Vælg en side

 

Velkommen til Vilsted Sø Naturbasen

Naturbasen Vilsted Sø

Faciliteter:

På basen findes telt/shelterplads og fold til heste, samt et madpakkehus med udstilling om Vilsted Sø.

I huset findes to soverum med 7 sengepladser, samt toilet. Der er brændeovn, brænde og spisebord, bænke til ca. 16 pers. Hvis Ranum Søhus ikke er i brug om aftenen kan huset være aflåst indtil kl. ca. 8.00 næste dag.

Grupper på over 6 personer, der ønsker at benytte huset og evt. overnatte, skal reservere huset via webbooking hos Naturstyrelsen Himmerland. Mindre grupper, der ønsker at overnatte i huset, skal ligeledes reservere dette. Lejrpladsen og shelters med godnathistorier er frit tilgængelige uden reservation. Selvom huset er booket er der stadig adgang for gæster, der vil se udstillingen eller benytte toilettet.

Opsyn ved Steen Holmgaard, Sjørupvej 15 på tlf. 98676437 eller mobil tlf. 21257408.

For sejlende er der adgang fra Vilsted Sø med ophalerplads ved søen på 514.744 E, 6305949 N, ca. 360 m via handicapsti til pladsen.
Adgang fra Limfjorden via Bjørnsholm Å men kun i perioden 23/6-31/12.

Grejbank med friluftsudstyr

Kanotur på sø,å, og fjord

På Ranum efterskole, 200 m fra Vilsted Sø, findes en større grejbank med friluftsudstyr til grupper. På www.grejbank.dk kan du se udstyr og udlejningspriser.

Aktiviteter til lands, vands og i luften

Fire drenge som fisker med net

Brug naturen i undervisningen

Et besøg på en naturbase kan give både oplevelser, udfordringer, sved på panden og faglighed ind under huden. Naturundervisningsrummet giver en variation af oplevelser, hvor det skiftende klima, årstiderne, de naturlige omgivelser, hver gang er en ny undervisningskulisse.

På naturbaserne findes undervisningstilbud, der tager udgangspunkt i leg og læring i naturrummet. Til besøg på naturbaserne er det muligt at booke naturvejleder Karin Winther. karin@naturekspeditionen.dk eller mobil 30324939

Aktiviteter – Naturoplevelse i 3D

Kanotur Vilsted Sø

Sejler man på Vilsted Sø, er der rig mulighed for en ekstraordinær naturoplevelse i verdensklasse. Alle sanser stimuleres når solen varmer og understøtter duften af vand. Vinden får båden til at vugge. Og øjet lokkes til skiftevis at fokusere på fugle i rørskov, på vand og i luften. Fugle, som med deres forskellige fuglestemmer og luftøvelser sender en befriende ro rundt i kroppen.

Specielle oplevelser i naturen kan ikke bestilles på bestemte tider. Det kræver tålmodighed og gentagende besøg. I nedenstående folder findes informationer om fugle, i rørskov, på vand og i luften.

Folder: Vilsted Sø – fugle på land, vand og i luften

Læs en webtilgængelig udgave Vilsted Sø

Billede af isfuglen

Længere ture

– Unikke naturoplevelser – på sø, å og fjord

Vilsted Sø og Limfjorden forbindes med Bjørnsholm å, hvor man i perioden 23. juni til  31.december kan sejle i kano og kajak. Man kan ikke sejle hele vejen, men må bære båden ca. 200 m. langs stryget, hvor vandet fra Vilsted Sø i genslyngede buer bruser ud i Bjørnsholm Å. Før træbroen kan man sætte båden i, for at sejle det sidste stykke ud til Limfjorden.

På kanotur ved Vilsted Sø stryget

Det muligt at sejle op langs Limfjorden til Rønbjerg, hvor kan få transporteret kanoen eller kajakken med færgen over til Livø. På Livø kan man overnatte på campingpladsen eller i lejrhytter. Men man kan også gratis låne en naturekspeditionsrygsæk, med hængekøjer på bibliotekerne i Vesthimmerland, og gratis overnatte i ”troldeskoven” eller i et telt eller bivuak på på den primitive overnatningsplads på stranden.

Shelter som naturhotel

Sejler man en tur rundt om øen, kan man se sælerne, der nysgerrigt følger med. Om aftenen kan man fange rejer i Limfjorden. Koge dem i en trangia på stranden og slutte dagen af, med et køligt glas hvidvin og en lækker rejemad, mens solen går ned i vest.

Sæl titter op af vandet

Når solen må  vie for nattens mørke, er det tid til at tage på “jagt” efter “Nattens Øjne”.

Start ved hovedgården på Livø. Find det røde træskilt, hvorpå der står “Start”. Skiltet er placeret på gulrute som går forbi den lille sø. Husk det skal være helt mørkt, ellers er det næsten umuligt at se øjnene. Find det første øje ved at lyse rundt på træerne, ned ad den lille sti gennem skoven på vej mod søen, med en kraftig lommelygte. Når øjet er fundet, går man hen til dette og begynder på ny at søge efter det næste øje. Ruten ender når der er to lysende øjne på et træ oven på hinanden.

Det kan anbefales at tage et siddeunderlag eller måske en hængekøje med. Så kan du sidde eller ligge, mens du ventet på nattens dyr, som kan være rådyr eller dådyr som der er mange af på Livø.

Pige lyser med lommelygte i skoven

Klik på billedet og se film om “Nattens Øjne”.