Indsaml og så frø fra vilde planter

Sådan indsamler du frø fra vilde planter

vilde blomster

Efteråret er et godt tidspunkt at indsamle og så frø fra vilde planter. For at sikre næste  generations planter, producerer planterne store mængder frø i naturen, da mange af disse går til spilde. Du skal derfor forvente at så betydelig flere frø fra vilde planter, end når du normalt køber frø til spiring normalt. Tag dog aldrig flere frø end højest nødvendigt, og tøm heller ikke et naturområde for frø.

Anette indsamler frø fra vilde planter 

Frøstande og bælge skal være helt tørre inden du kan ryste eller piller de små frø ud. Brug evt. et kaffefilter til at opbevare de små frø i – på den måde sikrer du, at resterende fugt vil blive opsuget.

vilde frø i kaffefilter

Det er en god ide at indsamle frø fra planter som i forvejen er i dit lokalområde, da jorden er afgørende for om planter kan gro. Det er ligeledes vigtigt, at du altid sikrer dig, at du ikke indsamler frø fra en sjælden eller fredet plante, ligesom du naturligvis heller ikke skal samle frø fra invasive planter, som skal bekæmpes.

frø fra blåhat

Sådan sår du frøene fra de vilde planter

Når du skal så frø fra vilde planter, er det bedst at efterligne planterne i naturen. De fleste frø har godt af at ligge i jorden i løbet af vinteren, da de har behov for en kuldeperiode og skiftende temperaturer, som fremkalder spiringen, når foråret kommer. Du kan dog så de vilde frø fra det sene efterår og helt frem til april.

Du kan så frøene direkte  på lysåbne arealer, hvor der er bar jord. Frøene skal sås i en dybde, der svarer til 1-2 gange frøets egen diameter. Er frøene meget små, kan du blande dem med lidt sand og drysse dem ovenpå jorden.

Tip! Er du træt af muldvarpeskud i haven, kan du så dine vilde frø i den fine nyblottede jord, som muldvarpen har efterladt. Læs mere om muldvarpen.

Sjove aktiviteter med frø

Send en vild hilsen med frø

kort med hjerte af avispapir og frø

Fremstil en personlig bæredygtig hilsen der gror hos modtageren med dine indsamlede frø

Sådan laver du en vild frøhilsen 

Send postkort med frø

Stregbredpande (Thymelicus lineola).

Vi har lavet postkort med nogle af de vilde frø, du kan samle i naturen. Saml frøene, print postkortene ud og send dem af sted, så vi kan få mere vild natur hele Danmark.

Download printversion af vores vilde postkort (PDF – ikke webtilgængelig)

Postkortene er ikke webtilgængelige, men du kan læse om de forskellige arter under Ugens art.

Læs mere

Ugens art – læs om de vilde arter på postkortene
Danmarks Vildeste Kommune