Ugens art: Uge 32

Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 32 fokus på Grå-bynke (Artemisia vulgaris).

Grå-bynke (Artemisia vulgaris)
Grå-bynke (Artemisia vulgaris)
Grå-bynke (Artemisia vulgaris)

Grå-bynke (Artemisia vulgaris)

Grå-bynke er en op til 2 meter høj, flerårig urt. Den dufter aromatisk og de 2-3 mm storer rødbrune til gule kurvblomster vindbestøves, hvilket kan ses, da både støvknapper (lysebrune) og griflen (gul) stikker ud. Frøene er vindspredte og én plante kan lave op til 700.000 frø.

Mange insektlarver lever af planten bl.a. tidselsommerfugl, bynke-hætteugle, bynkerodvikler, almindelig gråbynkevikler, gråbynkegallevikler og mange flere.

Planten er spiselig (i begrænsede mængder) og bladene indeholder vitaminer og jern. Den smager aromatisk og pebret, er kendt som fattigmandspeber og god som krydderi til fed mad f.eks. fjerkræ og kød, samt i snaps og øl (før humlen kom til).

Som lægeplante blev den specielt brugt til problemer i mave-tarm regionen. Den kan f.eks. forårsage en abort.

Brugt som værn mod hekseri, hvis planten blev plukket Skt. Hans aften inden midnat.

Artemisia er latin og hentyder til Artemis fra den græske mytologi. Hun er jomfruernes beskytter og under hende, udøvedes fosterfordrivelse (aborter). Vulgaris betyder almindelig på latin.

Hvad gør vi i Vesthimmerland?

For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster – og dermed et mere diverst smådyrsliv.