Hverrestrupbakker

Hverrestrup Bakker

Turen op til selve det fredede Hverrestrup Bakker går langs et markskel, inden bakkerne kan bestiges, og en storslået udsigt over egnen nydes. Hverrestrup Bakker ligger højt hævet over det omgivende landskab med ca. 40 gravhøje og en bavnehøj som det højeste punkt, 75 meter over havet. Både bautastenene – der er indskriftsløse mindesten, som kendes fra bronzealderen – og gravhøjene er fra bronzealderen.

Mod syd ses en skålformet fordybning, der er et dødishul fra istiden. Hullet kaldes også for ”Røverstuen”, da landevejsrøvere bl.a. holdt til her for flere hundrede år siden.

Området, der er en blanding af hede, overdrev, løvskov og kær, giver fine muligheder for at se mange slags planter og dyr. I juni og juli ses bl.a. den giftige, gule plante Guldblomme, som munkene før i tiden brugte som lægeplante og orkidéen Plettet gøgeurt – en plante med brunplettede blade og rødlilla blomster. I samme område ses også den insektædende plante Rundbladet Soldug, og Kæruld, som hører hjemme i våde, næringsfattige og sure søer, ses også i området – vidste man ikke bedre, så kunne det ligne et snelandskab på en grøn græsmark.

Læs mere

Vesthimmerlands Naturkanon
Sporet ved Hverrestrup Bakker