Vælg en side

Naturen i marts

Marts er i følge kalenderen årets første forårsmåned. Dagens længde er ved månedens begyndelse 10 timer og 38 minutter, og den tiltager i løbet af måneden med hele 2 timer og 24 minutter.

I marts måned er der forårsjævndøgn. Det er den 21. marts, hvor nat og dag er lige lange.(I 2016 er det d. 20. marts.). Ud fra et videnskabeligt synspunkt, er det den dato, som er en skilledag for, hvornår det er forår eller ej.

Der findes også en anden uvidenskabelig og uofficiel definition, hvor der kigges på temperaturen. Her siges det at foråret begynder, når minimumstemperaturen ligger mellem 0 og 10 grader.

Så skal vi ud af fjerene

Det er ikke kun os mennesker, som nyder at dagene bliver længere og temperaturen stiger. Både planter og dyr har registreret, at der er flere lyse timer i døgnet, så nu starter en ny sæson. Planterne begynder at spire og saftspændingen stiger i træerne. Fuglene begynder at synge og vi mennesker suger det hele til os.

Naturen i marts - Hasselblomst

Hasselblomsten med den lyserøde hunblomst og hanranklerne er de første forårsblomster vi ser på træer og buske.

Birkesaft

I marts måned, når sneen forsvinder, forbereder birketræerne sig på at sætte nye blade. Træet begynder at sende saft ud i grenene så knopperne får næring til at skyde. Det betyder også, at det er tid til at tappe birkesaft, for folder bladene sig først ud, er det slut med overskydende saft.

Der tappes birkesaft på flasker i træet

Den nemmeste måde at tappe birkesaft på, er at finde en gren som er ca. en tommelfinger tyk. Klip et skråt snit og tape en flaske fast på grenen. Et træ kan give 5- 10 liter saft i døgnet, dog noget mindre, hvis det er meget koldt.

Saften er klar og smager kun lidt sødt, men bland den evt. sammen med anden saft. Birkesaften kan også koges til sirup. Bring saften i kog i en gryde. Skru ned på middelvarme og lad saften koge ind saften i kog i en gryde. Skru ned på middelvarme og lad saften koge ind.

Ramsløgpesto (kan også erstattes med vejbred, skvalderkål, brændenælde)

I marts begynder ramsløgene at pible frem i skovbunden. De dufter stærkt af løg, så du er ikke i tvivl når du ser og lugter dem. Alligevel skal du være opmærksom på at ramsløg kan forveksles med dem giftige liljekonval.

Planten Ramsløg og Ramsløgpesto

1 håndfuld ramsløg (kan også erstattes af vejbred, skvalderkål, brændenælde)
50 g. revet parmesanost
100 g. pinjekerner, nødder eller solsikkekerner
2½ dl. olie
salt og peber.
Ramsløg og pinjekerner hakkes i den ønskede størrelse.
Olie og parmasanost blandes i og smages til med salt og peber.

Parringsleg ved vandhullet

frøer parrer sig i vandhul fyldt med frøæg

Skrubtudser i parringsleg   Solen skinner og frøer og skrubtudser er begyndt at søge mod vandhuller, hvor de vil parre sig. Hvis du går en tur efter mørkets frembrud, så pas på, hvis du kommer forbi et vandhul. Pludselig kan en tilsyneladende rund sten bevæge sig og hoppe ned mod søen. Her vil de små hanner hoppe op på ryggen af de store hunner for at parre sig. Fra sidst i marts, først i april kan man finde frøæg i småsøer og vandhuller. Alle danske padder er fredede, dog er frøæg undtaget indtil de forvandles til haletudser.   Æggene er små gennemsigtige klumper med en lille sort prik i midten. Det er tilladt at indsamle frø og tudseæg for at studere dem. Æggene lægges i et akvarie eller stort glas. Allerede efter ca. fire dage kan man se, at den sorte prik har forandre sig og inden længe er de blevet til haletudser. Vandet skal skiftes hver uge og haletudserne fodres med fiskemad. Når de får ben, skal der en sten ned i vandet, så det er muligt at komme op for at få ilt, da de skifter gællerne ud med lunger. Det tager 85 dage fra ægget er lagt til en lille frø er færdig udviklet og skal udsættes ved søen igen. Alle danske padder er fredede, dog er frøæg undtaget indtil de forvandles til haletudser.

Den første sommerfugle vi se er Citronsommerfuglen

Citronsommerfugle på blomst

Citronsommerfuglen er en rigtig forårsbebuder. Den overvintrer i huller og revner i gamle træer og hører til en af de første vi ser om foråret. Han sommerfuglen, der er citrongul er den første vi ser. Hunnen der er mere hvidgrøn ses lidt senere. Det er ikke kun hannes farve der har givet den navnet Citronsommerfugl. Han har også særlige duftskæl, der dufter af citron.

Plantefarvning af påskeæg

Påskeæg farvet med planter Blomster klar til at farve æg med Plantefarvning af hønseæg er rigtig skægt, fordi man aldrig helt ved, hvordan æggene kommer til at se ud. Man kan næsten ikke vente med at tage æggene op af det kogende vand, og spændingen er stor når både stanniol og køkkenrulle kommer væk og ægget skal skylles, for hvordan ser det ud. Ægget på billedet er farvet med the og planter plukket i haven. Bl.a. lyng, gul krokus, rød julestjerne.

Frøæg må indsamles til studiebrug

Alle frøer og tudser er fredet i Danmark. De voksne dyr må ikke indsamles, forstyrres eller slås ihjel. Visse arter (skrubtudse, butsnudet og grøn frø) er tilladt i meget begrænset omfang at indsamle og kigge på æg og haletudser, men de skal sættes ud igen samme sted som de er fundet.

Johanne aer en skrubtudse

At følge forvandlingen fra æg til frø eller skrubtudse er en stor oplevelse for både store og små. I perioden sidst i marts til midt i april er der gode muligheder for at indsamle æg langs kanten i søer, vandhuller og afvandings kanaler. Da udviklingen fra æg til haletudse til frø er afhængig af temperaturen både i vandet og luften svinger perioden hvor hunnen lægger sine æg, hvis foråret har været meget koldt.