Vælg en side

Aktiv i Naturen

Et tilbud til enlige og alene boende over 65 år, som ønsker samvær og oplevelser med andre. På turene skal vi ud i den flotte vesthimmerlandske natur, hvor Karin Winther som Naturvejleder tager deltagerne med på en spændende fortælling om og i naturen. Fysioterapeut Sara Ipsen tager de sundhedspædagogiske briller på og forsøger at skabe rammerne for at danne et godt netværk og sociale aktiviteter.

Ideen bag “Aktiv i Naturen” er at deltagerne lærer hinanden at kende og får et nyt fællesskab. På turene får vi altid en kop kaffe og et let spiseligt måltid med lidt af hvert fra naturen.
I Danmark er der 33.000 ældre over 65 år som føler sig ensomme. Ensomhed kan være livstruende for det enkelte menneske og dyrt for samfundet. Ensomhed stiger med alderen og kan påvirke hverdagen negativt. Der kan være mange grunde til at føle sig alene. Når man forlader arbejdsmarkedet og går på pension eller at man bliver alene fordi man bliver skilt eller mister en ægtefælle. Ensomhed går ud over livskvaliteten for den enkelte, både mentalt og psykisk. Ingen ældre skal føle sig ensomme. (kilde: ældresagen.dk)
Karin viser en svamp frem
Der koges rejer med aktiv i naturen i Rønbjerg

De fleste af os vil på et eller andet tidspunkt i vores liv opleve ensomhed. Det kan være i øjeblikke, i bestemte situationer og i kortere eller længere perioder af livet. Ensomhed er en helt naturlig følelse, der fortæller om et savn, vi alle kan komme til at opleve. Her kan Aktiv i Naturen være et startskud til at skabe et socialt netværk som kan bidrage til en positiv hverdag med socialt indhold, som alle mennesker har brug for. Tilslutningen til Aktiv i Naturen har tidligere været stor og evalueringerne fra de foregående hold har været positive. Efter turene er der stadig deltagere som mødes. Nogle arrangerer selv ture, mens andre følges ad til sociale arrangementer. Det er vigtigt at deltagerne prioriterer at komme med på samtlige ture, da det er fremmødet som er vigtigt for at deltagerne danner netværk med hinanden. Imellem turene vil der også være små opgaver med at mødes i mindre grupper.

Damer kigger ud over Limfjorden
Aktive i naturen på nattergaletur

En tidligere deltager fortæller: ”Ligeså mange mennesker vi er af sted på turene, ligeså forskellige er vi, men ét har vi tilfælles og det er at vi er alene. Men i Aktiv i Naturen er vi sammen, sammen om nogle fantastiske oplevelser som vi kan snakke om når vi mødes igen”.

I 2018 har Sundhedsstyrelsen sat ekstra fokus på ensomhed med en stor satspulje, hvor målet er at hjælpe ældre ud af ensomhed og ind i fællesgenererende aktiviteter. Her nævnes Aktiv i Naturen som en af de indsatser der kan styrke dannelse af netværk. Derudover har Friluftsrådet også et bredt samarbejde mellem kommuner og foreninger. Her sættes blandt andet fokus på hvordan friluftsliv og naturglæde kan være en del af løsningen i kommunernes arbejde med forebyggelse af ensomhed blandt ældre.

Om Aktiv i Naturen siger Fysioterapeut Sara Ipsen: ”Jeg synes det er et fantastisk tilbud til vores borgere i kommunen som har brug for at komme ud og få oplevelser og dele dem med ligesindede. Jeg oplever en stor glæde hos deltagerne ved at være i naturen, være fysisk aktiv og grine sammen. Vi skal snart i gang igen og jeg glæder mig!”. ”Det er svært at sige noget skidt om naturen. Her har vi alle gode barndomsminder, som kan deles med de andre deltagere. Vi kan være helt stille og lytte til de skønne fuglestemmer i naturens stillekupé eller indsamle ukrudt til dagens naturmenu. Og det mest fantastiske ved det hele det er, at man kan komme gladere hjem fyldt med nye naturoplevelser. Der er faktisk Glædes-Garanti på Aktiv i Naturen” – siger Naturvejleder Karin Winther.

Naturvejleder Karin Winther er ansvarlig for aktiviteterne i naturen og hun oplever igen og igen, at naturen og fælles aktiviteter i naturen, åbner for nye netværk blandt deltagerne. Netværk, hvor dialogen om alt det, der er svært ved at være ene, helt naturligt kan tages. ”Os der ikke har mistet en livsledsager gennem 40-50 år, ved ikke hvad det vil sige at miste, siger Karin Winther, men det ved alle de andre deltagere, og det er befriende, at være et sted blandt ligestillede, hvor selv stilheden i skoven kan være helende.” 

Der kommer annonce i lokalavisen når vi starter nyt hold op, hvor det er muligt at høre nærmere om holdet og tilmelde sig.