Ugens art: Uge 33
Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 33 fokus på Stregbredpande (Thymelicus lineola).
Stregbredpande (Thymelicus lineola)
Stregbredpande er en lille territorial dagsommerfugl, med et vingefang på 2-3 cm. Den er ravorange, har store mørke øjne og har en meget plysset krop, med antenner, der er sorte i spidsen. Den flyver i juni-august og findes typisk i blå blomster.
Skråstregbredpande ligner meget, men denne har orange underside på antennespidserne. Sidst på dagen sidder bredpanderne stille i planterne, og så kan de nærstuderes.
Bredpander kendes typisk på, at de (som navnet antyder) har en bred pande, med langt mellem antennerne. Desuden slår de typisk kun vingerne halvt ud i hvile, modsat f.eks. admiral.
Om sommeren lægger de æg i forskellige græsser. Tidligt på foråret kommer larven ud og spinder græsbladets to sider sammen til et rør. Her lever den beskyttet og skjult, og kommer kun ud for at spise græs om natten. I Europa er der 22 forskellige snyltehvepse arter, som angriber larverne, så en skjult tilværelse er godt.
Den flytter sig ca. 500 meter i dens levetid, så den kommer ikke langt omkring. Det har menneskets transport af hø (med æg) dog ændret på.
Hvad gør vi i Vesthimmerland?
For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster – og dermed et mere diverst smådyrsliv.