Velkommen til naturbasen i Uhrehøje Plantage
Basen er placeret ved Tandrup Sø i Uhrehøje Plantage, Farsøvej 95A, Farsø. Uhrehøje Plantage støder også op til Myrhøj Plantage.
I både Uhrehøje og Myrhøj Plantager er der afmærkede ruter.
På den grønne rute er der opsat formidlingsskilte med tematiserede infomationer.
Læs indhold på skilte i en webtilgængeligudgave for synshandicappede Uhrehøje post 1-8
Turfoldere til området
Læs folder i en webtilgængeligudgave Uhrehøje Plantage
Læs folder i en webtilgængeligudgave Myrhøj plantage
Faciliteter på naturbasen
På basen findes 3 sheltere, bålhytte, vandpost og muldtoilet.
I shelterne er der hængt spændende “godnat-historier” op. Ud over en god fortælling indeholder plakaterne også informationer og viden om blomsten og bien, hvorfor mosekonen brygger, elverpigerne danser og lygtemændene ses i mørket. Kig forbi naturbaserne og bliv meget klogere på naturen både dag og nat. Og glem ikke, at om dagen tror træerne de er trolde – om natten at vi, børn som voksne, ikke i tvivl. De forheksede trolde i skoven rundt om naturbasen.
Spor efter seneste istid
Plantagen ligger i et område, som er dannet i slutningen af sidste istid. (ca. 14.000 år siden). På trods af træerne kan man tydeligt opleve randmorænelandskabet i plantagerne. Kontrasten mellem det flade landskab i Myrhøj Plantage og bakkerne i Uhrehøje Plantage er slående. mens bakkerne i Uhrehøje består af vekslende lag af moræneler og sand, der er skubbet sammen af isen, er fladerne i Myrhøj dannet af smeltevandet.
Da isen smeltede bort, brækkede større og mindre klumper af isen, som blev liggende tilbage. De blev begravet af sand, og først senere blev klimaet så varmt, at isen smeltede. Tandrup og Sjørup Sø er dødishuller danne på denne måde.
Vil du opleve hvordan landskabet er dannet, er området nord for Tandrup Sø et godt sted. Går du op til udsigtshøjen på toppen af randmorænen, er der en flot udsigt til den flade flodslette vest for Tandrup Sø og til Limfjorden.
Brug naturen i undervisningen
Et besøg på en naturbase kan give både oplevelser, udfordringer, sved på panden og faglighed ind under huden. Naturundervisningsrummet giver en variation af oplevelser, hvor det skiftende klima, årstiderne, de naturlige omgivelser, hver gang er en ny undervisningskulisse.
På naturbaserne findes undervisningstilbud, der tager udgangspunkt i leg og læring i naturrummet.
Skovbrugets historie
Da isen trak sig tilbage efter sidste istid, for cirka 14.000 år siden, vandrede træerne ind. Find information om skovenes historie samt tidslinje med træers indvandring eller indførsel. Spor som den dag i dag kan ses i skoven.
Til besøg på naturbaserne er det muligt at booke naturvejleder karin@naturekspeditionen.dk eller mobil 30324939
Kukkelure-Kasser
Der er fem forskellige opgaver at vælge i mellem. Opgaverne tager jer på en tur rundt i Uhrehøje Plantage på en ny og spændende måde.
Læs en webtilgængelig udgave Opgaver_til_Kukkelurekasser
Nat-NaturNørd
Ugleruten i Uhrehøje
Tag på tur med lommelygte og find de 14 ugler med lysende øjne. Ruten er ca. 1 km. Start på P. Pladsen ved naturbasen i Uhrehøje. Farsøvej 95A. 9640 Farsø. Ruten er markeret med brune prikker på kortet herunder.
Natugler tuder lystigt i mørket for at tiltrække sig en mage.
Om aftenen kan man i øjeblikket opleve natuglen i Uhrehøje Plantage. Natugler kan høres med det karakteristiske og for nogle uhyggelige uh huuuh. De kan høres året rundt, men fra februar og et par måneder frem er de ekstra aktive. Der har de et territorium, der skal forsvares og en eventuel hun på reden (i et hult træ eller i en opsat uglekasse), der skal informeres om eventuelle farer.
Senere er det ungerne, der skal lære, hvordan en han-natuglestemme skal lyde. Natuglehannen har travlt da han skal finde føde til både sig selv og hans mage, som måske allerede nu ligger på æg, men med den mild en vinter, som vi har haft, er der mange mus at finde – både i skoven og ude i det åbne land.
Ofte ses hannerne på faste hvilepladser, som de benytter om dagen, når de sover. Man kan være heldig at finde pladsen, hvis man finder et sted med mange uglegylp på jorden – så kig op! Måske sidder der én og kigger ned på dig.
Uglegylp indeholder normalt mange grå musehår og knogler fra de mus, der er slugt i én bid. Uglemaver udskiller ikke saltsyre, som for eksempel os og rovfugle, så derfor kan man samle et helt puslespil af de fineste museknogler, og så kan man også fastslå, hvilke mus uglerne har nedlagt.