Vælg en side

Sund fornuft eller bæredygtighed?

Det er noget jeg har tænkt meget over de sidste par uger, da jeg skulle holde et oplæg på bæredygtighedskonference for 80 deltagere, der arbejder med børn fra 0-6 år for Friluftsrådet.

Billede af Karin på storskærm

Jeg er vokset op i en familie, hvor vi har været meget i naturen. Vi har vandret en del og min søster og jeg mener stadig, at vores far skylder is, da han har lovet os is masser af gang, hvis der vel at mærke kom et ishus. Dem var der så ikke mange af, så i stedet gik han ud i grøftekanten og plukkede ”surkål” som alm. Syre hedder, hvor jeg kommer fra.

Bæredygtig familie

Første barndomsminde

Mit første barndomsminde er også fra naturen. Vi er på tur ved Storebælt på Sydfyn, hvor jeg går tur med oldeforældre, bedsteforældre, mine forældre og lillesøster. Min oldemor går hen til en hunderosebusk og plukker et bær af. Heri sætter hun fire torne fra busken, hvorefter hun sætter det i hånden på 5-årige mig og siger: ”Værsgo Karin det er en gris”. Den dag i dag påstår jeg, at jeg kan finde frem til busken på Sydfyn og jeg fornemmer også bølgerne, der rulle ind på stranden og den salte luft.

Hyben grise

Hvad har det så med bæredygtighed og sund fornuft at gøre?

Jo for ovenstående var bare noget vi gjorde. Det vi fortog os kostede intet, men der blev sået masser af frø på ”Livets Vej”. Via leg og læring skiftede viden, nærhed og fællesoplevelser fra generation til generation. Det var sund fornuft, for sådan var det…

Den sunde fornuft har jeg så efterfølgende brugt masser af de unge år på at kaste overbord på nogle områder… Jeg har gjort nar af min mor, som vaskede plastikposer og genbrugte dem. Jeg har i smug luet ud i skabene fyldt med genbrugs ymer- og isbøtter. Og jeg glemmer stadig alt for ofte net til mine indkøb, det har min mor aldrig glemt, for det er sund fornuft ikke at købe plastikposer.

Heldigvis lover det godt for den kommende generation, for min datter har masser af indkøbsnet og glemmer dem IKKE. Hun bruger hæklede vatrundeler og karklude mm. Hun gør det fordi det er bæredygtigt ikke at bruge klodens knappe ressource på for meget forbrug.

Og hvad så med mit oplæg om bæredygtighed og naturformidling?

Min pointe må være, at det er bæredygtigt at bruge den sunde fornuft. At det er bæredygtigt at bruge naturens materiale lager til aktiviteter og at aktiviteter i naturen krydret med leg og læring, de lager sig og tages med videre på ”Livets Vej”.  Det er aldrig for sent at begynde at tænke fornuftigt og handle bæredygtigt og at jeg må oppe mig og se at komme op på hesten.. Og jeg håber så også, at jeg via mit oplæg har inspireret andre til sunde, fornuftige og bæredygtige aktiviteter i naturen. Tjek evt. Her:https://naturekspeditionen.dk/ideer-med-naturmaterialer/

 

Andre arrangementer

16 aug
13 sep

NATURENS DAG

13. september til 14:00 - 16:00
27 sep

SVAMPETUR I JENLE PLANTAGE

27. september til 13:00 - 16:00
12 okt

PÅ SPORET

12. oktober til 10:00 - 12:00
14 okt

SNITTEVÆRKSTED I SKOVEN

14. oktober til 10:00 - 12:00

KONTAKT

Naturekspeditionen
Vesthimmerlands Kommune
Karin@naturekspeditionen.dk
Mobil: +45 3032 4939

Naturvejleder
Karin Winther

Naturvejleder Karin Winther

Naturmedarbejder
Anette Ervolder

Anette Ervolder