Ugens art: Uge 31
Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 31 fokus på Almindelig røllike (Achillea millefolium)
Almindelig røllike (Achillea millefolium)
Almindelig røllike er en flerårig urt med grønne fjersnitdelte blade og hvide til rødlige blomster med gul midte. Den blomstrer fra juni til september, og dens frø spredes med vinden (dog uden fnok).
Den er afhængig af insektbestøvning og er samtidig fødeplante for mange insekter. Mange sommerfuglearter lever af den i larvestadiet, bl.a. brun bjørnespinder, samt diverse småsommerfugle som f.eks. fjermøl, sækmøl, dværgmålere og rodviklere. Desuden spiser den voksne grøn solbille gerne pollen og nektar fra røllike.
Bladene indeholder æteriske olier og lugter kraftigt. Disse olier og resten af planten har mange virksomme stoffer og bruges derfor som snapseurt, urtethe, krydderi og er en gammel lægeplante. Den er bl.a. febernedsættende og standser blødninger. Olierne bruges til at afskrække insekter (f.eks. myg), og stæren, m.fl., forer reden med blade for at mindske parasitplager.
Navnet Achillea er græsk og kommer fra akhilleios (efter sagnhelten fra Illiaden, Akhilleus). Millefolium betyder ”tusind-blad” og hentyder til de findelte blade. Det danske navn Røllike kommer fra det tyske ’roleke’, at ’rulle’, hvilket også hentyder til bladene.
Hvad gør vi i Vesthimmerland?
For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster – og dermed et mere diverst smådyrsliv.