Naturen i marts

Bliv klogere på naturen og få inspiration til sjove og lærerige aktiviteter for hele familien.

Marsviol

Årets første forårsmåned

Marts er ifølge kalenderen årets første forårsmåned. Ved månedens begyndelse er dagens længde 10 timer og 38 minutter, og i løbet af måneden tiltager den med hele 2 timer og 24 minutter.

I marts er der forårsjævndøgn. Det er et døgn, hvor nat og dag er lige lange. Rent videnskabeligt bruges denne dato som en skilledag for, hvornår det er forår eller ej.

Der findes også en anden uvidenskabelig og uofficiel definition af, hvornår det er forår. Her siger man, at foråret begynder, når minimumstemperaturen ligger mellem 0 og 10 grader.

Naturen i marts - Hasselblomst

Ud af fjerene

Det er ikke kun os mennesker, som nyder, at dagene bliver længere og temperaturene stiger i marts. Både planter og dyr har registreret, at der er flere lyse timer i døgnet og at en ny sæson begynder.

Planterne begynder at spire og saftspændingen stiger i træerne. Fuglene begynder at synge, og vi mennesker suger det hele til os.

Hasselblomsten med den lyserøde hunblomst og hanranklerne er de første forårsblomster, vi ser på træer og buske.

Der tappes birkesaft

Tap birkesaft

I marts måned, når sneen forsvinder, forbereder birketræerne sig på at sætte nye blade. Derfor begynder træet at sende saft ud i grenene, så knopperne får næring til at skyde.

Det betyder også, at det er tid til at tappe birkesaft – for folder bladene sig først ud, er det slut med overskydende saft.

Læs om hvordan du tapper din egen birkesaft.

Planten Ramsløg og Ramsløgpesto

Ramsløgspesto

I marts begynder ramsløgene at pible frem i skovbunden. De dufter stærkt af løg, så du er ikke i tvivl, når du ser eller lugter dem. Du skal alligevel være opmærksom på, at ramsløg kan forveksles med den giftige liljekonval.

Ramsløg kan bruges i mange forskellige retter. For eksempel til din egen ramsløgspesto.

Få opskriften på ramløgspesto

frøer parrer sig i vandhul fyldt med frøæg

Følg frøens og skrubtudsens udvikling

Fra sidst i marts til først i april kan du finde frøæg i småsøer og vandhuller.

De voksne dyr må ikke indsamles, forstyrres eller slås ihjel. Det er dog i meget begrænset omfang tilladt at indsamle visse arter (skrubtudse, butsnudet og grøn frø) og kigge på æg og haletudser, men de skal sættes ud igen samme sted, som de er fundet.

Følg frøens og skrubtudsens udvikling og lav dit eget hjemmestudie

Citronsommerfugle på blomst

Årets første sommerfugl

Citronsommerfuglen er en rigtig forårsbebuder. Den overvintrer i huller og revner i gamle træer og hører til en af de første sommerfugle, vi se, når foråret kommer.

Hansommerfuglen, som du kan genkende på den citrongule farve og hans duftskæl, der dufter af citron, er den første vi ser. Lidt senere kan du opleve hunsommerfuglen, som har en mere hvidgrøn farve.

Bliv klogere på sommerfuglene