Aktiviteter i naturen for børn mellem 0 og 6 år

 

Lille dreng kikker på en skarnbasse
Billede af pædagog som læser højt fra en bog ude i naturen

Naturen som løftestang

Naturen kan bruges som løftestang for børns udvikling indenfor sprog, motorik og sociale kompetencer. Det sker bl.a. ved at stimulere børnenes sanser og motorik, når de er ude i naturen.

Når du skal aktivere børn i naturen, er det vigtigt, at aktiviteterne er nemme og ikke alt for tidskrævende. Vi opfordrer til, at du holder aktiviteterne til naturrummet, hvor du har fundet dit naturmateriale i stedet for at tage det med hjem. Vælger man at tage materialet med hjem, falder interessen ofte for både børn og voksne.

Sanseoplevelser i naturen

For børn mellem 0 og 3 år, bygger naturaktiviteter primært på de forskellige sanseoplevelser, naturen rummer. Det skyldes, at børn lærer nye ting gennem deres sanser.

Små børn kan ikke skelne mellem en mælkebøtte og en tusindfryd, men de kan godt nyde det smukke ved naturen, de svajende grene, de kvidrende fugle og de vidunderlige dufte.

Her kan du læse vores bud på, hvordan du kan stimulere sanserne hos børn mellem 0 og 6 år.

1. Sådan stimulerer du børns lugtesans

Børn er født med en meget veludviklet lugtesans, som bl.a. kan stimuleres ved at føre en blomst, der dufter godt, hen under barnets næse.

Børn kan ikke snuse bevidst før de er omkring 18 måneder, men indtil da kan de helt sikkert nyde de forskellige dufte fra naturen.

2. Sådan stimulerer du børns høresans

Hørelsen er den første sans, som udvikles fuldt ud hos nyfødte. Allerede fra børn er mellem 3 og 6 måneder, begynder de at blive bevidste om sproget. Derfor er det et oplagt tidspunkt at introducere børn til lydene fra de forskellige dyr i naturen.

Når du læser bøger for barnet eller leger med krammedyr, så sig dyrets lyd – og gentag det, når I støder på dyret i naturen. Tag også gerne bøgerne med ud og læs dem på de steder, hvor dyrene findes.

3. Sådan stimulerer du børns følesans

Børns følesans stimuleres ved forsigtigt at kilde dem, når lejligheden byder sig på turen i naturen. Finder I en fjer, eller kommer I forbi nyudsprungne gæslinger eller frøstande fra gederams, så kild børnene med det – og få en smittende latter retur.

Lad også gerne børn mærke både regn, sne eller løvet fra træerne i ansigtet.

4. Sådan stimulerer du børns synssans

For børn omkring 2 måneder, vil en uro fremstillet af naturmateriale være tryllebindende. De snurrende bevægelser stimulerer børns syn og holder dem beskæftiget.

Også det at ligge på et tæppe under et træ, kan stimulere børns synssans. Med kig op til træet og himlen, kan børnene følge med i vejrændringerne og se fugle, der svæver forbi.

Så snart børn begynder at gå, er det tid til at gå på opdagelse. Observationsevnen bliver skærpet, når børn samler sten og pinde op, hører deres egne skridt og standser for at kigge på insekter og blade.

Indsamlede blade, der lamineres og får limet en magnet på bagsiden, kan forlænge oplevelsen fra skoven. Mal et træ på en magnettavle i legeværelset, og lad børnene sætte bladene på træet.

Max i fuld gang med at sætte blade på “egetræet”.
Mathias under søger sne

Stimuler motorikken i naturen

Daglig bevægelse er afgørende for børns sundhed – det bl.a. fordi børn opbygger deres muskler og knogler, mens de vokser. Bevægelse styrker børns motorik, så de har lettere ved at koncentrere sig og lære.

Når børn kravler og klatre, bruger de lodrette og vandrette bevægelser samtidig og deres grovmotorik stimuleres. Finmotorikken bruges, når øjne og hænder skal koordinere for at samle små ting op fra skovbunden – f.eks. når børnene skal lægge små ting op i en fotobakke, eller tage et insekt op i pincetgreb mellem to fingre.

4 fordele ved at tage børnene med ud at bevæge sig i naturen:

  1. Børn, der bevæger sig, er glade børn.
  2. Børn, der bevæger sig, har mere selvtillid og flere venner.
  3. Børn, der bevæger sig, føler sig mere raske.
  4. Børn, der bevæger sig, lærer mere.