Vælg en side

Sex i sneglefart

Sex i sneglefart

Så kom regnen endelig og naturen myldre med snegle. Sneglene kommer frem i regnvejr, da de har brug for at holde huden fugtig, og så skal de også skaffe vand for at fremstille slim.

Men her sidst i maj og ind i juni er det også tid til at parre sig og det sker i Sneglefart!

2 snegle som parrer sig

I min have har jeg vinbjergsnegle. Dem har jeg oprindelig hentet i et naturområde med meget kalk, sammen med mine piger for 12- 13 år siden. Den gang skrev vi Johanne, Nanna og mor på sneglehusene, og i flere år holdt vi øje med sneglene med vores navne på. De vinbjergsnegle jeg finder i min have i dag, har ingen navn på huset og det er formodentlig også oldebørn eller tip tip et eller andet efter dem vi oprindelig hentede. Det tager 3 år fra æg til voksen snegl, så mange ny er kommet til, og de gamle er nok ikke i live mere.

Vinbjergsneglen er tvekønnet, altså både en slags hun og han i samme krop. Det er er smart, da de flytter sig meget langsomt, så kan de altid parre sig med den første vinbjergsnegl, de møder og skal altså ikke bruge unødige krafter på at snegle sig videre. Sneglenes kønsorganer er “vendt lidt på på hovedet”, idet de rent faktiske har både kønsåbning og tarmåbning lige bag højre øje, under åndehullet.

Parring i Sneglefart

Parringen finder sted fra midten af maj og ind i juni måned og det tager tit hele dagen. De to vinbjergsnegle rejser sig mod hinanden og trykker fodsålen mod hinanden, og vipper lidt frem og tilbage som en slags parringsdans. Dette står på i mange timer. Jeg opdagede de to vinbjergsnegle kl. 09.00 og først over middag så jeg for første gang parringsorganerne.

2 snegle som parer sig

 

Parringen

Først skydes en kalkstav også kaldet en kærlighedspil ud fra begge snegle. Kærlighedspilen er en centimeter lang kalknål, som dannes i kønsorganerne og som skydes ind i modparten. Kærlighedspilen indeholder hormoner og skal ramme modpartens kønsorganer for at virke. Begge dyr, overfører derefter sæd til befrugtningen af æggene, til hinanden ved hjælp af et parringslem.

snegle i parring

Selve parringsakten tager kun ganske få sekunder. Under selve parringen kan du se begge vinbjergsnegles hanlige kønsorganer være indført i den hunlige kønsorganer.

2 snegle i parring

Denne regnvåde lørdag sluttede parringen kl. 17.45 ca. 9 timer efter det første sneglekys, så det er vist OK at lade sig falde om på ryggen!

… og efter ganske få sekunder er det hele overstået

Vinbjergsnegle er hermafroditter, altså både han og hun, men parrer sig alligevel og vælger på skift køn under selve akten.

Andre arrangementer

16 aug
13 sep

NATURENS DAG

13. september til 14:00 - 16:00
27 sep

SVAMPETUR I JENLE PLANTAGE

27. september til 13:00 - 16:00
12 okt

PÅ SPORET

12. oktober til 10:00 - 12:00
14 okt

SNITTEVÆRKSTED I SKOVEN

14. oktober til 10:00 - 12:00

KONTAKT

Naturekspeditionen
Vesthimmerlands Kommune
Karin@naturekspeditionen.dk
Mobil: +45 3032 4939

Naturvejleder
Karin Winther

Naturvejleder Karin Winther

Naturmedarbejder
Anette Ervolder

Anette Ervolder