Naturekspeditionens Vinterferietip

Vinterferie i naturen både med og uden naturvejleder

Hvordan er vejret?
Det er noget som interesserer både børn og voksne. Vi tager tøj på efter vejret, og vi planlægger aktiviteter efter vejret. Og vejret er afgørende for om vi kommer ud i naturen, så jeg håber på tørvejr i vinterferien, hvor jeg og Nature Rangerne invitere på ugletur fortæller naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune.

Ugletur i Uhrehøje Plantage
Torsdag d. 22. februar fra kl. 16-19 tager vi på en aftentur i Uhrehøje Plantage, Hvor man året rundt kan høre den karakteristiske – og måske lidt uhyggelige – tuden fra Natuglerne. Uglernes tuden er særlig aktiv mellem december og februar, da natuglerne tuder for at forsvare deres territorium og rede, ligesom de ved at tude kan informere hinanden om eventuelle farer. Uglerne er ”klædt” på til ”dårligt” vejr, men vi mennesker trives bedst når det er ”godt” vejr.

naturvejleder Karin Winther

Hvordan er vejret så?
Det er ikke nemt at blive enige om, hvordan vejret er, men alle har en mening om vejret.
Langt de fleste bliver i godt humør, når det sner og solen skinner og det ser ud som om nogen har drysset diamanter ud over det hele. Men uha, hvor kan det kan også være koldt, så vi trækker i mere tøj og beskytter os med hue og vanter, for så kan vi klare at kælke, bygge snemænd, tegne i sneen og fremstille de uhyggeligste sneansigter i sneen, eller måske flødeis i sne drysset med salt.

Sneansigter

Fuglenes vintertrick
Hos fuglene er der flere som flygter fra kulden og trække syd på. Gærdesmutter, blåmejser og spurve vælger at blive, men rykker sammen i en ”klump” om natten. I min have vælger flere også at krybe i ly i fuglekasserne. Ligesom vi trækker i jakker med ekstra fjer om vinteren, så er der også fugle, der har flere fjer på om vinteren. Gråspurven har om sommeren 3000 fjer, men om vinteren, har den omkring 3500 fjer. Mejserne og solsorten tillader, at de yderste dele af kroppen afkøles, men puster sig også op, så der kommer mere isolerende luft mellem fjerene. Alligevel så nyder de varmen fra solens stråler på en frostkold dag.

Gulbrystet musvit der sidder i tætte grene

Nu er det også sundt at se på fugle!
Du bliver mindre stresset og deprimeret, hvis du kikker på småfuglene der hvor du bor.
Det har ornitologer og psykologer fundet ud i et engelsk studie. Hvis du kigger på fugle har du mindre chance for at få sygdomme som stress, angst og depression. Forskerne fandt også ud af, at jo flere fugle der er omkring dig, jo bedre er din mentale sundhed.

Naturekspeditionens Natur Tip til aktiviteter i februar måned
• Fremstil islygter og sneansigter
• Fremstil is i sneen
• Fremstil fedtfoderkogler
• Fodre fugle og bliv dygtigere til at kende de forskellige fugle på fuglebrættet
• Tjek Naturekspeditionen Naturglædekalender hvor der er inspiration til aktiviteter i februar.