Danmarks Vildeste Kommune

Sammen og hver for sig bliver Vesthimmerland blandt Danmarks vildeste kommuner, for vi “har sået frø” hos alle generationer.

Naturekspeditionen er klar til Folkemøde for Unge
børn i Krible krable Skoven

Sådan udfolder vildskaben sig i Vesthimmerland

Vesthimmerland bliver Danmarks Vildeste Kommune, da vi arbejder målrettet både lokalt, regionalt og nationalt. Vi tager udgangspunk i kommunens bæredygtighedsstrategi, involverer politikere, græsrødder, foreninger, virksomheder, lokalbefolkningen m.fl.

Initiativerne stopper tabet af biodiversitet, men understøtter også mulighederne for bedre sundhed, læring, bosætning og turisme.

Vi vil fortsætte med det vi allerede gør, for at et vildere Vesthimmerland, men vi har en langsigtet plan, så når konkurrencen slutter, så fortsætter vi både sammen og hver for sig for et vildere Vesthimmerland, vildere Nordjylland, vildere Danmark, vildere …..

Og så har vi i øvrigt flere skæve ideer i ærmet, som vi tror, er ret konkurrencedygtige i forhold til de øvrige konkurrenter i konkurrencen.

Måske et Yellowstone på Nordjysk?

logo Natur på Tværs

​Vesthimmerland er en blandt 10 nordjyske kommuner, der deltager i Natur på Tværs af Nordjylland. Sammen vil vi nemlig fremme etableringen af store sammenhængende naturområder i Nordjylland. Naturområderne skal bidrage til at bremse tabet i biodiversitet samtidigt med, at de vil bidrage til at lagre kulstof, modvirke oversvømmelser, tiltrække nye borgere og turister og fremme undervisning, friluftsliv og sundhed.

I forbindelse med Natur på Tværs, har vi fået udarbejdet en DCE rapport fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet. Rapporten belyser, hvor vi har større arealer med kvalitetsnatur i Nordjylland og hvor der er størst muligt potentiale for vild natur.

På plads 10 i denne rapport er der et areal i Vesthimmerland ved Trend/ Hyllebjerg med ådale, kyststrækning, hede, skov og bakker mm. Et område med den Kongelige Jagthytte, Ertebølle Hoved med Unesco potentiale, Vitskøl Kloster med TAMU undervisning, Livø med vild Natur og økologisk forsøgslandbrug, store sommerhusområder med vildhavepotentiale og naturgenopretnings området ved Vilsted Sø med store rekreative interesser.

På sigt ville dette område være et oplagt område at arbejde for et fælles Natur på Tværs projekt, men det kræver et massivt videns fundament hos alle generationer.

Så formidling og involvering i forskellige projekter, som alle arbejder hen mod områder med mere og vildere naturarealer i Vesthimmerland, er det indsatsområde vi har valgt at arbejde med.

 

Postkort med frøhilsner, der blev delt ud til Folkemøde for Unge

Vi sår mentale frø og mange bække små gør på sigt også en stor å. Så selvom vi starter i det små – lokalt, så er målet stadig større og vildere naturområder på Tværs af Nordjylland sammen med de øvrige Nordjyske Kommuner.

natur på tværs yellowstone

Og hvem ved måske det bliver et Yellowstone på Nordjysk? – det ville være VILDT!

DKVild i Vesthimmerland

Udpluk af Vesthimmerlands indsatsområder 

Viden om biodiversitet

Stregbredpande (Thymelicus lineola).

Ugens art

Når vi lader naturen være vild, giver det plads til mere nøjsomme arter, som er vigtigt for biodiversiteten. Hver uge sætter vi fokus på en ny art, som du kan møde i den danske natur, og som er vigtig for biodiversiteten.

Følg med i ugens art

Kolort

Lort giver liv

Selvom det kan være irriterende at træde i en lort, når du er på tur i det fri, er lort livsnødvendig. Lort fra store planteædere indeholder nemlig en hel verden af liv – og er dermed vigtig for biodiversiteten.

