Ugens art: Uge 29

Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 29 fokus på Hvidkløver (Trifolium repens)

 

Hvidkløver
Hvidkløver

Hvidkløver (Trifolium repens)

Hvidkløver er en flerårig urt, der ikke er kræsen med hvor den vokser. Den enkelte blomst er de små hvide blomster, der sidder i tætte skærme, og de blomstrer fra juni til september. Blomsterne bliver ofte rødlige og begynder at hænge, når den er ved at afblomstre.

Planten er afhængig af insekter til bestøvning og har også nektar – specielt bier er meget glade for den. Hvidkløver kan, modsat de fleste andre kløver-arter, ikke bestøve sig selv.

Udover at bierne, der er glade for planten, er den værtsplante for mange arter, bl.a. Femplettet køllesværmer, Messingugle og mange flere.

I mange kulturer bringer kløver held, hvis man finder et firkløver. Det er en mutation, der oftest ses i Hvidkløver. Den bruges også i plantefarvning til at farve uld gult.

Det latinske Trifolium betyder ’tre blade’ og Repens betyder ’krybende’, hvilket hentyder til den nedliggende vækst med rodslående stængler.

Det danske navn ”Kløver”, har en gammel indoeuropæisk oprindelse, der betyder ”klæbe”/”smøre” efter nogle arters klæbrige saft.

 

Hvad gør vi i Vesthimmerland?

For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster – og dermed et mere diverst smådyrsliv

 

Læs mere

Danmarks Vildeste Kommune
Ugens art