Vælg en side

På jagt efter foråret

Hvornår er det forår? Der er stor forskel på, hvornår det er foråret i Danmark. F.eks. springer mange forårsblomster ud 2 -3 uger før på Fyn end i Nordjylland. Marts er den første forårsmåned, men marts kan være både kold og med snebyger. Glæden er dog den samme hvert år, når de første forårstegn viser sig. Tit forsøger vi at huske tilbage på, hvornår det lige var vi observerede de forskellige forårsbebudere sidste år. Nedenstående findes beskrivelser af forskellige forårsbebudere. På jagtskema, som du finder HER kan du skrive datoen på, hvor de observeres første gang. Jagtskemaet kan gemmes til næste år, for kommer foråret altid på samme tidspunkt hvert år?
God jagt på foråret.

Hasselbusken

Hasselbuskens blomster er en af de første forårstegn. Hasselbuskens han- og hun-blomster sidder på samme træ. Han-blomsterne hænger i 3 – 6 centimeter lange rakler. De er fuld af små støvdragere, der drysser gult støv når de blomstrer. Støvet bæres af vinden til hun-blomster på andre træer. Tit vil der, lige over han-raklerne, sidde nogle småbitte røde hun-blomster. De røde duske er støvfang – altså den del af hun-blomsten, som skal fange støvet fra han-blomsterne, så vi til efteråret kan høste nødder. For at en busk ikke skal bestøve sig selv, blomstrer dens han- og hun-blomster ikke på samme tid

Hasselranker

Lærken

Lærken er en rigtig forårsbebuder, der med sin trille minder os om en varm sommerdag ude i engen eller på heden. Hannen ses ofte hænge stille oppe i luftet alt imens den synger og synger og synger. Dette gør han for at “gøre sig til” overfor hunnen, som vælger den han, der kan synge og flyve længst tid oppe i luften. Hun vælger ham, da han har flest kræfter og derfor må havde fundet de bedste steder med føde, hvilket igen giver de bedste muligheder for at få flyvedygtige unger på vingerne.

Lærken

Foto: “Molslaboratoriet – Naturhistorisk museum Århus”

Martsviol

Martsviolen findes i hegn og i skovbryn. Dens blade er hjerteformede og de mørkeviolette blomster dufter dejligt. Kan man samle nok kan blomsten spises. Pynt evt. fødselsdagslagkagen med friske eller kandiserede violer. Lad violerne tørre en smule et par dage. Herefter pensles de med pasteuriserede æggehvider. Drys flourmelis over og lad violer tørre igen.

Martsviol kaldes også Maria med barnet, hvis kronbladene plukkes af ses en figur som kan tydes som Jomfru Maria med Jesusbarnet.

Marsviol

Vorterod

Vorterod er en af vore tidligste forårsplanter og er opkaldt efter rodens udseende. Navnet skal efter sigende stamme fra røddernes lighed med brystvorter Det er en flerårig plante med 10-25 cm lange stængler og hjerteformede blade. Blomsterne har skinnende blanke og gule kronblade. Den kaldes tit for “smørblomst”. Hvis man holder blomsten ind under hagen, kan man, hvis man kan lide smør, se et fint gult skær. Vorterod er i familie med anemonen, da begge hører til ranunkel-familien. Prøv at sammenligne de to blomster, er der nogle ligheder.

Planten vorterod

Følfod

Følfod vokser på almindelig på fugtig, oftest næringsrig og leret jord på vejskrænter, grøftekanter, skråninger og søbredder.

Den begynder at blomstre midt i marts Først ses kun blomsten, men bagefter kommer de karakteristiske blade, der holder hele sommeren. Blomsten minder om en mælkebøtte, men stænglen og bladene er helt anderledes. Hos følfod er stænglen rødlig og fuld af skæl. Bladene der har omrids som en lille hestehov har givet planten sit navn.

Planten Følfod

Myre

Om foråret kan vinden være bidende kold, men solen varmer dejligt, når bare man opholder sig, hvor der er lidt læ. Det benytter røde skovmyre sig af specielt om foråret. Hvor solens stråler falder på myretuen, kan man tit se masser af sorte myre klumpet sammen. De fungerer som mobile radiatorer, der når de er varmet op af solen, fragter varme ned i myretuen til dronningerne. Aktiviteten hos orangemyrerne, som bor i trærødder stiger også når solen skinner. Orangemyren er glinsende sort og dufter af citrus, når man maser den. Både den røde skovmyre og orangemyren kan spises. God appetit til de modige. På billedet ses røde myre.

Myrer på jorden

Citronsommerfuglen

Citronsommerfuglen er en rigtig forårsbebuder. I marts ses de citrongule hanner der med den flotte gule farve er let at få øje på. De hvidgule hunner kommer et par uger senere. Citronsommerfuglen strejfer vidt omkring og kommer hyppigt på besøg i haver for at suge nektar fra de tidlige forårsblomster så som forårslyng, snepryd og pebertræer.

Citronsommerfugle på blomst

Nældens Takvinge

Den orangerøde sommerfugl med sorte, blå og gule tegninger hedder Nældens takvinge og forlader overvintringsstedet i april. Nældens takvinge er Danmarks nationalsommerfugl og ses tit med vidt udbredte, flade vinger i solen, hvor den hviler og opsuger solvarme. Det er nødvendigt, da sommerfuglen skal have varme for at kunne flyve. Hvis man gerne vil have sommerfugle i sin have, så kan det anbefales at så blomsten Verbena Bonariensis. Det er i en sådan nældens takvinge er fotograferet.

Nældenstakvinge på blomst

Frøæg

Sidst i marts, først i april kan man finde frøæg i småsøer og vandhuller. Æggene er små gennemsigtige klumper med en lille sort prik i midten. Det tager 85 dage fra ægget er lagt til en lille frø er færdig udviklet. Allerede efter ca. fire dage kan man se, at den sorte prik har forandre sig. Alle danske padder er fredede, dog er frøæg undtaget indtil de forvandles til haletudser.

frøer parrer sig i vandhul fyldt med frøæg

Mariehøne

Den mest almindelige mariehøne er den røde syvprikkede. Mariehøns findes hvor der er grønne planter og specielt,  hvor der er planter med bladlus, da de elsker bladlus.

Hvis man vil finde ud af om det er en han eller hun mariehøne, så skal man kigge på det sidste led på undersiden af bagkroppen. Hvis der er en fordybning i det led er det en hun og er der ikke, er det en han.

Mariehøns på blomst

Hvid anemone

Hvid anemone findes i skovbunden inden træerne får blade og blomstre i april – maj. Anemonen er giftig. Den indeholder giftstoffet anemol, hvad der dog ikke skræmmer rådyrene, der ivrigt gnasker løs af den blomstrende skovbund.
Den hvide anemone formerer sig ved vandrette jordstængler og kan derfor godt tåle en begrænset plukning – pas blot på ikke at rive hele planten op

Billede af anemoner

.