Bliv klogere på, hvordan lort giver liv til dyre- og billeliv

Vilde børn og unge

skilt fra Krible Krable skoven

Krible Krable skove for de mindste

Sammen med en frivillige har vi udviklet og etableret 2 Krible Krable Skove for de mindste. Via små skilte med myrer skal ungerne følge myregange rundt til små naturrum, hvor der er opsat bord/bænkesæt med naturformidling på bordene i miniformat.

Læs om krible krable skovene

De unge i gang med postkortene til Folkemøde For Unge

Folkemøde for Unge

Til årets Folkemøde for Unge havde vi i Naturekspeditionen en workshop, hvor vi gjorde de unge i Vesthimmerland klogere på vild natur og arbejdet med Danmarks Vildeste Kommune.

Læs om vores deltagelse

Udfold vildskaben i din egen have

vilde blomster

Skab en artsrig have

Insekterne har altafgørende betydning for biodiversiteten, men desværre er de ved at forsvinde over alt i Europa. Vil du gerne gøre noget godt for både insekterne og vores klima, skal du lade din have gro vildt.

Se, hvordan du skaber en artsrig have

frø fra blåhat

Indsaml frø fra vilde arter

For at sikre næste års generations planter, producerer planterne store mængder frø i naturen, da mange går til spilde. Indsaml frøene og så dem i din have.

Bliv klogere på indsamling af frø

Lukket sommerfugl på blomst

Hjælp insekterne

Bliv klogere på hvorfor insekternes tilstedeværelse i naturen er faldende over alt i Europa, og hvad du kan gøre for at hjælpe insekterne tilbage.

Hjælp insekterne

Insekthoteller lavet i vinkasser

Byg dit eget insekthotel

Vil du gerne have flere insekter og fugle i din have, og samtidig gøre noget godt for biodiversiteten? Så byg dit eget insekthotel.

Se, hvordan du bygger et insekthotel

Insektterasse

Stress af i den vilde natur 

Vidste du, at områder med bl.a. artsrig og vild natur  er de mest givende områder, hvis du skal nedbringe dit stressniveau? Skal du indrette et område i din have,  kan det derfor være en god idé at tænke den vilde og artsrige natur.

Læs mere om, hvordan du kan stresse af med vild natur

DKVild Vesthimmerland samarbejder med DK2020

Klimaplan logo
mand bygger fuglehus

Et grønnere Vesthimmerland

I Vesthimmerlands Kommune er vi i gang med at udarbejde en klimaplan, der skal sikre, at Vesthimmerland er klimaneutral senest i 2050 – og gerne før. Med andre ord skal vi skabe et grønnere Vesthimmerland. En del af dette arbejde indbefatter at skabe en vildere kommune.

Derfor samarbejder vi og hjælper hinanden med at udbrede viden og inspiration. Bl.a. har vi været på fælles stand på Forårsmessen og afviklet offentligt arrangement i Hannes have i Vindblæs. En vild have hos et ellers konventionelt landbrug.

Læs om vores klimaindsats

Andre projekter

Eng ved Halkær

Helhedsplan for Halkær Ådal

I Vesthimmerlands Kommune ønsker vi at udarbejde en samlet helhedsplan for Halkær Ådal til glæde og gavn for borgerne, klimaet, naturen, miljøet og landbruget.
 
Korn-valmue

Støjvolde skal skabe biodiversitet

Langs den nye omfartsvej syd om Aars er der opført og opføres der stadig støjvolde. Støjvoldene skal være med til at skabe biodiversitet

Læs mere om projektet

Danmarks Vildeste Kommunes logo

Danmarks Vildeste Kommune

Danmarks Vildeste Kommune er et nationalt projekt, hvor alle 98 danske kommuner deltager.

Bliv klogere på projektet