Vælg en side

Skeletdyr – leddyr – bløddyr

Har du nogensinde fundet knoglerne fra et dødt dyr i naturen? Der er knogler inden i alle de større dyr. Pattedyr, fugle, padder, krybdyr, fisk. Det er ikke helt let at finde knogler og kranier i skoven – men du kan være heldig at støde på et ræve- eller og grævling kranie og af og til ses også rådyrknogler i skovbunden.

Skelet ved Navnsø
Lige nu kan du se et ret stort og flot skelet fra et krondyr ved Navnsø. Sandsynligvis fra et krondyr, som er blevet anskudt og desværre ikke fundet af de ellers meget dygtige schweisshunde. Dyret mangler forbenene, som ræven sikkert er stukket af med. Tak for tip og foto til Anna Skriver Andersen.

Knogler i uglegylp

Uglegylp er en af de steder, hvor du næsten med sikkerhed kan finde både hele kranier og kropsdele fra mus. Se under høje, gamle træer hvor du kan være heldig at finde en lille, tør, grå klump af hår og knogler, som uglen gylper op, fordi den ikke kan fordøje det.

Billede af ulegylp

Leddyr

Leddyr er en række af dyr, der bl.a. er karakteriseret ved at have et ydre skelet bestående af kitin, et såkaldt exoskelet. Insekter, krebsdyr, edderkopper, tusindben o.a. hører til leddyr.

Følesans skarnbasse

Exoskelet til genoptræning

Vi mennesker har også ladet os inspirer af leddyrs opbygning og anvender f.eks. exoskelet i forbindelse med genoptræning. På dette foto er det en maskiningeniørstuderende, som tester knæled.

Exoskelet

Bløddyr

Bløddyr mangler skelet, men de fleste arter har en skal, der omgiver kroppen. De lægger æg, og mange arter er tvekønnede. De fleste arter lever i vand, men på land lever snegle.

Vinbjergsnegl med æg