Dyreliv under havets overflade

Under havets overflade findes et rigt dyreliv, som er skjult for de fleste af os. Bliv klogere på krabber og skaller på stranden.

Hankrabbe

Hankrabben

På billedet ses en hankrabbe, hvis bagerste del af skjoldet er åben. På den måde kan du se krabbens kønsorganer.

En hankrabbe har to ”tissemænd”, men den bruger dem ikke til at tisse med – i stedet tisser den ud mellem øjnene.

Hunkrabbe

Hunkrabben

På billedet ses en hunkrabbe, som er fyldt med orange æg. En hunkrabbe kan have op til 200.000 æg, som hun bærer rundt på.

Krabber har alle dage været et dyr, som mange badende er bange for, fordi man tror, de vil bide en. I virkeligheden er krabberne dog mere bange for os, end vi behøver at være for dem.

Du kan let fange en krabbe med en pind, hvorpå du har fastgjort en klemme med en snor. Hvis du sætter et stykke pølse fast i klemmen, er der næsten garanti for, at du får bid.

slikkrebs

Skaller på stranden

Mange spændende snegle- og muslingeskaller i vandkanten på stranden, fortæller om de bløddyr, der lever på havbunden.

På sten eller grene, som er skyllet i land, finder du sommetider små skarpe skaller. De stammer fra rurer – små krebsdyr, der bygger hus.

Du kan på stranden ofte finde et rygskjold fra en krabbe, der har skiftet sit gamle skjold ud med et nyt. Du kan også finde kranier fra fisk og havfugle, og du kan finde ovale skaller, der har siddet inde i en blæksprutte.

Med lidt held kan du også være heldig at støde på en forstening eller måske endda rav. Rav stammer fra træer, der groede for mange millioner år siden.