Ugens art: Uge 30
Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 30 fokus på Håret Høgeurt (Pilosella officinarum)
Håret Høgeurt (Pilosella officinarum)
Håret høgeurt er en flerårig, behåret, lav urt, med en meget lysegul kurvblomst (som mælkebøtten). Den har to blomstringssæsoner: maj-juni og september-oktober.
Den formerer sig både med insektbestøvning (den har nektar), ukønnet frøsætning og vegetativt via udløbere. Ukønnet frøsætning (ubestøvede frø) er en slags kloning, da alle gener fra moderplanten videregives.
Som andre kurveblomster, laver den fnok (frø med ’paraply’), så den kan sprede sig langt med vinden. Den kan lide det tørt og næringsfattigt. Derfor ses den bl.a. i nedlagte grusgrave, langs veje og i ugødskede græsplæner.
Det latinske navn Pilosella betyder håret, og Officinarum betyder ”anvendelig” (for mennesker) og ”apotek” (medicinsk). Det danske navn ’Høgeurt’ stammer delvist fra det gamle latinske navn Hieracium, og fra skrønen om at høgen skærpede sit syn med saften fra denne plante.
Som lægeplante, blev den brugt bl.a. mod sygdomme i øjet, men også mod problemer i luftvejene (slimløsende og kan afhjælpe kronisk hoste), mod hjerte-kredsløbssygdomme, blødninger, hæmorider, som muskelafslappende middel og meget mere.
Hvad gør vi i Vesthimmerland?
For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster – og dermed et mere diverst smådyrsliv.