drikke.

Vi går på jagt i spisekammeret og testsmager også på Bodils mange snapse.

Arrangør: Bodil Nymark, Hessel snapselaug og naturvejleder Karin Winther, Vesthimmerlands kommune www.naturekspeditionen.dk

 
September
Naturens Dag – Natur Nørdtur for hele familien

Søndag d. 11. sep. Kl. 14.00 – 17.00

Sted. Stranden ved færgelejet i Hvalpsund.

Stå til søs på Hvalpsund – Sundsørefærgen, se sæler og smag på Limfjordsrejerne

Det rullende naturcenter er kørt til Hvalpsund med waders og fiskeudstyr til krabbe og rejefiskeri samt Natur Nørds konkurrence. Ombord på færgen Mary vil Danmarks naturfredningsforening og besætningen på færgen fortælle om sejlads på Limfjorden, sælerne og naturen i området.

I forbindelse med arrangementet er det gratis for gående at sejle med færgen. 

Arrangør: Hvalpsund og Sundsørefærgen, Naturfredningsforeningen og naturvejleder Karin Winther, i Vesthimmerlands Kommune www.naturekspeditionen.dk

 
 

Naturens spisekammer - Svampetur i Jenle Plantage

Søndag d. 18. sep. kl. 13.00 – 16.00.

Sted: Naturbasen i Jenle plantage ved Års. Drej ned af markvej overfor Kelddalvej 68

I Jenle Plantage er der gode muligheder for at finde mange forskellige svampe. Vi går på svampejagt, og ser på særlige kendetegn for de spiselige svampe, og hører om mange af de andre svampe der findes i plantagen. På turen får vi viden om de vigtigste grundregler for indsamling af svampe samt tilbereder en suppe af de indsamlede svampe.

Medbring gerne kurv og kniv samt ske og krus til suppe.

Arrangør: Naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands Kommune. www.naturekspeditionen.dk

 
Oktober

Snitteværksted i skoven

Mandag d. 17. oktober kl. 13.00 – 15.00

Sted: Naturbasen i Jenle Plantage. Drej ned ad markvej overfor Kelddalvej 68

Træsløjd for både børn og voksne. Vi snitter legetøj og spisegrej af materialer fra skoven.

Arrangør: Naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands kommune. www.naturekspeditionen.dk

 
 

Vilsted sø – efterårs Natur Nørdstur med fugledrager

torsdag d. 20. okt. kl. 10 - 12.

Sted: Den nye bro på holmen

Se de mage trækfugle ved søen De store flokke af forskellige ænder samt grågæs og Canadagæs dominerer billedet ved søen. De våde enge langs søen gæstes af ryler og hjejler, ofte i flokke på mange hundrede.

Byg også din egen fugl (drage) og se hvor lagt den kan trække ud over søen i vinden.

Arrangør: Ornitolog Poul Hald- Mortensen, Naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands Kommune. www.naturekspeditionen.dk

November

Jul i skoven – 1. advent

Søndag d. 27. nov. kl. 14.00 – 16.00

Så skal der indsamles til juledekorationer og naturjuleaktiviteter og naturbasens juletræ skal pyntes med godter til skovens dyr.

Efterfølgende serveres gratis kakao og æbleskiver tilberedt over bål.

Arrangør: Naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands kommune. www.naturekspeditionen.dk