Tag med Naturekspeditionen på tur i efterårsferie

Efterår er traditionen tro tid til aktiv familieaktiviteter. Jeg oplever faktisk, at efteråret er min højsæson, for her er roen på en eller anden måde faldet over alle andre, da der ikke er så mange sæsonbestemte opgaver i f.eks. haven, der skal indhentes, så nu er der tid til familieaktiviteter på tværs af alle generationer og det må meget gerne være i naturen, fortæller Naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune.

Snitte værksted i Jenle

I år forventer jeg faktisk endnu flere ude i naturen da Naturekspeditionen i samarbejde med bl.a. naturildsjæle, foreninger og Naturstyrelsen medvirker i Vesthimmerlands ”Grønne Uger” i uge 41 og 42. Det bliver virkelig et par spændende uger med alt lige fra fokus på vilde haver og grøftekanter, til indsamling i naturens spisekammer med svampetur og marmeladeproduktion af frugter ”plukket” i naturen og i overskudskasser i butikker.

Klima og bæredygtighed er også emner vi sætter spot på og det for alle generationer. Sammen med Naturstyrelsen sætter vi fokus på træerne i skoven, for findes nøglen til klimaredning i de danske skov i de Kaspiske bjergeområder i Iran? Godt spørgsmål, specielt efter et år med helt kuk i naturen med forårstegn i januar, løvfald i august og sommer i september.

Vi sætter også barren noget lavere, med Klima Karla familiearrangement med leg og lærings klimaaktiviteter, med stof til fælles omtanke og vanebrud. Traditionen tro flytter vi også snitteværksteder ud i skoven, men som noget nyt skal vi bygge bibo til dronninger, om til fuglekasser. Kasserne har jeg fået af min far, der er stoppet som biavler, så nu skal de bygges om til glæde for skoven hulrugende fugle, fortæller naturvejlederen. Læs Mere 

Klima aktivitet

Primi-Deluxe NaturTurPakker

Men i Naturekspeditionen er vi nu meget aktive hele efteråret og ikke kun i ”De Grønne uger”. Ud over bemandede arrangementer med guider, så er der masser af ”gør det selvtilbud” og som noget helt nyt, har vi været med til at udvikle Primi-Deluxe NaturPakkeTurs pakker sammen med foreningen Vandaksen.

Det er et helt nyt natur- og oplevelseskoncept, hvor logistik, overnatning, forplejning, transport og naturoplevelser mm. er planlagt. Specielt, at det er blevet så populært med elcykler har åbnet nye naturmuligheder, da deltagerne selv kan flytte sig over større geografiske områder. Hvor vi tidligere opgav pga. manglende offentligtransport eller vandrestier, der forbandt naturområderne, så åbner denne transportform for helt nye kombinationer, siger naturvejleder Karin Winther.

Elcykel og kajakker ved Vilsted Sø

Den første pakketur, der er klar er en på 3 dage i den nordlige del af kommunen. Ved turstart får man udleveret en låneelcykel og et ’Tur-Kit’ med turbeskrivelse, naturfoldere og kort i et vandtæt chartek og så kan turen begynde. I løbet af de næste 3 dage kommer man til at vandre på De Himmerlandske Heder, sejle i kano eller kajak på Vilsted Sø, tilberede mad over bål og overnatte på Koppes Mølle. Næste overnatning er på Vitskøl Kloster med Himmerlands Tapas-menu i munkekælderen. Den sidste dag slutter naturpakkenturen med et besøg i Ertebølle eller Næsbydale.

Det er en tur jeg absolut selv kunne tænke med at tage på uden for min højsæson, men det må vente, da jeg er selvskrevet som deltager til alle Naturekspeditionens spændende arrangementer, slutter naturvejleder Karin Winther med tilfredshed.

Læs mere om Primi-Deluxe NaturPakkeTur på foreningen Vandaksens hjemmeside www.vandaksen.dk