Ugens art: Uge 37

Som en del af Danmarks Vildeste Kommune, sætter vi i uge 37 fokus på Almindelig Kællingetand (Lotus corniculatus)

kællingetand
kællingetand

Almindelig Kællingetand (Lotus corniculatus)

Almindelig kællingetand er en flerårig urt med gule blomster og grønne 3-koblede blade (ligesom kløver). Den blomstrer fra juni til slut august.

Som ærteblomst har den en symbiose med nogle knoldbakterier, der fanger kvælstof fra luften og omsætter det inde i planten. Her udnytter planten det og bakterierne får sukkerstof. En symbiose er et fælles samarbejde, hvor alle parter får noget ud af det.

Den er afhængig af insektbestøvning, og frøene er indkapslet i en bælg, der ved modenhed pludselig ruller sig spiralformet sammen. På den måde slynges frøene ud af bælgen (slyngspredning).

Almindelig kællingetand er en god insektplante, da insekter elsker den til bestøvning og som værtsplante. I Danmark er der bl.a. 8 forskellige sommerfugle, som lever af den, heriblandt almindelig blåfugl, argusblåfugl og seksplettet køllesværmer.

Det danske navn kællingetand hentyder til den spidse, hårde del af blomsten, som minder om en gammel kællings tand, hvis gummer er faldet sammen, så tanden virker ekstra lang og drabelig.

Hvad gør vi i Vesthimmerland?

For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster og dermed et mere diverst smådyrsliv.