Vælg en side

Du må meget mere end du tror og du kan meget mere end du aner.

I nedenstående vil jeg inspirere dig til naturoplevelser med ingen eller meget få faciliteter. Du har sikkert prøvet noget af det som barn, men glemt det, da en tur i naturen efterhånden er blevet et større udstyrsstykke. Mange snyder sig for spændende oplevelser, hvis man kun vælger naturtur hvor ruten er afmærket med prikker på træerne, overnatningen skal ske i shelter eller fuglene observeres fra fugletårne.

Vandre på tur

Skovens regler

I offentlige skove må du færdes døgnet rundt både på veje stier og i selve skovbunden. I private skove skal du blive på veje og stier, og du må være der fra kl. 6 om morgenen til solnedgang.

Turoplevelser og chance hotspot

I det danske landskab ses brudstykker af Hærvejen og dobbelte hulvejsstrækninger, der vidner om, at stier og veje var flytbare alt efter vandstanden og fremkommeligheden. Vi mennesker tilpassede os naturens luner og ændrede adfærd på naturens præmisser. Det er stadig tilladt at gå udenfor det markerede stier på arealer ejet af staten eller kommunerne og der henter mange nye naturoplevelser med stor “bytterværdi” da de er helt unikke.

Aktiv i naturen i skoven

Du kan gå på jagt efter et Chance Hotspot ved at bruge naturens ledetråde og ganske få hjælpemidler. Dyr bruger ikke afmærkede ruter, men de afsætter spor, så de kan stadig findes.

Pige kikker på dyrespor i sneen

Og fugle flyver ikke kun hvor der er fugletårne, så husk kikkerten på turen.

Fuglekikkere

Øv dig på dyrespor

I Aars skov, kan du få styr på hvilke dyr, der bor i skoven ved at følge den blå rute. Her hænger der skilte, der via fotos og tekst giver ledetråde. Ruten er 3 km. Start ved naturbasen på Svenstrupvej 7 9600 Svenstrup. Men du kan selvfølgelig bruge skemaet til sporjagt alle steder.

Opgaveark til opgaven “På Sporet” 

Opgaveark til På Sporet

Overnatning på den vilde måde

Når du er i naturen døgnet rundt kan du blive klogere på hvem, hvad, hvor ved at være midt i den. Her vil du opleve pludselige overraskelser, når dyr, fugle, padder eller insekter kommer forbi og hilser på.

Langt de fleste, der overnatter i naturen vælger shelter eller telt på eksisterende overnatsningssteder, men du må overnatte mange flere steder på stats- og kommunaltejede steder.

Lovlige overnatningsmuligheder på stats eller kommunalt ejede arealer

Det er tilladt at overnatte i hængekøje, bivibag, bivuak eller bare under åben himmel, hvilket betyder at langt flere kan få en god naturoplevelse, da alle ikke skal blive på de etablerede steder.

Der overnattes i hængekøjer i skoven

Hængekøjer findes i mange forskellige modeller og prisklasser.

overnatning i bivibag

Soveposen og liggeunderlag ned i en vandtæt bivibag er en meget fleksibel overnatningsmulighed.

bivuak i skov

En presenning og snor, så er en overdækning hurtig sat op for natten.

Traditionel shelterovernatning og tur App

Naturbaserne og shelterne i Vesthimmerland kan IKKE bookes, og er der flere brugere/grupper, så skal man deles om faciliteterne. Vi ønsker, at så mange som muligt skal kunne benytte sig af faciliteterne, og derfor har vi i både Uhrehøje og Jenle udvidet med flere bålpladser, så der kan være flere grupper samtidig.

Hvis man ønsker faciliteter helt for sig selv, som også kan bookes, så henviser vi til lejrhytterne eller campingpladserne i kommunen.

Find folder med de 16 shelterovernatningsteder i Vesthimmerlands Kommune

Stiguide Himmerland