Ugler i Vesthimmerland

I Vesthimmerland kan du opleve Natugler i Uhrehøje Plantage. Du kan også sætte en uglekasse op i din egen have – hvis du er heldig, flytter der en ugle ind.

Natugle i Uhrehøj
Billede af en ugle på en skorsten

Bliv klogere på natuglen

Tager du en aftentur i Uhrehøje Plantage, kan du året rundt høre den karakteristiske – og måske lidt uhyggelige – tuden fra Natuglerne. Uglernes tuden er særlig aktiv mellem december og februar.

Natuglerne tuder for at forsvare deres territorium og rede, ligesom de ved at tude kan informere hinanden om eventuelle farer. Når ungerne er store nok, vil du også kunne høre en tuden, når ugerne skal lære at tude med en han-natuglestemme.

Besøger du plantagen omkring marts-april, kan du i aftentimerne være heldig at spotte en Natugle. I denne periode ruger hunnen nemlig på sin rede, og derfor skal hannen ud og finde føde til sig selv og sin mage – og siden ungerne.  Hunnen ruger i sin rede i et hult træ eller i en opsat uglekasse.

Ofte kan du spotte hannerne, mens de sidder på deres faste hvileplads, som de benytter om dagen, når de skal sove. Hold særligt øje ved steder, hvor der er meget uglegylp – det er nemlig et tegn på, at der måske sidder én og kigger ned på dig.

Uglegylp indeholder normalt mange grå musehår og knogler fra de mus, uglen har slugt i én bid. Uglemaven udskiller ikke saltsyre, som tilfældet er med os og andre rovdyr. Derfor kan man ofte samle et helt puslespil af de fineste museknogler – og så er det let at fastslå, hvilken mus uglen har nedlagt.

Træugle og naturvejleder Karin Winther

Tag ugleruten

Når du alligevel er i Uhrehøje Plantage for at spotte Natuglen, kan du gå en tur af Ugleruten. Tag lommelygten i hånden og gå på jagt i plantagen efter de 12 træugler med lysende øjne, der er opsat.

Ruten er ca. 1 km. og starter på p-pladsen ved tæt ved Vandværkshuset på den gennemgående vej i plantagen.

Opsætning af en uglekasse

Opsæt en uglekasse i haven

Vil du gerne have besøg af uglerne i din egen have, kan du opsætte en uglekasse. Kassen skal sidde i 6-8 meters højde.