Familien Tindahls oplevelser i skoven

Udstyret med en Primi-Deluxe rygsæk tog familien til Uhrehøje Plantage og overnattede i det fri.

Familien vandre i skoven
Børn ved søbred med improviseret bro

Hvem er vi?

Vi var så heldige at vinde en Primi-Deluxe rygsæk, og vi blev udvalgt til en tur i skoven.

Vi er en familie på 2 voksne og 4 børn på 9, 7, 5 og 3 år. Både Mette og jeg er glade for naturen og har brugt den meget – især i relation til FDF OG Geochaching. Efter vi har fået børn har det dog mest været dagsture, men nu hvor den mindste har smidt bleen, har vi fået mere mod på at tage nogle overnatninger i naturen. I maj måned har vi derfor allerede overnattet i Shelter ved Skivum, Vilsted sø og i Fandrup.

Planen for Pinsen

Planen i Pinsen var:

  1. At tage til skoven i Uhrehøj plantage og overnatte.
  2. At få afprøvet ovnen – gerne til flere forskellige ting.
  3. At se, om vi kunne finde noget mad i naturen.
Bålsted foran shelter
Brunsviger bagt i Omniaovn

Overnatning i det fri

Første del var ikke så svær. Vi har i dag liggeunderlag og soveposer til alle, hvor vi tidligere har lånt os frem. Og børnene synes, det er super sjovt at være afsted. Denne gang sov de helt til kl 6.15, selvom der bliver tidligt lyst; da vi overnattede i Fandrup og Skivum, var de vågne kl. 5.00. En anbefaling kunne være at vælge et sted med en lukket shelter. Ved Vilsted sov de nemlig helt til klokken 7.00, da der ikke blev lyst på samme måde.

Omnia ovnen

Anden del krævede lidt forarbejde for at lære, hvordan en Omnia ovn virker, men et par hurtige søgninger på Google hjalp meget.

Første tip; gør det ikke mere svært end nødvendigt.

Vi fik lavet 4 forskellige ting i ovnen: Brunsviger, boller, lasagne og chokoladekage. Boller og chokoladekage var shake and bake, og lasagnen var fra Knorr. Og det virker lige så fint som brunsvigeren, der var lavet fra bunden.

Andet tip; skru ned for temperaturen.

Vi startede med at lave brunsviger og må indrømme, at den blev noget sort i bunden – heldigvis ikke mere, end at der stadig var masser af lækker kage. Gasbrændere skal stå meget lavt for, at der ikke kommer for meget varme på bunden. Samtidig er det godt, hvis der er meget vindstillede, der hvor den står.

Tusindfryd på glas
Aftensmaden, som er tilberedt i naturen, er klar til at blive indtaget

Vild mad fra naturens spisekammer

Tredje del var nok den sværeste. Vi har ikke før forsøgt os med at samle mad i naturen. Da forberedelsestiden ikke var så lang, måtte vi tage det lidt som det kom. Vi brugte bogen, der var i tasken, samt hjemmeside vildmad.dk, og så prøvede vi os ellers frem. Der gik næsten sport i, at der helst skulle findes noget fra naturen til alle retter.

Dette resulterede i, at der kom brændenælder i bollerne, at vi fik rørt smør med ramsløg (det var virkelig godt), fik lavet salat med mælkebøtter og tusindfryd, kom skvalderkål i lasagne som ekstra fyld, grillede dunhammer (de skulle nok havde været lidt større, men det skal prøves igen, for smagen var god), og så fik vi lavet snaps af tusindfryd til de voksne.

Vores oplevelse var, at børnene synes det var spænende at være med til at finde og plukke de forskellige ting. Vi er også sikre på, at det er noget, der bliver nemmere, jo flere gange man gør det. Vi stod flere gange med bog eller app og tænkte “kan den her spises?” eller “er det den her, vi leder efter?

Turen har givet os mod på at forsøge os med mere mad fra naturen i fremtiden.

Alt i alt en super tur til Uhrehøj!

Kombinationen af skov og en lille sø, hvor børnene kunne lege, var helt fantastisk. Den mindste har allerede proklameret, at han gerne vil derhen igen.

Vi kan virkelig anbefale, at man låner en Primi-Deluxe rygsæk. Vi har lavet meget mad på en Trangia gennem tiden, men ovnen gør, at man virkelig kan udvide repertoiret af retter. Samtidig er der mange timers sjov i at læse om og lede efter mad i naturen.

Vi glæder os allerede til at se, hvilke skønne oplevelser, der venter os på vores næste tur.